Sąraše į Klaipėdos miesto tarybą – spalvingi veikėjai

Klaipėdos tarybos mandatų būsimuose savivaldybių rinkimuose sieks gana spalvingi asmenys – ir buvęs KGB papulkininkis, ir klaipėdietis, šią vasarą Rusijoje išgarsėjęs mėginimais pašaudyti iš kreiserio "Aurora" pabūklų, net – Rusijos Federacijos pilietis. Visi jie neseniai įregistruoto visuomeninio rinkimų komiteto "Titov ir teisingumas" nariai.

Manevras prieš teismą

Pirmadienį teisėjai paskelbė sprendimą dėl Klaipėdos miesto tarybos nario, Lietuvos rusų sąjungos uostamiesčio skyriaus pirmininko Viačeslavo Titovo, kuris viešai apkaltino partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą taikių civilių žudymu, pareikšdamas, jog jis atsakingas už 8 tūkst. nekaltų žmonių nužudymą.

Nepaisant to, kad teismo nutartis V.Titovui buvo nepalanki, jis artėjančiuose savivaldybių rinkimuose pasiryžęs šturmuoti Klaipėdos tarybą triguba jėga.

V.Titovas pats pirmasis Klaipėdos politikas, kuris skubiai sutelkė savo bendraminčių armiją ir oficialiai įregistravo visuomeninį rinkimų komitetą keistoku pavadinimu – "Titov ir teisingumas".

 

 

Pačioje lapkričio pradžioje socialiniuose tinkluose buvo paskleistas kone revoliucinis kreipimasis į klaipėdiečius.

"Miestelėnus, kurie neabejingi Klaipėdai, palaiko V.Titovo požiūrius, kurie nori, kad juoda būtų vadinama juoda, balta – balta, prašome dalyvauti "Titov ir teisingumas " susivienijimo steigime", teigiama kreipimesi.

Partiją paspyrė į šoną

Kvietimas sulaukė atgarsio. Į šį "susivienijimą" įsiliejo 126 nariai.

Tarp jų, žinoma, pirmiausia V.Titovas (kuris kandidatuos į merus) su savo sutuoktine Tatjana, kuri yra ir šio komiteto koordinatorė, taip pat dar keliolika Lietuvos rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus partiečių.

Beje, V.Titovas yra vienintelis šios partijos narys miesto taryboje, per praėjusius rinkimus laimėjęs mandatą.

Kilo klausimas, o kaipgi Lietuvos rusų sąjunga? Kas jai atstovaus Klaipėdoje, jei pats skyriaus pirmininkas įsteigė visuomeninį komitetą ir dar išsivedė dalį partiečių į naują politinį darinį?

V.Titovas dienraščiui patvirtino, kad Lietuvos rusų sąjunga šįkart būsimuose rinkimuose Klaipėdoje nedalyvaus.

"Aš, kaip skyriaus pirmininkas, priėmiau tokį sprendimą. Buvo susirinkimas, ir priėmėme sprendimą, kad rinkimuose dalyvausime su rinkimų komitetu. Priežastys tam buvo. Mes faktiškai atstovaujame ne tik rusakalbiams, bet visiems klaipėdiečiams – ir lietuviams, ir baltarusiams. Todėl apsiriboti rusų kalba čia būtų neteisingai", –  mėgino paaiškinti V.Titovas.

Ką šiuo klausimu mano Lietuvos rusų sąjungos lyderis Sergejus Dmitrijevas sužinoti nepavyko, nes jis telefonu buvo nepasiekiamas.

Norėjo šauti į Žiemos rūmus

Naujai sukurptame visuomeninio rinkimų komiteto sąraše stebina kai kurios pavardės.

Pirmiausia asmens, kuris yra Rusijos Federacijos pilietis, turintis teisę nuolat gyventi Lietuvoje.

Pagal Lietuvos įstatymus kitų šalių piliečiai kandidatuoti nei į savivaldybių tarybas, nei į Seimą, nei juolab į šalies prezidentus neturi teisės.

Galimas dalykas, kad šis visuomeninio rinkimų komiteto narys nebus įtrauktas į kandidatus būsimuose savivaldybių rinkimuose. O galbūt kaip tik bus įtrauktas, tikintis, kad niekas tokios "smulkmenos" nepastebės.

Dar vienas visuomeninio komiteto steigėjas yra žinomas dėl savo praeities sovietinėse jėgos struktūrose – į sąrašus įtrauktas garbaus amžiaus buvęs KGB papulkininkis.

Tarp komiteto narių yra specifinės būsenos asmuo, šią vasarą pagarsėjęs "performansu" revoliuciniame muziejuje-kreiseryje "Aurora".

Atsidūręs jame jis, anot Rusijos spaudos, pareikalavo šaudmenų, kad galėtų, kaip 1917-ųjų perversmo metu, iššauti į Žiemos rūmus.

Rusijos žiniasklaida šį ekscentrišką klaipėdietį pristatė kaip asmenį, kuris ketina siekti Lietuvos prezidento posto.

Bendražygių praeitis nedomina

Paradoksalu, bet visuomeninio komiteto lyderis, pasirodo, nieko nežino apie savo bendražygių praeitį ir jų veiklas.

Tikrai neturiu laiko tikrinti visų pavardžių internete.

"Kai kurie nariai, įtraukti į sąrašą, turi tam tikrų sveikatos problemų? Aš tokių duomenų neturiu. Iš kur aš galiu tokius duomenis turėti? Sąraše yra ir buvęs KGB papulkininkis? Kas toks? Pasakykite, kas. Aš tokių duomenų neturiu ir tikrai neturiu laiko tikrinti visų pavardžių internete. Aš pakviečiau visus žmones, kurie palaiko mane ir mano politiką. Aš laukiu visų", – dėstė V.Titovas.

Pasiteiravus, kaip V.Titovas vertina tokius bendraminčius, kurie atvirai simpatizuoja Lietuvai priešiškai Kremliaus politikai, tarybos narys susimąstė.

"Visi žmonės turi savo požiūrį, aš nieko filtruoti čia nenoriu, aš pakviečiau visus klaipėdiečius, kurie nori dalyvauti Klaipėdos politikoje, ūkinėje dalyje. Sakote, sąraše daug panašių pavardžių? Gal giminaičiai, gal dar kažkas, nežinau. Jeigu šeima nori dalyvauti politikoje, kodėl ne? Mes kandidatų dar nepatvirtinome, dar spręsime, kas iš šitų komiteto narių kandidatuos rinkimuose", – dėstė V.Titovas.

Rygos scenarijus nepasikartos?

Dėl V.Titovo sprendimo į rinkimus eiti ne su partija, o su jo paties naujai suformuotu politiniu dariniu – visuomeniniu rinkimų komitetu, politologas Lauras Bielinis turi savo pamąstymų.

"Čia, aišku, prielaida, bet manyčiau, kad V.Titovas savotiškai bando paslėpti ar atsisakyti tų negatyvių įvaizdžių ir nuostatų, susiformavusių Lietuvos rusų partijos atžvilgiu, ir pateikti save kaip naują politinį produktą. Tiesą sakant, visada, kai bandoma sukurti alternatyvą, reikia laukti tam tikro nuostolio per rinkimus, nes natūralu, kad dalis žmonių, kurie balsavo už tą jų partiją, taip ir liks su partija, taigi, jis neteks dalies rinkėjų", – mano L.Bielinis.

Politologo manymu, naujas politinis darinys gali išskaidyti tuos tradicinius rinkėjus, balsavusius už rusakalbius.

Tačiau gali būti, kad V.Titovui pavyks pritraukti tuos, kurie anksčiau nenorėjo balsuoti už konkrečią partiją, tai yra tą, kuriai atstovavo V.Titovas.

Jie žiūri su pavydu ir bando atkartoti Rygos rinkimų sėkmes, bet tam reikalinga visai kita situacija.

"Bet kad jie pasiektų kokį nors efektingą rezultatą, nemanau, kad taip nutiks. Geriausiu atveju, jei rinkimų kampanija bus vykdoma intensyviai ir nuosekliai, jie gaus tą patį rezultatą, kurį turėjo ir per ankstesnius rinkimus. Nors, kaip suprantu, jie žiūri su pavydu ir bando atkartoti Rygos rinkimų sėkmes, bet tam reikalinga visai kita situacija", – įsitikinęs politologas L.Bielinis.

Mažumoms – platus pasirinkimas

Akivaizdu, kad per pastaruosius 20 metų dar nėra buvę tokio Klaipėdos bendruomenių susiskaidymo.

Rusakalbius būsimuose rinkimuose šįkart vienys net trys politinės jėgos – du komitetai ir politinė partija Rusų aljansas, kuri šiuo metu Klaipėdos taryboje turi net 4 mandatus.

Paskelbus oficialią savivaldybių tarybų rinkimų kampanijos pradžią, klaipėdiečiai suskubo vienytis į visuomeninius rinkimų komitetus.

Vienas jų – "Rusakalbė Klaipėda", kurio steigėjos yra dvi buvusios Klaipėdos tarybos narės – advokatė Svetlana Baracevičienė ir ilgus metus Klaipėdos autobusų parkui vadovavusi buvusi Lietuvos rusų sąjungos narė Jelizaveta Daugininkienė.

Tarp šio komiteto steigėjų esą yra ir dabartinė kotroversiškai vertinamo tarybos nario V.Titovo advokatė Natalija Fočenkova, anksčiau politikoje nedalyvavusi.

Anot steigėjų, "Rusakalbė Klaipėda" jungs ne tik rusų tautybės žmones, bet visus tuos, kuriems yra artima rusų kalba.

Būsimo komiteto "Rusakalbė Klaipėda" lyderės neslepia, jog joms su tarybos nariu V.Titovu – ne pakeliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ta va

Ta va portretas
Aciu dievui, nors ukrainiecius nejungia

Tai

Tai portretas
Grubliausko demesys rusu aljansui privede iki absurdo ir jie atkuto,pasijaute seimininkais.Pilna savivaldybe to aljanso atstovu,kurie riecia nosi ir lenda i taryba

aitvaras

aitvaras portretas
Svarbiausia juokinga,kad judejima vienys rusu kalba,o abi lyderes vedusios uz lietuviu ir turi lietuviskas pavardes.Tai jei jau esate arsios rusofiles,tai reikejo zenytis uz ruso,o ne uz lietuvio.Dar galvoju,kad ta istatyma,kad europos pilietis,truputi pagyvenes Lietuvoje ,gales kandidatuoti i vietines tarybas ir pramuse parlamente tokie veikejai,kurie neseniai gyveno rusijoje ar Lenkijoje,vede lietuvi ar lietuvaite Lietuvoje ir lenda i valdzia.O gal tie,kurie gyveno Lietuvoje,Latvijoje,Estijoje,bet neturejo pilietybes,nes buvo pasieme rusijos,dabar po referendumo del dvigubos pilietybes,gales laisvai jaustis ir dalyvauti visuose rinkimuose,ne tik vietiniuose.Juk Lietuvos prezidenta irgi gales rinkti,tik kandidatuoti ne.Didziule mase kitatauciu igaus teises keismu musu aborigenu gyvenima.Aborigenais blogaja prasme laikau tuos politikus,kurie,Briuseliui reikalaujant prieme si istatyma.Manau uz keliu metu musu subinlaiziai politikai priims istatyma,kad kiekvienas ES pilietis,gali balsuot
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių