Restauratoriaus tragedija: už skolas – į gatvę

  • Teksto dydis:

Po 15 metų gyvenimo Klaipėdoje restauratorių iš Jekaterinburgo Vladimirą Špilčiaką užgriuvo sunkūs išbandymai. Vyrą antstoliai vakar teismo sprendimu už skolas iškeldino iš savivaldybės buto į gatvę.

Po 15 metų gyvenimo Klaipėdoje restauratorių iš Jekaterinburgo Vladimirą Špilčiaką užgriuvo sunkūs išbandymai. Vyrą antstoliai vakar teismo sprendimu už skolas iškeldino iš savivaldybės buto į gatvę.

Uošvis – tremtinys

Vladimiras į Lietuvą atkeliavo su savo žmona, lietuvio tremtinio dukra. Jo uošvis Zigmas Kilbauskas pokariu, dar būdamas 18 metų, apsigyveno Klaipėdoje ir įsidarbino jūrininku viename laive. 1947-aisiais sovietų valdžia jį nuteisė 25 metų kalėjimo ir tremties bausme už mėginimą kateriu pasprukti į Kanadą.
Tremtyje Kazachstane Z.Kilbauskas vedė, susilaukė dviejų dukrų. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jis su antrąja žmona bei jo dukros Irina ir Liudmila su šeimomis atvyko gyventi į Klaipėdą.

Z.Kilbausko dukra Irina su vyru V.Špilčiaku ir sūnumi apsigyveno tremtiniams savivaldybės suteiktame trijų kambarių bute Liubeko gatvėje.

Buto privatizuoti nesugebėjo

Lygiai prieš 15 metų dienraštyje "Klaipėda" buvo išspausdintas straipsnis apie dvi tremtinio Z.Kilbausko dukras, kurios grįžo į istorinę tėvynę, mokosi lietuvių kalbos ir bando prisitaikyti naujoje aplinkoje.

Tačiau adaptuotis sekėsi sunkiai, gyvenimas nesusiklostė. Irina su Vladimiru išsiskyrė 2005 m., ji su sūnumi išvyko į Angliją, vyras pasiliko gyventi bute, kuris nežinia kodėl nebuvo privatizuotas ir liko savivaldybės nuosavybe.

Vladimiro bėdos prasidėjo tada, kai drastiškai išaugo savivaldybės būsto mokestis.

Nuomininkas be vietos

Dar prieš keletą metų šio trijų kambarių buto nuoma buvo 94 litai per mėnesį, šiandien ji siekia 433 litus. Vladimiras teigė negavęs naujos savivaldybės sutarties ir paaiškinimo, kokiu pagrindu yra pakelta nuoma.

Penkiasdešimtmetis V.Špilčiakas teigia mokėjęs tik tuos 94 litus už nuomą ir nesutiko mokėti išaugusios sumos. Dėl to nesumokėto skirtumo ir susidarė nemaža suma. Ją savivaldybė traktavo kaip skolą, dėl kurios iškilo grėsmė, kad vyrą iškeldins.

"Esu šioks toks meistras, gaminu skulptūrėles iš kaulo, medžio, jas parduodu, taip ir verčiuosi. Ką darysiu dabar? Turbūt teks šokti per balkoną. Nebežinau, kaip gyventi", – guodėsi

Vladimiras, kai vakar rytą į namus, kuriuose jis gyvena, užgriuvo antstoliai ir policija.

Vladimiras kilęs iš Karagandos. Su buvusia žmona, tremtinio dukra Irina, prieš atvykdami į Lietuvą, gyveno Jekaterinburge. V.Špilčiakas ten dirbo restauracinėje gamykloje.

"Mums atsiuntė tada dokumentus, kad galime kaip tremtiniai grįžti į Lietuvą. Atvažiavome, tiesa, su žmona išsiskyriau ir dabar aš tapau kažkokiu nuomininku be vietos", – stebėjosi V.Špilčiakas.

Įsiskolino 10 tūkst. litų

Vyras nemokėjo pakilusio nuomos mokesčio, todėl vien už nuomą susikaupė 7 tūkst. 55 litų skola. "Klaipėdos energijai" nesumokėta 2,3 tūkst. litų, už atliekų išvežimą įsiskolinta 554 litus.

Bendra skola siekia beveik 10 tūkst. litų.

"Iš savivaldybės buto jį nutarta iškeldinti už skolas. Jos susikaupė ne per vienerius metus, kai savininkui, tai yra savivaldybei, V.Špilčiakas nemokėjo už patalpų nuomą", – pabrėžė P.Maskeliūnienė.

2012 metais keitėsi savivaldybės butų nuomos įkainiai. Teigiama, kad visi nuomininkai, kurie turėjo neterminuotas sutartis, buvo įspėti. Nuomos mokestis padidėjo gan žymiai.

Gaunantieji mažas pajamas galėjo kreiptis į savivaldybę, deklaruoti turtą ir tokiu atveju buvo galimybė sumažinti nuomos koeficientą. Vladimiras esą to nepadarė. Nors delspinigiai už nuomos įsiskolinimus nėra skaičiuojami.

Negailestingos procedūros

Šią savaitę Klaipėdoje gyventojai buvo iškeldinti iš trijų socialinių būstų.

Ketvirtadienio rytą Vladimirą irgi užgriuvo antstoliai, policija, kiti asmenys. Tikslas – išmesti žmogų iš savivaldybės buto.

"Buvo raginimas įvykdyti teismo sprendimą ir per mėnesį išsikraustyti, jis to nepadarė. Laukėme dar kurį laiką, nes vyko teisminiai dalykai. Teismas iškeldinimo nesustabdė. Jam išsiuntėme pranešimą, kad spalio 24 d. bus vykdomas iškeldinimas, ir mes tai darome", – teigė antstolis Jonas Petrikas.

Esą žmogus turi palikti šitą butą. Kiek laiko bus leista jame pasilikti daiktus, atskirai teks derėtis su savivaldybės atstovais. Tačiau jau vakar Vladimiras privalėjo išeiti iš šio buto, kuriame gyveno 15 metų ir kuriame lig šiol yra deklaravusi gyvenamąją vietą jo buvusi žmona Irina bei sūnus Romanas.

Dar nepasibaigus iškeldinimo procedūroms, atvykę darbininkai pradėjo keisti buto duris. Vladimiras suvokė, kad jis turi išeiti.

Tyliai, be jokių audringų emocijų, jis pasiėmė mažą aptrintą lagaminėlį su įrankiais, brangiausią turtą, ir nunešė pasaugoti pas kaimyną.

Kur reikės dėti visą kitą užgyventą turtą, V. Špilčiakas teigė nežinantis, jis nežinojo ir kur jam reikės nakvoti išmestam į gatvę mieste, kuris taip ir netapo jo namais.

Bute, iš kurio iškeldintas Vladimiras, ketinama apgyvendinti kitą buvusių tremtinių šeimą.

Nuo 1998 m. Klaipėdoje politiniams kaliniams ir tremtiniams yra nupirkta beveik 150 butų, kuriuos vėliau leista privatizuoti lengvatinėmis sąlygomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Ką daro valstybinė prievarta.Žmogus negali atsisakyti prievartinio ,žmogų skurdinančio ,šildymo demokratinėje valstybėje.Privalai mokėti tiek ,kiek tau atsiunčia,o negali, eik į gatvę. Kalbama ,kad Lietuva nepriklausoma, joje nėra konslagerių,bet yra daugiabučių lageriai.

algisą

algisą portretas
Karas greitai bus , dug skriaudos susikaupė.

RK

RK portretas
Šiam vyrui 50 metų. Iki pensijos, kuri greičiausiai bus minimali, jam dar 15 metų. Dirbt reikia, tuomet bus ir butas, o gal ir žmona su vaiku sugrįš.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių