Sandėlį Smiltynėje norima paversti jūrų muziejaus saugykla

Lietuvos jūrų muziejus Klaipėdoje nenaudojamame pastate Smiltynėje norėtų įrengti eksponatų saugyklą, tačiau šiuos planus gali sugriauti pabrangę statybų darbai.

Modernia saugykla norima paversti Smiltynėje, netoli muziejaus biuro esantį nenaudojamą dviejų aukštų pastatą su mansarda, kuris anksčiau tarnavo kaip sandėlis, sako muziejaus vadovė.

„Ten bus eksponatų saugyklos, specializuotas pastatas mūsų kolekcijoms, daugiausiai jūrų gamtos eksponatams – kriauklės, koralai, iškamšos. Vien kriauklių kolekcija yra apie 25 tūkstančiai vienetų, net daugiau“, – BNS sakė muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Muziejus rekonstruoti pastatą planuoja savo lėšomis. Jau paskelbtas projektavimo ir rangos konkursas, pasiūlymų laukiama iki rugpjūčio 8-osios. Kada galėtų prasidėti darbai, priklausys nuo rangovo, tačiau muziejaus direktorė neatmeta, kad jei bus pasiūlytos per didelės kainos, planus teks atidėti ateičiai.

Žiūrėsime, kokias gausime kainas – dabar negalima iš viso nieko spėlioti, turim laukti.

„Žiūrėsime, kokias gausime kainas – dabar negalima iš viso nieko spėlioti, turim laukti. Viskas priklausys nuo pasiūlymų, yra kaina, kuri mus tenkina, muziejus yra tą sumą suplanavęs. Planuoti tokiomis aplinkybėmis labai sunku, jeigu pirksime, tai pirksime, jeigu ne – planus teks atidėti“, – teigė O. Žalienė.

Šiuo metu muziejus eksponatai saugomi Valstybinio archyvo patalpose Klaipėdoje, tačiau, pasak O. Žalienės, tai sukelia nemažai keblumų ir net kelia grėsmę kolekcijų išlikimui.

„Ten laikoma didžioji dalis mūsų rinkinių, tai ne mūsų patalpos, o tai reiškia, kad yra žymiai sunkiau dirbti su rinkiniais, ribotas jų prieinamumas. Nauja saugykla išspręstų didžiules problemas. Tai yra apskritai visų Lietuvos muziejų problema: jeigu ekspozicijos atnaujinamos, tai modernių saugyklų nėra, o tai trukdo moksliniam darbui, kolekcijų išlikimui, nes nėra tinkamų sąlygų“, – kalbėjo O. Žalienė.

Jeigu konkursas bus sėkmingas ir bus pasirinktas rangovas, pastato rekonstrukciją jis privalės atlikti per dvejus metus, šis terminas gali būti pratęstas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių