Pereiti į pagrindinį turinį

Rūkaliai griebiasi varnalėšų

2009-08-31 11:12
Pasirinkimas: pinigus cigarečių dūmais paleidžiantys rūkaliai turi alternatyvą – mesti rūkyti gali įvairiausiais būdais.
Pasirinkimas: pinigus cigarečių dūmais paleidžiantys rūkaliai turi alternatyvą – mesti rūkyti gali įvairiausiais būdais. / N.Jankausko nuotr.

Šią savaitę brangsiančios cigaretės rūkalius verčia atsisakyti žalingo įpročio. Tačiau noras atsisakyti rūkalų gali kainuoti kelis šimtus litų arba pasiryžimą kramtyti varnalėšų ar ajerų šaknis.

Psichoterapija – už dyką

Nuo rugsėjo 1-osios vidutiniškai pakelis cigarečių kainuos šiek tiek daugiau nei 7 litus. Todėl daugelis rūkalių ėmė ieškoti būdų, kaip atsisakyti šio žalingo įpročio. Nors nuo nikotino priklausomų žmonių antplūdžio dar nepajuto nei medicinos įstaigos, nei vaistinės, nei žolininkai, visi jie neabejoja, kad netrukus rikiuosis rūkalių eilės.

Kaip galima atsikratyti priklausomybės, kiek tai kainuoja, koks gydymas efektyviausias?

"Kai kalbame apie priklausomybę, žmogaus valios net neverta tikėtis. Jis gali būti labai protingas, valingas įvairiose gyvenimo srityse, tačiau vargu ar atsisakys rūkalų be niekieno pagalbos. Žinau tik kelis pavyzdžius, kai žmonės metė rūkyti savarankiškai", – Klaipėdos priklausomybės ligų centro vyriausioji gydytoja Svetlana Zamkovaja neslėpė, kad mesti rūkyti nėra paprasta.

Jos teigimu, į šį centrą besikreipiantys rūkaliai gydomi kompleksiškai. Fizinė priklausomybė malšinama cigarečių pakaitalais, pavyzdžiui, nikotino turinčia kramtomąja guma. Padėti atsikratyti žalingo įpročio sykiu padeda ir psichoterapeutai.

"Rūkoma ne tik dėl nikotino poreikio, bet ir savotiško ritualo, todėl ir taikoma psichoterapija. Specialistai su rūkaliais kalbasi, ieško priežasčių, kodėl šie pradėjo rūkyti. Žinoma, būtų paprasčiau duoti vaistų, ir viskas, tačiau medikamentinio gydymo nuo rūkymo kol kas nėra. Psichoterapija šiuo metu yra pati veiksmingiausia priemonė", – aiškino S.Zamkovaja.

Ji teigė, kad psichoterapijos seansų trukmė priklauso nuo to, kaip stipriai žmogus motyvuotas atsisakyti cigarečių. Pasitaiko ir tokių atvejų, kad ir metę rūkyti klaipėdiečiai, norėdami nepalūžti, vėl praveria specialistų kabinetų duris.

Koks psichoterapijos efektyvumas? S.Zamkovaja tvirtino, kad statistikos, kiek po tokių seansų metusių rūkyti žmonių vėl griebiasi cigaretės, nėra, mat seansų niekas nestebi.

Klaipėdos priklausomybės ligų centre pagalba rūkaliams teikiama nemokamai, reikia tik kreiptis.

Cigaretę – į pieną

Žmonės pasakoja ir apie kitus būdus, kaip nemokamai mesti rūkyti. Vienas tokių – piene išmirkyti cigaretę ir tuomet sutraukti. Tikinama, kad surūkęs "pagardintą" cigaretę žmogus esą apsinuodija, jam tenka vemti ir todėl vėliau į rūkalus nebesinori žiūrėti.

Dar vienas netradicinių būdų – į cigaretę įkišti nulaužtą šukų dantį. Uždegtoje cigaretėje jis tirpsta, žmogus į plaučius įtraukia ne tik rūkalų dūmų, tad taip pat apsinuodija ir esą daugiau neberūko.

Ne vienas rūkalius, matyt, išbandė drastišką būdą persirūkyti, kai cigaretės rūkomos viena po kitos, kol sukelia vėmimą. Po tokio apsinuodijimo organizmui esą taip pat nebereikia nikotino.

S.Zamkovaja tikino, kad apie tokius būdus mesti rūkyti yra girdėjusi, tačiau griežtai nerekomenduojanti. Ji taip pat nepritaria ir nuostatai, kad atsikratyti įpročio galima kasdien mažinant surūkomų cigarečių skaičių.

Sukūrė arbatą

Rūkaliams į pagalbą jau skuba ir žolininkai, siūlantys įvairių gamtoje randamų augalų, kurie esą padeda išgyti nuo priklausomybės.

Specialią arbatą kovoti su žalingais įpročiais sukūrė viena žymiausių šalies žolininkių Jadvyga Balvočiūtė. Arbatos sudėtis – penkiaskiautė sukatžolė, vaistinis čiobrelis ir kartusis kietis (pelynas). Arbatą reikia gerti du kartus per dieną po trečdalį stiklinės. Esą kai kurie žmonės, kurie geria tokią arbatą, jau po savaitės į cigaretes nebenori net pažiūrėti.

"Tačiau reikia pasakyti, kad ši arbata nėra skani. Be to, jos poveikis bus pastebimas tik tada, jei žmogus bus apsisprendęs mesti rūkyti", – aiškino "Jadvygos žolių" vaistinių pardavimo vadybininkė Stefanija Skiotienė.

Tokios arbatos vienos pakuotės kaina – beveik 11 litų. Jos užteks dešimčiai dienų. Tam, kad mesti rūkyti būtų dar lengviau, siūloma kramtyti ir varnalėšų šaknų. Jų 40 g kainuoja apie 10 litų.

"Varnalėšų šaknys iš organizmo greičiau pašalins nikotiną, nes jos valo kraują", – tikino S.Skiotienė.

Lašiukais – prieš nerimą

Nemažai rūkalių atsikratyti cigarečių siekia jas iškeisdami į pakaitalus, kuriuose yra nikotino. Vaistinėse šiuo metu galima įsigyti nikotinu "pagardintos" kramtomosios gumos bei pleistrų, iš kurių į organizmą patenka tam tikras kiekis šios kenksmingos medžiagos.

30 gabalėlių kramtomosios gumos kainuoja 24 litus, o pleistrų pakuotės, kurios pakaks vos savaitę, kaina siekia 67 litus.

Tačiau kol kas niekas neįrodė, ar tokie pakaitalai padeda visiškai atsisakyti cigarečių. Vienintelis aiškus jų pranašumas – rūkaliaus nebekamuoja nemalonus dūmų kvapas.

Vaistinėse taip pat galima įsigyti specialių homeopatinių lašiukų. Jie esą padeda įveikti ne tik fizinę, bet ir psichologinę priklausomybę nuo rūkymo, mat malšina nerimą, kuris kyla atsisakius cigarečių. Lašiukų buteliuko kaina – 31 litas.

Kviečia į seminarą

Apie 30 litų – tik tiek piniginę patuštins neva pats efektyviausias būdas mesti rūkyti. Tai – garsioji Allen Carr knyga "Lengvas būdas mesti rūkyti". Joje teigiama, kad perskaitę šią knygą net 90 proc. žmonių lengvai atsikrato šio žalingo įpročio. Vienintelė sąlyga – skaitytojas privalo rūkyti tol, kol nepabaigs perskaityti knygos.

Knyga "Lengvas būdas mesti rūkyti" ir Lietuvoje buvo itin populiari. Visus pastaruosius metus ji karaliavo perkamiausių knygų viršūnėje. "Buvo taip, kad žmonės ateidavo ir pirkdavo po dvi ar tris šias knygas, nes norėdavo padovanoti giminėms, artimiesiems. Matyt, iš lūpų į lūpas sklido informacija, jog knyga veiksminga, kad ją perskaičius išties galima mesti rūkyti", – teigė knygyno "Baltos lankos" Klaipėdos filialo vadovė Dagnė Pakalniškytė.

Paklausta, ar neteko patirti išpuolių tų žmonių, kurie, nors ir perskaitė knygą, tačiau nesugebėjo mesti rūkyti, pašnekovė teigė, kad tokių incidentų nepasitaikė. Ji tik prasitarė girdėjusi prietarą, jog esą knyga bus veiksminga tik tada, kai ją žmogus nusipirks pats, o ne pasiskolins.

Šiuo metu ši knyga į perkamiausių dešimtuką jau nebepatenka. Tačiau jos populiarumu pasinaudojama kitaip.

Rugsėjo 12 d. Klaipėdoje organizuojamas seminaras "Lengvas būdas mesti rūkyti", kuriame paskaitas esą turėtų skaityti knygos autorius. Seminaro bilieto kaina vienam žmogui – 250 litų. Tačiau teigiama, kad jei po paskaitų nepavyks mesti rūkyti, pinigai esą bus grąžinti.

Moteris gydyti sunkiau

Homeopatinių vaistų nuo rūkymo siūlo ir medicinos centras "Medikana", kuriame taikomas dar vienas gydymo nuo priklausomybės metodas – akupunktūra. "Medikanos" administratorės Linos Šukytės teigimu, tai procedūra, kai nedidelėmis adatėlėmis badomi tam tikri taškai ausies srityje. Vienos procedūros kaina – 110 litų.

"Vyrams užtenka vieno apsilankymo pas gydytoją, o moterys sunkiai pasiduoda gydymui, todėl joms reikia ir dviejų, o kartais ir trijų tokių procedūrų", – teigė L.Šukytė.

Ji tikino, kad šis gydymo būdas yra labai populiarus, pacientai važiuoja iš visos Lietuvos. Per dieną procedūra atliekama dviem trims žmonėms. Populiarumą esą lėmė tai, kad akupunktūra labai veiksminga.

"Svarbiausia po procedūros išsilaikyti pirmąsias tris dienas ir tuomet pavyks visam laikui atsisveikinti su cigaretėmis", – aiškino administratorė.

Prieš akupunktūrą žmogus turi 12 valandų nerūkyti, negerti stiprios kavos ar arbatos.

"Kodas" – 400 litų

Šimtus litų teks pakloti už kitą gerai žinomą kovos su nikotinu būdą – kodavimą. "Kodas" šiuo metu kainuoja 400 litų.

Kodavimo seansus Klaipėdoje organizuoja bendrovė "Sodalitas", kuri į uostamiestį vieną kartą per du mėnesius iš Ukrainos pakviečia medicinos mokslų daktarą, profesorių Borisą Ivnevą.

Anot "Sodalito" direktoriaus pavaduotojos Laimos Vaškienės, garantija, kad po kodavimo žmogus neberūkys – 65 proc.

"Pirmuosius metus po kodavimo savo pacientus stebime. Yra specialios kompiuterinės programos, kuriomis galima sustiprinti "kodą". Jei ir tai nepadeda, žmogų dar kartą profesorius koduoja nemokamai", – teigė L.Vaškienė.

Prieš kodavimo seansą pacientas turi pusantros paros nerūkyti. Tai esą daugeliui ir pakiša koją. Tam, kad žmogus "ištemptų" reikiamą laiką be cigarečių, jam siūloma pakramtyti ajero šaknelių.

Prieš kodavimą B.Ivnevas bendrauja su kiekvienu užsikoduoti atėjusiu žmogumi, kad nustatytų, ar jis tikrai pasirengęs mesti rūkyti. Anot L.Vaškienės, ne visi rūkaliai įveikia šį psichologinį testą, tad jie nėra koduojami.

B.Ivnevas rūkalius kodavo praėjusią savaitę. Tokios paslaugos norėjo trys žmonės: dvi moterys ir vyras.

"Rūkymas yra didesnė priklausomybė nei alkoholis. Tačiau rūkaliai gydosi rečiau, mat jie nedaro tokios žalos aplinkiniams, kaip alkoholikai. Vis dėlto geriau vieną kartą išleisti tuos 400 litų ir, metus rūkyti, pradėti taupyti ne tik savo sveikatą, bet ir pinigus", – cigarečių atsisakymo naudą įvardijo L.Vaškienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų