Šaršalas dėl griūvančio pasienio tarnybos pastato: tvora – tarsi spąstai

Klaipėdos centre, Gintaro gatvėje, dėl griūvančio pasienio tarnybos pastato šio kvartalo gyventojai savo automobiliais priversti sukti ratus, nes statybininkai tvoromis aptvėrė ne tik buvusią pasieniečių būstinę, bet ir važiuojamąją kelio dalį.

Negali išvažiuoti

"Jau ketvirtą mėnesį esame statybininkų įkaitai. Ties Gintaro gatvės 1-uoju namu pastatyta tvora, kuri sukelia nepatogumų vairuotojams. Įvažiuoti ir išvažiuoti negalime, nes atsitrenkiame į tvorą. Ant jos pakabintas "plytos" ženklas, tačiau kitų įspėjamųjų eismo ribojimo ženklų nėra. Kyla klausimas, kas davė leidimą statyti tvorą gatvėje? Ar čia statybininkų savivalė? Jau pavargome nuo tos netvarkos mieste. Gatvių valytojus baudžia, o tvorų statytojai nebaudžiami", – nuoskaudą liejo Gintaro gatvės gyventojai.

Įsukus iš I.Kanto gatvės į Gintaro gatvę, iš tiesų nematyti jokio kelio ženklo, kuris įspėtų apie tai, kad priekyje vairuotojo laukia skersai kelio stovinti tvora.

Tamsoje vielos tvorą galima įžiūrėti tik prie jos priartėjus.

Informaciniai ženklai, pakabinti ant šios tvoros, skelbia, kad pastato rekonstrukcija čia vyksta nuo 2021 m. sausio.

Tačiau matyti tik tiek, kad pastatas stovi tuščias, medžio plokštėmis užkaltais langais.

Užrašai ant tvoros byloja – projektas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis.

Pažymima, kad čia vyksta Europos kelionių informacijos ir leidimų sistemos (ETIAS) sukūrimas ir įgyvendinimas.

Darbų užsakovas – Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Darbus vykdo įmonė "HSC Baltic".

Savivaldybė davė sutikimą eismui uždaryti. Jei naktį imtų griūti, o gatvėje stovėtų automobiliai, būtų nuostolių.

Įgriuvo konstrukcijos

Rugsėjo pradžioje Klaipėdos savivaldybę pasiekė informacija, kad remontuojamame pastate Gintaro gatvėje įvyko vidinių laikančiųjų konstrukcijų griūtis.

"Siekiant užtikrinti darbuotojų, gyventojų bei trečiųjų šalių saugumą dėl galimos pastato griūties iki 2021 m. rugsėjo 20 d. užtverta teritorija šalia pastato, uždarant eismą Gintaro gatvėje ties pastatu", – skelbiama savivaldybės puslapyje.

Tačiau nuo rugsėjo 20-osios jau praėjo daugiau nei trys mėnesiai, tad kyla klausimas – ar dėl taip ir neremontuojamo pastato eismas Gintaro gatvėje bus uždarytas neribotam laikui?

Leidimus gavo

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius aiškino, kad rangovai iš tiesų kreipėsi į savivaldybę dėl tvoros įrengimo važiuojamojoje dalyje.

"Kas yra protingas laikotarpis, kuriam prašoma uždaryti eismą? Kiekvienu atveju reikia atskirai žiūrėti. Jei yra pastato griūties grėsmė, reikia apsidrausti nuo bet kokių atsitiktinumų", – kalbėjo G.Pocius.

Gediminas Pocius: taip ir stovės.

Paklaustas, ar griūvantis pastatas taip ir stovės miesto centre metų metais, G.Pocius susimąstė, kad veikiausiai taip ir nutiks.

"Taip ir stovės. Kai ekspertai duos išvadas, ką su juo daryti, paaiškės, kaip ten reikia elgtis", – tarstelėjo G.Pocius.

Jis svarstė, kad pastatas yra ne vieno aukšto, tad jei taip nutiktų, kad imtų griūti, jo detalės pasklistų plačiau.

"Taip, gatvė yra miesto. Savivaldybė davė sutikimą eismui uždaryti. Jei naktį imtų griūti, o gatvėje stovėtų automobiliai, būtų nuostolių", – kalbėjo G.Pocius.

Sulaukė skundų

Įmonės "HSC Baltic" Statybos skyriaus vadovas Saulius Aužbikavičius pripažino, kad ir pati įmonė buvo sulaukusi gyventojų skundų.

"Esame ir mes gavę skundų, atsakėme gyventojams. Dalį norų esame net ir išpildę. Iš pradžių buvo užtvertas pėsčiųjų takas ir kitapus gatvės. Tvorą perkėlėme ir palikome pėstiesiems laisvą šaligatvį", – aiškino S.Aužbikavičius.

Įmonės atstovas patikino, kad kokiu atstumu nuo grėsmę keliančio statinio reikia statyti tvoras, nurodė ekspertai.

"Ne mes patys sugalvojome. Taip nurodė ekspertai. To reikia dėl pačių žmonių saugumo. Dėl incidento atliekamas tyrimas. Mes tikrai nieko neužmiršome. Jei tik būtų mūsų valia, mes atlaisvintume gatvę", – tikino S.Aužbikavičius.

Laukia pavasario

Gali siena griūti, gali stogas nučiuožti, bet kas gali įvykti. Tvora pastatyta ties ta vieta, kuri apskaičiuota pagal statinio išorinės sienos projekciją.

Panašu, kad pastato rekonstrukcija įstrigo ilgam.

"Darbų užsakovai šiuo metu vykdo pirkimo procedūras ekspertizės atlikimui. Ar pirkimai jau įvyko ir ar pasirašyta sutartis, aš dar nežinau. Nemanau, kad anksčiau nei pavasarį kas nors pajudės šiame objekte. Neverta fantazuoti", – kalbėjo rangovo atstovas.

Sutartis su statybos įmone šiuo metu yra sustabdyta. Tačiau S.Aužbikavičius tikino, kad net jei darbus bus galima atnaujinti pavasarį, statybininkai "tilptų" į sutartyje nurodomus darbų pabaigos terminus.

"Pirmiausia reikia sulaukti statinio konstrukcijos ekspertizės. Tada ir bus aišku, ką su šiuo statiniu reikia daryti. Pats projektas nėra sudėtingas, išoriškai statinys nesikeis, jis stovi paveldinėje teritorijoje. Ten nesuplanuota jokių stiklinių konstrukcijų. Fasadas išliks toks pat, tik atsinaujins jo išvaizda", – paaiškino S.Aužbikavičius.

Statinio būklę apžiūrėję specialistai suskaičiavo, kiek teritorijos būtina aptverti.

"Gali siena griūti, gali stogas nučiuožti, bet kas gali įvykti. Tvora pastatyta ties ta vieta, kuri apskaičiuota pagal statinio išorinės sienos projekciją. Bet tai – pats blogiausias scenarijus. O kol kas mes mokame pinigus už tvoros nuomą, laukiame, kenčiame, sutartis juk sustabdyta", – kalbėjo įmonės atstovas.

Įstrigo: pasieniečių pastato rekonstrukcijos darbai sustabdyti iki tol, kol bus atlikta konstrukcijų ekspertizė. Darbus numatyta baigti 2024 m. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kelio ženklą pastatys

VSAT su rangovu pastato rekonstrukcijai sudarė 4,27 mln. eurų vertės sutartį.

Išgirdęs klausimą, kodėl įsukant į Gintaro gatvę nėra įspėjamojo kelio ženklo apie uždarytą eismą, S.Aužbikavičius patikino, kad pastabą išgirdo.

"Išgirdau. Gerai. Pasižiūrėsime. Mes irgi žmonės. Juk nėra taip, kad uzurpavome miesto teritoriją ir nieko nedarome. Mums jos ir nereikia. O jei reikia ženklų, tai reikia juos paimti ir pastatyti", – pažadėjo S.Aužbikavičius.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės vadas Rimantas Timinskis atsisakė komentuoti situaciją.

Apie statybų bėdas nenorėjo kalbėti ir jo pavaduotojas Donatas Lengvinas.

Į klausimus, siųstus gruodžio 22 d., VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis taip ir neatsakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mišutinas

mišutinas portretas
Susireikšminę VSAT pareigūnai Mišutis, Timinskis, Lengvinas, viešieji asmenys, kuriuos įstatymas įpareigoja atsakyti į visuomenės informavimo priemonių(leidinių ar portalų) žurnalistų klausimus, - juos ignoruoja? Atvirai ir įžūliai, ir tai yra seno raugo tradicija. Pamenam, kaip V.Balkūnas, žinomas fotografas ir 15min. žurnalistas dėl trukdymų dirbti pasienio zonoje neseniai viešai kėlė klausimus, bet padėtis nesikeičia, didybės manija užvaldė?

Sarsalas

Sarsalas portretas
Sarsalyne....tsakant slinksbaloje.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių