Psichiškai neįgalūs palikti likimo valiai

Penki socialiniai darbuotojai tenka beveik 40-čiai psichinę negalią turinčių Klaipėdos gyventojų.

Kol Vilniuje gyvenantis A.Laurinavičius priverstas slaugyti po operacijos sveikstančią garbaus amžiaus motiną, uostamiestyje likusi psichinę negalią turinti sesuo gyvena viena.

Ar prireikus galima tikėtis pagalbos psichiškai neįgaliam žmogui, kuriam nebūtina nuolatinė slauga? Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė atsakė teigiamai, bet prašė šios paslaugos nereklamuoti - galimybės ir taip gerokai viršija paklausą.

Realybė tokia, kad visam miestui skiriamai vos penki socialiniai darbuotojai, padedantys psichinę negalią turintiems gyventojams. Šiuo metu jie prižiūri 37 neįgaliuosius.

"Viskas atsiremia į pinigus. Kai tik gyvenimas pagerės, ši paslauga bus labai plečiama, nes paklausa didžiulė. Bet jei gyvenimas pablogės, neliks ir tokios paslaugos", - aiškino A. Liesytė.

Pinigai už šią paslaugą skiriami iš miesto biudžeto. Miesto taryba yra patvirtinusi įkainius, kiek kainuoja pagalbos į namus paslauga. Atsižvelgiant į žmogaus, kuriam reikalinga pagalba, pajamas, apskaičiuojamas simbolinis mokestis. Jis vidutiniškai svyruoja nuo 14 iki 60 litų. Jei gyventojas gauna šalpos pensiją, paslauga yra nemokama.

Prieš pusmetį eilėje dėl pagalbos į namus laukė septyni psichinę negalią turintys klaipėdiečiai. Šiuo metu tokios paslaugos nelaukia nė vienas. Bet net jei žmogus kreiptųsi dėl tokios pagalbos, galimybių jam padėti nebūtų.


Šiame straipsnyje: medikų aplaidumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių