Pereiti į pagrindinį turinį

Renovuoti namus nori greituoju būdu

2013-03-05 18:16
Renovuoti         namus  nori greituoju būdu
Renovuoti namus nori greituoju būdu / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vadinamųjų kiauriausių namų renovaciją bandoma vykdyti ypač sparčiai. Per mažiau nei dvi savaites pastatuose turi būti surengti gyventojų susirinkimai, tačiau valdininkai aiškina, kad to padaryti neįmanoma.

Klaipėdos savivaldybė iš Aplinkos ministerijos praėjusios savaitės pabaigoje sulaukė laiško.

Jame prašoma organizuoti susirinkimus namuose, kurie įtraukti į renovuotinų sąrašą, ir išsiaiškinti, ar gyventojai pritaria modernizavimo darbams.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, ministerija prašo iki kovo 13 dienos pateikti sąrašą namų, kurių gyventojai sutiko imtis modernizavimo darbų.

Klaipėdoje yra 26 namai, kurie turi pirmumo teisę renovacijai.

„Viskas vykdoma greituoju būdu. Laiko susirinkimams surengti skirta labai mažai – mažiau nei dvi savaitės. Vienam namui netenka nė dienos. Vargu ar spėsime organizuoti susirinkimus 26 namuose. Juolab kad laiko sumažėja ir dėl nedarbo dienos“, – tvirtino L.Dūda, turėdamas omenyje Kovo 11-osios šventę.

Vadovas atkreipė dėmesį ir į tai, kad pagal nustatytą tvarką gyventojai apie vyksiantį susirinkimą turi būti informuoti prieš dvi savaites. Taigi laiko neužtenka net tokiam terminui.

„Išsiuntėme šią informaciją administratoriams. Dabar laukiame žinių. Gal iki nustatytos datos nepavyks surengti balsavimo, bet bandysime išsiaiškinti, kokia apskritai į sąrašą įtrauktų namų gyventojų nuomonė apie renovaciją. Manau, kad nieko tokio, jei ministerijai informacija, kad gyventojai sutinka renovuoti namą, bus pateikta kovo 20 ar 30 dieną“, – dėstė direktorius.

Anot L.Dūdos, nereikia galvoti, kad tiek laiko miegoję namų, kurie suvartoja daugiausia šilumos, gyventojai dabar puls imtis renovacijos.

Tačiau direktorius pabrėžė, kad tai gera proga. Sąraše esančių namų gyventojams, apsisprendusiems imtis modernizacijos darbų, valstybė kompensuos investicinio projekto parengimą.

Taip pat jie gali gauti iki 40 proc. paramą darbams. 15 proc. darbų vertės kompensuojama iš karto. Kita dalis priklausys nuo pasiekto energetinio efektyvumo. Jei po renovacijos darbų namas sutaupys 40 proc. energijos, jo gyventojai gaus dar 25 proc. paramą. Jei energetinis efektyvumas bus mažesnis, tada – 15 proc.

„Svarbiausia, kad gyventojams nereikės įkeisti savo būstų. Paskolą darbams iš banko ims paskirtas administratorius. Taip pat atnaujinus namą jiems nereikės mokėti už šildymą ir atliktus darbus daugiau, nei už šildymą sumokėjo prieš renovaciją“, – tvirtino L.Dūda.

Kiek namų bus renovuojama, priklausys nuo to, kiek gyventojų sutiks tai daryti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų