Radiacijos pėdsakai virš Baltijos jūros

Nuskandintus Antrojo pasaulinio karo ginklus sauganti Baltijos jūra gali būti teršiama ir naujos kartos karo įrankiais.

Rinko oro mėginius

Rugpjūčio pirmoje pusėje virš Baltijos jūros buvo pastebėtas specialus lėktuvas „Boeing WC-135W Constant Phoenix“. Jį JAV kariuomenė naudoja oro radioaktyviajai taršai nustatyti.

Lėktuvas pakilo iš Jungtinės Karalystės aviacijos bazės Safolke. Praskrido virš Nyderlandų, Vokietijos, dalies Lenkijos ir pasuko į Baltijos jūrą.

Virš žemyno skridęs nuo 6 100 iki 9 150 m aukštyje įskridęs į Baltijos jūros erdvę lėktuvas sumažino aukštį iki 1 520–1 830 metrų.

Akivaizdu, kad lėktuvas virš Baltijos jūros kažko ieškojo. Manoma, kad skrisdamas virš Baltijos jūros lėktuvas rinko oro mėginius. Lėktuvas skrido iki įėjimo į Botnijos įlanką.

Pagal pateiktą lėktuvo trajektoriją matyti, kad jis kirto ir Lietuvos ekonominės zonos vandenis.

Povandeninio laivo šleifas?

Ko Baltijos jūroje ieškojo specialiosios paskirties JAV lėktuvas? Juo labiau kad virš Baltijos jūros anksčiau jis niekada nebuvo skridęs. Įtikimiausia versija, kad jis ieškojo radiacijos pėdsakų. Galbūt buvo ieškoma Rusijos povandeninio laivo „Oriol K-266“ palikto šleifo?

Pagal pateiktą lėktuvo trajektoriją matyti, kad jis kirto ir Lietuvos ekonominės zonos vandenis.

Šis branduolinis laivas rugpjūčio pradžioje buvo pastebėtas pakliuvęs į avarinę situaciją Danijos vandenyse. „Oriol“ Danijos teritoriniuose vandenyse dreifavo 1,5 mazgo greičiu link vienos iš šios šalies salų.

Iš Danijos patrulinio laivo „HDMS Diana“ buvo užfiksuota povandeninio laivo „Oriol“ įgula su gelbėjimosi liemenėmis išėjusi į priekinį denį. Danijos patrulinio laivo „HDMS Diana“ siūlymo padėti buvo atsisakyta. Prie povandeninio laivo buvo atvykęs rusų vilkikas „Altaj“. Jo pagalbos neprireikė. Suremontuotas povandeninis laivas „Oriol“ atgavo galią ir pats pradėjo plaukti.

Rusija paneigė, kad branduoliniame povandeniniame laive buvo koks nors incidentas.

Branduoliniai bandymai

Įtarimų būta ne vien dėl branduolinio povandeninio laivo „Oriol“. Pastaruoju metu Baltijos jūroje buvo suintensyvėjusi ir kita laivyba, kuri susijusi su branduoliniais laivais.

Sankt Peterburge buvo remontuojamas atominis ledlaužis „Sevmorput“, kuris priklauso Rusijos atominių laivų kompanijai „Atomflot“. Yra duomenų, kad nuo rugpjūčio Baltijos jūroje vyko šio laivo eigos bandymai. Dar viena mažiau tikėtina versija, kad JAV specialiosios paskirties lėktuvas „Boeing WC-135W Constant Phoenix“ virš Baltijos jūros galėjo ieškoti Rusijos šiaurinėje dalyje išbandytos branduolinės raketos 9M730 „Burevestnik“ pėdsakų.

Galbūt ieškota ir kitų Rusijos karinių laivų Baltijoje paliktų radiacijos ar kitokios taršos pėdsakų? Neatmetama prielaida, kad Baltijos jūros regiono Rusijos karinių jūrų laivų bazėse yra koncentruojama ir daugiau ginklų su atominėmis galvutėmis. Kokių nors atominių branduolinių karinių vienetų gali būti ir Kaliningrado srities karinėse bazėse.

Yra duomenų, kad praėjusių metų vasarą Baltijos jūros regione buvo fiksuoti radiacijos sklaidos šuoliai. Gal ta tendencija yra susijusi ir su temperatūros ar saulės aktyvumo pokyčiais?

Ką JAV specialiosios paskirties lėktuvo paimtuose mėginiuose rado laboratorijos mes greičiausiai nesužinosime, nes tokie tyrimai dažniausiai būna įslaptinami. Faktas yra tai, kad virš Baltijos jūros kažkas kelia nerimą. Kokia prasmė būtų buvusi iš JAV Nebraskos valstijos bazės į Didžiąją Britaniją varyti specialiosios paskirties lėktuvą, kad po to jis galėtų paskraidyti virš Baltijos jūros?



NAUJAUSI KOMENTARAI

TV pagalba

TV pagalba portretas
o gali praskristi virs Astravo?? Siaip , profilaktiskai.

siaip

siaip portretas
jau amerikonai ne durniai.Ieskojo "pedsaku",zymu,kuriuos palieka rusiska branduoline technika.Veliau bus lengva indentifikuoti,nustatyti kas ir kur plaukiojo ar skraide.

ojojoj

ojojoj portretas
Ajajai. Ajajai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių