Uostamiestyje – rinkimų batalijų finalas

Artimiausius ketverius metus uostamiesčiui vadovaus politinio rinkimų komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ lyderis, buvęs uosto vadovas Arvydas Vaitkus. Jis sekmadienį nurungė savo konkurentą konservatorių Audrių Petrošių, įveikęs jį beveik dvigubai didesne rinkėjų balsų persvara.

V. Grubliausko linkėjimai

Jau iš pat pradžių, tik ėmus skaičiuoti rinkimų rezultatus Klaipėdoje, akivaizdi buvo A. Vaitkaus pirmenybė.

Tačiau pats kandidatas neskubėjo džiaugtis laimėjimu ir lengviau atsipūtė, kai suplaukė galutiniai rezultatai iš visų rinkimų apylinkių.

„Kas lipa į kalną, į Everestą, kaip jau sakiau, turi tikėtis, kad įkops ir laimingai nusileis, kai reikės. Pergalės tikėjomės, daug dirbome visus ketverius metus. Bendravimas su klaipėdiečiais parodė, ką mieste reikėtų daryti. Bandėme kelti tuos klausimus ir miesto taryboje. Kai kas pavyko, kai kas nelabai“, – kalbėjo mero rinkimus laimėjęs A. Vaitkus.

Klaipėdos miestui tris kadencijas vadovavęs Vytautas Grubliauskas vienas pirmųjų atvyko pasveikinti naujai išrinkto uostamiesčio vadovo ir linkėjo nepamiršti duotų pažadų rinkėjams.

Požiūris: naujasis miesto vadovas ypač vertina dabartinio Klaipėdos mero V. Grubliausko politinę patirtį. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kas lėmė sėkmę?

Kodėl nepasisekė prieš ketverius metus, kai A. Vaitkus antrajame mero rinkimų ture pralaimėjo V. Grubliauskui?

A. Vaitkaus manymu, buvo keletas faktorių, kodėl 2019 m. rinkimai buvo nesėkmingi.

Viena problemų galėjo būti ta, kad tuomet bandė kandidatuoti su „valstiečių“ partija.

„Nors negaliu teigti, kad ši politinė jėga nieko nepadarė Klaipėdos labui, kai dar buvo valdančioje daugumoje Seime. Juk tada ir istorinį pašto pastatą jų dėka pavyko išsaugoti, ir Jono bažnyčia pripažinta valstybei svarbiu projektu, ir Klaipėdos universiteto klausimą išsprendė mūsų labui, nes pats mačiau Vyriausybės nutarimo projektą, pagal kurį Klaipėdos universitetas turėjo būti išbrauktas iš sąrašų ir prijungtas prie kitos įstaigos. Reikėjo labai didelės pagalbos, ir jie mums padėjo“, – vardijo A. Vaitkus.

Antroji priežastis, kodėl nenusisekė ankstesnė kampanija, – per vėlus startas.

„Tuomet mums teko ir labai daug nepagrįstos kritikos. Buvau ne kartą kaltinamas dėl uosto kompanijų veiklos poveikio ekologijai, nors ne kartą tvirtinau, kad bendrovės dirba savarankiškai. Tai Aplinkos apsaugos agentūros prerogatyva, kuri išduoda leidimus vienokių ar kitokių krovinių krovai, tačiau niekas to negirdėjo. Buvo ir tokių žmonių, kurie tikino, jog esu išorinio uosto vienintelis kūrėjas ir sprendimų priėmėjas Lietuvoje. Dėkingas jiems už suteiktą „garbę“, bet taip tikrai nebuvo“, – dėstė A. Vaitkus.

Buvęs uosto direktorius ir naujasis Klaipėdos meras priminė, jog išorinio uosto koncepcijai šiemet sukaks 20 metų.

„Ta istorija virto Miesto bendruoju planu. Čia irgi buvo daug priekaištų, taip pat ir iš architektų bendruomenės, esą kodėl tuos planus rengėme atskirai, kas bus, kai tie planai susikirs? Tuos planus parengti Uosto direkcijai pavedė Susisiekimo ministerija, mes tai įvykdėme. Jau girdėjau, kad dabar man pačiam teks tų dviejų planų susikirtimo problemas spręsti“, – neslėpė A. Vaitkus.

Pasveikinimas: konservatoriaus A. Petrošiaus (kairėje) populiarumas tarp klaipėdiečių buvo kone perpus mažesnis, vos paaiškėjus rezultatams, jis suskubo pasveikinti savo politinį konkurentą A. Vaitkų su pergale. E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Tikslas – vienyti žmones

Vis dėlto tarp vienų didžiausių tikslų mero poste A. Vaitkus įvardijo visų bendruomenių – ir tų, kurie gyrė, ir tų, kurie kritikavo – vienijimą.

Naujojo mero noras yra kalbėtis su visais, diskutuoti, ieškoti pačių geriausių sprendimų miestui.

„Dar kai dirbau uosto vadovu, ne kartą V. Grubliauskui esu sakęs, kad reikia vienyti žmones. Nesvarbu, kas pasiūlė, jei idėja gera, reikia imti daryti kartu. Bet per pastaruosius metus buvo susiformavusi tokia politika: jei kas nors ką nors pasiūlydavo iš opozicijos, buvo grėsmė, kad taryboje tas klausimas iš esmės nebus svarstomas“, – prisiminė A. Vaitkus.

V. Grubliausko niekada nelaikiau priešišku sau žmogumi ir labai tikiu, kad sąlyčio taškų su juo rasime.

Naujasis meras teigė jau turintis savo komandos viziją, tačiau kol kas nepanoro įvardyti konkrečių personalijų.

Jau yra ir preliminarus sąrašas, bet šiandien jis neatskleidžiamas, nes reikalingos derybos su galimais koalicijos partneriais.

„Manau, jie taip pat norės deleguoti savo kandidatus, jeigu pateks į valdančiąją daugumą, kad jaustų bendrą pulsą, matytų mūsų bendrų veiksmų tikrumą ir nuoširdumą. Ar V. Grubliauską matyčiau vicemero pozicijoje? Nežinau, ar pavyks rasti sutarimą su kitais partneriais. V. Grubliausko niekada nelaikiau priešišku sau žmogumi ir labai tikiu, kad sąlyčio taškų su juo rasime. Nėra nei išankstinio nusistatymo, nei kokios nors pozos. Manau, kad Vytautas per tuos 12 metų sukaupė labai didelę patirtį, turi didelį įdirbį. Su tokiais žmonėmis reikia tinkamai bendrauti ir naudotis jų įgūdžiais kuriant kitokią Klaipėdą“, – pabrėžė A. Vaitkus.

Perrinko: Klaipėdos rajone „valstiečių“ kandidatas B. Markauskas užtikrintai laimėjo mero rinkimus dar vienai kadencijai. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pavadino istoriniu pasirodymu

Rinkimus A. Vaitkui pralaimėjęs konservatorių atstovas Seimo narys A. Petrošius taip pat skubėjo pasveikinti savo politinį konkurentą dar tą patį vakarą ir teigė, kad, nepaisant pralaimėjimo, rinkimai buvo sėkmingi.

„Bet kokiu atveju, istorinis pasirodymas. Jau prieš tai buvo neblogi rinkimai, šitie – tiktai geri, kiti, tikėkimės, bus dar geresni. Nuotaikos puikios. O A. Vaitkui linkiu mylėti miestą, atiduoti visą savo energiją ir širdį, kad Klaipėdos ir klaipėdiečių gyvenimas taptų geresnis. Mes, kaip visada, esame pasiruošę ištiesti savo ranką iš parlamento pusės“, – po rinkimų dienraščiui kalbėjo A. Vaitkaus konkurentas A. Petrošius, daugelio vertinimu, Klaipėdoje surengęs itin įspūdingą rinkimų kampaniją.

Konservatorių partija naujoje miesto taryboje gavo septynis mandatus, tačiau paties A. Petrošiaus partijos sąraše į Klaipėdos tarybą nebuvo. Jis kandidatavo tik į miesto merus, tad A. Petrošius lieka parlamente.

„Kalbant apie koaliciją naujojoje taryboje, tikrai kol kas negaliu vertinti jokių galimybių. Nė viena jų nėra aptarta mūsų komandoje. Apie tai kalbėti kol kas ankstoka. Politiniai susitarimai yra dėliojami iš laimėtojų pusės. Mums tinka bet kuris scenarijus, esame pasiruošę tiek konstruktyviai dirbti opozicijoje, tiek darbuotis koalicijoje, jei vis dėlto tokie pasiūlymai mums būtų pateikti“, – pridūrė A. Petrošius.

Savo feisbuko paskyroje jis išsyk padėkojo ir rinkimų komandai, ir klaipėdiečiams už suteiktą paramą.

„Baigėsi rinkimai. Sveikinu visus mus su šia gražia demokratijos švente. Man šie rinkimai – didžiulis laimėjimas. Daugiau nei 18 tūkst. klaipėdiečių ne tik patikėjo Nauju Klaipėdos amžiumi, bet ir aiškiai pasakė, kad uostamiestis turi gauti daugiau energijos, ryžto ir naujo standarto. Tai man pats geriausias įvertinimas. Esu dėkingas balsavusiems, palaikiusiems ir įvertinusiems kampaniją, kokios dar nėra buvę Klaipėdoje. Ačiū. Mūsų komanda – taryboje, o aš ir toliau kaip Seimo narys, dirbsime Klaipėdos labui, bendradarbiaudami, o jeigu reikės, kvėpuodami į nugaras miesto naujam vadui, primindami ir ragindami padaryti tai, kas pažadėta rinkėjams. Gero vėjo mums visiems“, – savo feisbuko paskyroje parašė A. Petrošius.

Aktyvumas: ir per šiuos rinkimus klaipėdiečiai balsavo gana vangiai, pilietinę pareigą atliko kiek daugiau nei 40 proc. balso teisę turinčių uostamiesčio gyventojų, tai yra 5 proc. mažiau nei Lietuvos vidurkis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sulaukė politikų paramos

Ilgametis uostamiesčio meras V. Grubliauskas į antrąjį mero rinkimų turą nepateko, bet kaip socialdemokratų atstovas yra išrinktas į naująją Klaipėdos tarybą, su juo kartu ši partija gavo dar du mandatus.

Prieš antrąjį rinkimų turą A. Vaitkus sulaukė didelės kitų partijų paramos ir palaikymo, tik socialdemokratai iki antrojo mero rinkimų turo pabaigos nė vienam konkrečiam kandidatui į merus jokios paramos nereiškė.

„Laisvės ir teisingumo“ kandidatas į merus Klaipėdoje Remigijus Žemaitaitis, pirmajame ture likęs trečias, džiaugėsi ir palankiai atsiliepė apie A. Vaitkų.

A. Vaitkų taip pat parėmė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“ per savivaldos rinkimus iškovojo aštuonias vietas uostamiesčio savivaldybės taryboje.

Konservatoriai bei „Laisvė ir teisingumas“ gavo po septynias vietas, „valstiečiai“, socialdemokratai bei liberalai – po tris.


Rinkimų rezultatai Klaipėdos apskrityje

Klaipėdos rajone dar vienai kadencijai perrinktas „valstiečių“ kandidatas Bronius Markauskas.

Skuodo rajonui vadovaus naujai išrinktas meras, taip pat „valstiečių“ kandidatas Stasys Gutauskas.

Šilutės rajone meru antrame ture perrinktas Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Laurinaitis.

Dar pirmame ture gausia balsų persvara Palangoje meru perrinktas konservatorius Šarūnas Vaitkus, Neringoje meru tapo demokratas Darius Jasaitis, o Kretingoje – nepartinis Antanas Kalnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bukagalviui

Bukagalviui  portretas
paskaityk ir kitą tekstą , Vaitkus turės mažiau nei turėjo Grubliauskas ....eik šokoladuko su surajevais valgyti ...Jei bukas ir dar pletkininkas , tai būtinai - liberkonservatų patryyyyjotas . Bukagalvi , meras Vaitkus per debatus, aiškiai išdėstė kokios vertybės vienija jo komandą , tik visiški kvailiai iki šiol nesuprato . ...

skaičiau

skaičiau portretas
Smagu,taip,labai-vietoj 4 jau 8 ...oleoleoeloeloeleoleoel

man patinka

man patinka portretas
Naujojo komandoje liberalių pažiūrų žmonės,verslininkai,aplink vien buvę,esami liberalai...cha cha cha
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių