Pereiti į pagrindinį turinį

Sąmyšis dėl alkoholio prekybą ribojančio įstatymo pasiekė apogėjų

2012-09-04 05:00
Sąmyšis dėl alkoholio prekybą ribojančio įstatymo pasiekė apogėjų
Sąmyšis dėl alkoholio prekybą ribojančio įstatymo pasiekė apogėjų / Shutterstock nuotr.

Sąmyšis dėl netobulo alkoholio prekybą ribojančio įstatymo pasiekė apogėjų. Siekdami apsidrausti, kad svaigalų neparduotų nepilnamečiams, prekybos centrai asmens dokumentų ėmė reikalauti net iš pensininkų.

Prašė gimimo datos

„Kas per nesąmonė?“ – vakar nustebo brandaus amžiaus klaipėdietė, pirkusi alaus butelį, kai prekybos centre „Maxima“ kasininkė jos paprašė pasakyti savo gimimo datą.

„Ne nesąmonė, o tokį įstatymą išleido, kad dabar alkoholinius gėrimus parduos tik tada, kai pateiksi savo asmens dokumentą ir nesvarbu, kokio amžiaus esi“, – eilėje pasigirdo kitos moters balsas.

Tačiau kasininkė pirkėjus suskubo raminti, kad reikalavimas perkant svaigalus pasakyti savo gimimo datą, kuri įvedama į prekybos centro informacinę sistemą, galioja tik rugsėjo 2 ir 3 dienomis.

Kasininkės pasikliovė vyresniais žmonėmis – jiems užteko tik pasakyti savo gimimo datą, o asmens dokumento rodyti nereikėjo.

Jaunesni pirkėjai privalėjo parodyti ir dokumentą, iš kurio kasininkės į informacinę sistemą įvesdavo gimimo datą.

„Nepilnamečiams alkoholio neparduodame visus metus. Šiemet, kai nemažai mokyklų mokslo metų pradžią švenčia rugsėjo 3 dieną, nusprendėme atkreipti dėmesį, kad nepilnamečiams alkoholis nėra pardavinėjamas. Asmens dokumentų darbuotojas prie kasos gali paprašyti bet kada, jeigu klientas atrodo nesulaukęs pilnametystės. Šiomis dienomis, rugsėjo 2 ir 3 dieną, kasose įvedėme papildomą techninį apribojimą – alkoholis gali būti parduotas tik tuomet, kai kasininkas įveda ir pirkėjo amžių“, – aiškino prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė.

Neaišku, kodėl nusirašo

Paklausta, ar toks prašymas nepažeidžia pirkėjų teisių ir Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo, pašnekovė pabrėžė, jog klientų prašoma pateikti tik savo gimimo datą, o ne asmens kodą.

„Be to, visose parduotuvėse pirkėjus apie tai, kad perkant alkoholį reikės pasakyti savo gimimo datą, informuojame per vietinį radiją ir informaciniuose stenduose“, – teigė O.Malaškevičienė.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovė spaudai Aurelija Grikinaitė teigė, jog neaišku, kuo vadovaujantis prekybos centruose „Maxima“ nusirašomos asmens gimimo datos, nes tam, kad būtų tinkamai įgyvendintos Mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse taisyklės, asmens duomenų rinkti nereikia.

Šiose taisyklėse numatyta, kad draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems kaip 18 metų.

Alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę, o kai kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 metų, privalo iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą.

Jeigu toks asmuo nepateikia amžių liudijančio dokumento, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam alkoholinius gėrimus.

„Pažymėtina, kad šiose taisyklėse nėra numatyta galimybė alkoholinių gėrimų pardavėjams nusirašyti kokius nors asmens duomenis“, – pabrėžė A.Grikinaitė.

Didesnio poreikio nepastebėjo

Kituose prekybos centruose pirmosiomis rugsėjo dienomis svaigalais prekiauta įprastai, jokių specialių apsaugos priemonių nesiimta.

„Rimi“ prekybos centruose alkoholiu prekiaujame kaip įprastai ir pagal įstatymus. Rugsėjo 1-ąją neprekiavome, apie tai informavome pirkėjus iš anksto, kitomis dienomis prekiavome kaip įprastai. Jokios papildomos informacijos iš pirkėjų nereikalavome. Saugumo priemonės, kad nepilnamečiai negalėtų įsigyti alkoholio, mūsų tinkle griežtos kiekvieną dieną, todėl ir ko nors papildomo imtis nereikėjo. Beje, sekdami alkoholio pardavimus, nepastebėjome, kad rugsėjo 3-iąją alkoholio būtų nupirkta daugiau nei įprastai„, – teigė prekybos tinklo “Rimi" atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Bendrovės, valdančios prekybos centrus „Norfa“, atstovas spaudai Darius Ryliškis tvirtino, kad iš pirkėjų jokių asmens duomenų nereikalaujama, jie niekur neįvedinėjami. „Tačiau bendrovės vadovai darbuotojams nurodė šiomis dienomis dar atidžiau stebėti svaigalus perkančius pirkėjus, kad tarp jų nepasitaikytų nepilnamečių“, – teigė D.Ryliškis.

Valdas Lopeta, IKI prekybos tinklą valdančios bendrovės „Palink“ Komunikacijos skyriaus vadovas, tikino, jog prekybos centruose kasdien labai atidžiai stebima, kad alkoholio nebūtų parduodama nepilnamečiams, o šiomis dienomis dėmesys dar didesnis – dokumentų prašoma visų klientų, kurių amžius kelia abejonių.

Pareigūnai įspėjo pardavėjas

Draudimas rugsėjo 1-ąją parduotuvėse parduoti alkoholinius gėrimus galioja jau penkerius metus.

Anot Narkotikų, Tabako ir alkoholio kontrolės departamento Strategijos, stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausiojo specialisto Jono Žalos, šiemet rugsėjo 1-ąją departamento specialistai tikrino, kaip buvo laikomasi šio draudimo.

„Tikrinta tik Vilniaus regione ir pažeidimų nenustatyta. Kituose regionuose kontrolė pavesta policijai“, – teigė J.Žala.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininko Andriaus Leliugos teigimu, nėra duomenų, kad Klaipėdos regione rugsėjo 1-ąją parduotuvėse būtų prekiauta alkoholiu, tokių pažeidimų nenustatyta.

Nors šiomis dienomis prekyba svaigalais nėra draudžiama, anot A.Leliugos, pareigūnai kontroliuos, kad alkoholiniai gėrimai nebūtų pardavinėjami nepilnamečiams.

„Apylinkių inspektoriams nurodyta pasikalbėti su jiems priskirtose teritorijose esančių parduotuvių darbuotojais. Jie įspėti ne tik neparduoti svaigalų nepilnamečiams, bet ir stebėti, kad jų paaugliams nepirktų suaugusieji“, – teigė Viešosios tvarkos biuro viršininkas.

Patruliams buvo pavesta vakar vakare lankytis tose vietose, kur įprastai būriuojasi jaunuoliai, ir tikrinti, ar jie nevartoja svaigalų.

Komentaras

Laurynas Vilimas

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius

Mintis drausti alkoholiu prekiauti rugsėjo 1-ąją ir buvo susijusi su tuo, kad simboliškai būtų paskatinti prekybos centrai prisidėti prie atsakingesnio svaigalų vartojimo per moksleivių ir studentų šventę. Tačiau realybė yra kiek kitokia, ir tai susiję su daug gilesnėmis tradicijomis. Vienos dienos draudimas problemos tikrai neišsprendžia. Mes pasigendame veiksmingų švietėjiškų, auklėjamojo pobūdžio priemonių. Visus draudimus įmanoma apeiti. Ir šis nėra išimtis. Tai rodo ir pardavimas – jau kelerius metus dieną prieš rugsėjo 1-ąją alkoholio parduodama iki 50 proc. daugiau nei bet kurią kitą dieną. Tokios bendros tvarkos, kad prekybos centrai pirmosiomis rugsėjo dienomis klientų, perkančių svaigalus, prašytų pasakyti savo gimimo datą ir ją įvestų į kažkokią sistemą, tikrai nėra. Teisės aktuose numatyta, kad draudimas parduoti alkoholinius gėrimus nepilnamečiams galioja visus metus. Prekybininkai išties daug daro, stengiasi, kad nepilnamečiai negalėtų įsigyti svaigalų. Ir pati efektyviausia priemonė – prašymas parodyti dokumentą.


Baudos – tūkstantinės

Už alkoholinių gėrimų pardavimą 18 metų neturinčiam asmeniui prekybos įmonė baudžiama 1–3 tūkst. litų bauda.

Už pakartotinį pažeidimą panaikinama licencija verstis prekyba alkoholiniais gėrimais ir nauja neišduodama vienerius metus.

Už tabako gaminių neteisėtą pardavimą, jį nustačius pirmą kartą, skiriama 3–5 tūkst. litų bauda.

Už pakartotinį pažeidimą įmonė baudžiama 5–10 tūkst. litų bauda ir panaikinamas licencijos galiojimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų