Š. Vaitkus kreipėsi į Palangos ir Šventosios gyventojus, svečius

  • Teksto dydis:

Palangos meras Šarūnas Vaitkus dėl šalyje plintančio koronaviruso kreipėsi į Palangos ir Šventosios gyventojus bei kurorte esančius svečius.

Gerbiamieji Palangos ir Šventosios gyventojai, kurorte esantys svečiai,

mes visi stebime situaciją dėl koronaviruso plitimo tiek visame pasaulyje, tiek tai, jog šis virusas jau priartėjo ir prie mūsų namų. Kaip žinote, Lietuvoje jau nustatyti aštuoni koronaviruso atvejai, du iš jų Klaipėdoje. Moteris, užsikrėtusi COVID-19 virusu, iš atostogų Ispanijos Tenerifėje į mūsų pajūrį grįžo per Palangos oro uostą. Kretingiškis jaunuolis, parskridęs iš Danijos į Vilniaus oro uostą, namo vyko maršrutiniu autobusu iki Klaipėdos, pabuvojo kavinėse. Tad žmonių, kurie galėjo turėti kontaktų su užsikrėtusiais, gali būti ir daugiau.

Ką galime ir privalome padaryti, kad kiek įmanoma stabdytume pandemijos plitimą?

Pirmiausia visų Jūsų noriu paprašyti pamiršti žodį „panika“ – dabar protą užgožiančioms emocijoms, emocionaliam situacijos vertinimui yra tikrai netinkamas laikas. Kita vertus, labai svarbu į šių dienų įvykius pažiūrėti atsakingai – tai nėra nuotykis, kurį galime stebėti iš šalies ir elgtis taip, lyg nieko nevyksta.

Kaip žinote, mano šeimoje auga trys vaikai.

Dabar vakarais, kaip ir visada, skaitau mažajai Ievutei pasakas, darau viską, kad mano šeima ir mano vaikai nepamatytų nė kruopelytės baimės mano akyse, girdėtų ramų balsą, suprastų, kad dabar namai yra ta tvirtovė, kuri turi padėti mums susitelkti, pasirūpinti vienas kitu, kad tai yra ta vieta, kurioje šiomis dienomis geriausia ir saugiausia leisti laiką, bendrauti su šeima, nuotoliniu būdu dirbti darbus, tvarkyti visus reikalus, mokytis.

Mano vaikams paaiškinau apie būtiniausias apsisaugojimo nuo koronaviruso priemones ir tai, kodėl šiuo metu jie turi likti namuose. Manau, jie tai suprato, o Jūs?

Koronavirusui plintant, kokio amžiaus bebūtume, negalime leisti sau būti lengvabūdiškais, negalime leisti sau galvoti, kad liga gali paliesti ką kitą, bet tik ne mus, negalime sau leisti pamiršti apie šeimą, vaikus, mūsų artimuosius, daugiabučio kaimynus ar visus tuos, su kuriais gyvename viename mieste, vaikštome tomis pačiomis gatvėmis, einame į tas pačias parduotuves pirkti maisto produktų.

Mielieji mano gimtojo miesto žmonės,

man rūpite kiekvienas iš Jūsų, todėl kreipiuosi į Jus ir labai tikiuosi Jūsų pagalbos.

Nepakanka, kad veiksmų virusui stabdyti imtųsi tik valdžios institucijos ar meras. Valdžia negali galvoti už kiekvieną iš Jūsų –  tai neįmanoma, sustabdyti pandemiją galime tik mūsų visų bendromis pastangomis. Prašau Jūsų visų padėti mums bei vieni kitiems ir savo kraštui, o didžiausia pagalba dabar yra atsakomybė, visų šalies ar vietos valdžios privalomų nurodymų vykdymas, buvimas namuose. Suprantu – už lango pavasaris, saulė vilioja pramogauti, pabūti prie jūros, važiuoti apsipirkti į prekybos centrus ar apsilankyti kavinėse. Visai tai tikrai sugrįš, ir tik nuo mūsų visų priklauso, kada ateis tas laikas ir visi vėl galėsime gyventi įprastai. Privalome suprasti, jog elgdamiesi neatsakingai tą įprastą gyvenimo ritmą galime atitolinti itin ilgam laikui.

Šalies valdžia ėmėsi visų įmanomų priemonių pandemijai stabdyti, kiekvieną dieną priimami vis nauji situacijos diktuojami sprendimai. Palangos savivaldybė taip pat ėmėsi visų būtiniausių veiksmų, bet, darsyk pasikartosiu, atsakingai elgtis privalote ir Jūs.

Prašau Jūsų šiomis dienomis atsisakyti visko, kas nėra gyvybiškai svarbu, pasitikėti šalies ir vietos valdžios institucijomis, mūsų medikais ir patiems būti ypač atsakingais. Jūs tiesiog neturite teisės kenkti sau ir tiems, kurie yra šalia Jūsų. Jūsų asmeniniai norai ar sprendimai negali būti aukščiau visų kitų žmonių sveikatos ir gerovės. Nei aš, nei policijos pareigūnai negali atsistoti prie kiekvieno iš Jūsų namų durų, todėl labai prašau, prieš atverdami jas gerokai pagalvokite, ar tai yra neišvengiamai būtina.

Gerbiamieji palangiškiai ir šventojiškiai,

penktadienį Palangos savivaldybės administracijos direktorės įsakymais numatytos karantino priemonės, privalomos vykdyti visoje savivaldybės teritorijoje. Norėčiau dar kartą priminti jas.

Valstybės ir savivaldybės institucijos aptarnaus nuotoliniu būdu

Aptarnavimo paslaugos gyventojams valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose ir organizacijose iki kovo 27 d. maksimaliai bus teikiamos nuotoliniu būdu, vengiant tiesioginio kontakto.

Nuotoliniu būdu taip pat aptarnaus VMI, „Sodra“, Civilinės metrikacijos skyrius ir visos kitos valstybės bei savivaldybės institucijos.

Draudžiama vykti į komandiruotes

Savivaldybės įmonių, įstaigų, institucijų darbuotojams ir valstybės tarnautojams iki balandžio 14 d. imtinai uždrausta vykti į komandiruotes Lietuvoje ir į užsienio valstybes.

Stabdomas ugdymo ir vaikų priežiūros procesas

Palangoje nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. privalomai stabdomas ugdymo ir vaikų priežiūros procesas bei švietimo veikla mokyklose.

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu Palangos miesto savivaldybės švietimo įstaigų vadovai įpareigoti nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. privalomai stabdyti ugdymo ir vaikų priežiūros procesą ir švietimo veiklą mokyklose. Mokinių pavasario (Velykų) atostogų metu (nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d.) bendrojo ugdymo mokyklų vadovai įpareigoti pasiruošti taikyti ugdymo procesą nuotoliniu būdu, pasibaigus mokinių pavasario (Velykų) atostogoms.

Nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. Palangos miesto savivaldybės švietimo įstaigų vadovai taip pat įpareigoti:

neorganizuoti posėdžių, susirinkimų, konferencijų, pasitarimų ir darbą, vengiant tiesioginio kontakto su asmenimis, organizuoti nuotoliniu būdu, naudojant telekomunikacijos priemones (vaizdo ir garso konferenciniu ryšiu);

dėl susidariusios epidemiologinės situacijos neišleisti pedagogų, darbuotojų ir mokinių į komandiruotes, olimpiadas, konkursus, renginius ir keliones balandžio 14 d.;

užtikrinti švietimo įstaigose tinkamą higienos normų laikymąsi (patalpų valymą, vėdinimą ir kt.);

nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. skelbti Savivaldybės teikiamą informaciją švietimo įstaigų bendruomenėms per el. dienyną, el. paštu ir įstaigos interneto svetainėje.

Palangos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjai Laimai Valužienei (jai nesant – Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojai Nijolei Vargonienei) pavesta, atsižvelgiant į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijas, nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. koordinuoti išimtinius vaikų priežiūros ikimokyklinio ugdymo mokyklose, jeigu to neįmanoma įgyvendinti namuose, atvejus.

Uždrausti visi renginiai ir uždarose, ir atvirose erdvėse

Palangos miesto savivaldybės teritorijoje nuo kovo 13 d. iki kovo 27 d. uždrausti visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami sporto, kultūros, laisvalaikio, pramogų bei kiti renginiai.

Lankytojų nepriims muziejai, baseinas, bibliotekos, sporto salės

Palangos miesto savivaldybės teritorijoje nuo kovo 13 d. iki kovo 27 d. uždraustas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas bei veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos užimtumo centruose.

Numatytos karantinavimo patalpos

Palangos miesto savivaldybėje paskirtos patalpos asmenims (ligoniams ir asmenims, įtariamiems, kad serga ir (arba) asmenims, turėjusiems sąlytį su ligoniu ar asmeniu, įtariamu, kad serga), kuriose jie gali būti izoliuojami ir gydomi kitose, ne jų gyvenamojoje vietoje, patalpose, jeigu gyvenamoji vieta neatitinka higienos sąlygų ir nėra galimybės izoliuoti nuo kitų kartu gyvenančių asmenų.

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu skiriamos šios patalpos:

Palangos miesto socialinių paslaugų centro (Klaipėdos pl. 76, Palanga) intensyvių krizių veikimo patalpos, t. y. 2 tipų butai (2 ir 3 vietų) su atskirais įėjimais;

sporto bazė (Gėlių a. 1A, Palanga).

Taip pat primenu, jog tais atvejais, jei pajutote negalavimus, neikite pats pas šeimos gydytoją, nevykite viešuoju transportu ar taksi, neplatinkite galimo viruso. Skambinkite koronavirusui skirta karštąja linija tel. 1808: pasireiškus į gripą būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui, po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju. Skubiosios pagalbos tarnybų numeris 112 nėra skirtas konsultacijoms teikti, juo reikia kreiptis tik tais atvejais, kai iš tiesų reikalinga skubi pagalba.

Mielieji,

mes matome viso pasaulio mokslininkų ir medikų nenuilstamas pastangas kovoti su pandemija. Esu nuoširdžiai dėkingas ir mūsų šalies bei mūsų krašto medicinos specialistams už jų pastangas rūpintis mūsų sveikata. Tačiau privalome atminti, jog tos pastangos bus bevaisės, jei mes pamiršime apie savo atsakomybę.

Nuoširdžiai linkiu visiems būti sveikais. Visi elgdamiesi atsakingai, susitelkę, bendromis jėgomis neabejotinai pasieksime mums visiems svarbių rezultatų ir įprastai pasitiksime mums reikšmingą vasaros darbymetį.

Su pagarba,

Šarūnas Vaitkus, Palangos miesto savivaldybės meras



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha,

Aha,  portretas
šventojo apsireiškimas žmonėms:D).Ir šito turbūt pirmas refleksas - gelbėt Palangos verslus.Na o mums varguoliams užteks ir stiprinančių pasigėrėjimą valdžiukais, kalbų

Gavo

Gavo portretas
Laišką iš Vilniaus ir perskaitė Jo vietoj ką darytumet Bobų pliažas koroce uždarytas O pydaram Palangoje vietos ner !

Nu

Nu portretas
Pasake seka pasakas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių