Pereiti į pagrindinį turinį

Sąskaita už bendrą elektrą - 18 litų. Kodėl tiek daug?

2010-08-09 07:00
Pinigai: gyventojų nepasitenkinimą kelia įtartinos sąskaitos už laiptinių apšvietimą.
Pinigai: gyventojų nepasitenkinimą kelia įtartinos sąskaitos už laiptinių apšvietimą. / Tomo Raginos nuotr.

Senojo turgaus pašonėje įsikūrusio namo gyventojus supriešino didelės elektros sąskaitos už laiptinėse plieskiančias lemputes.

Permokėjo pusę tūkstančio

Kiekvieną mėnesį už bendrų patalpų apšvietimą gyventojai sumoka tiek, kiek elektros suvartoja penki trijų kambarių butai.

Turgaus aikštėje antruoju numeriu pažymėtame name yra 13 butų. Viena šio namo gyventoja suskaičiavo, kad už laiptinės apšvietimą per mėnesį iš gyventojų surenkama apie 200–250 litų ir daugiau.

"Birželį esą buvo priskaičiuota net 500 litų. Bendrovės VST elektrikai griebėsi už galvų: iš kur tokios sąskaitos?" – pasakojo šio namo gyventoja Emilija.

Gyventojams kilo įtarimų, kad tokios sąskaitos gali būti specialiai "išpūstos".

"Laiptinėse dega po dvi lemputes. Mano buto sąskaitoje nurodyta, kad nuo šių metų pradžios kas mėnesį mokėdavau po 14–18,5 Lt už bendrą apšvietimą", – kalbėjo moteris.

Viena šio namo pensininkė, pasirodo, už savo bute sunaudotą elektrą moka mažiau nei už laiptinės apšvietimą.

Skaitiklio nerodė

Namo gyventojai ėmė sukti galvą, kas galėtų taip tuštinti jų pinigines.

"Pirmiausiai kilo įtarimų dėl rūsyje patalpas nuomojančio kaimyno. Prieš kurį laiką čia buvusio knygyno saugyklas privatizavo verslininkai. Dalį rūsio įsigijo bendrovė "Vorto", dalį mūsų name butą turintis Alvydas Jokubauskas", – liudijo moteris.

Įtardami, kad bendro naudojamo patalpų elektros sąskaitas išpučia rūsio patalpas nuomojantys Senojo turgaus prekeiviai, gyventojai lyg sekliai ėmė stebėti, kas dedasi jų namo rūsyje.

"Kartą paprašėme mus įleisti į šį rūsį ir parodyti skaitiklį. Tačiau pasamdyta moteriškė atrėžė, kad čia privati valda ir niekas iš gyventojų neturi teisės apžiūrėti, kas dedasi po namu", – stebėjosi Emilija.

Dauguma šio namo gyventojų – pensininkai, jiems beliko stebėti kas rytą ir vakarą į jų namo rūsį mantą kraunančius prekeivius.

"Pasirodo, patys gyventojai nieko negali padaryti. Nei patikrinsi, nei įsitikinsi, kad viskas tvarkoje", – apgailestavo moteris.

Laidai veda į rūsį

Tačiau tai ne vieninteliai įtarimai, apstulbinę gyventojus. Vieną rytą atidžiau apžiūrėję prie Senojo turgaus žiedo įsikūrusių ledų pardavėjų vežimėlius, nustėro išvydę, kad elektros laidų prailgintuvai veda į jų namo rūsį.

"Tai už ką mes mokame? Kažkas biznį suka, o krūva pensininkų tyli ir krato savo kišenės", – pyko klaipėdietė.

Moteris raštu kreipėsi į namą administruojančią įmonę "Mūsų namų valdos" ir paprašė išsiaiškinti elektros sąskaitų pagrįstumą.

Pokalbis su namo administratoriumi iškart davė rezultatų – klaipėdietė tikino, jog jau kitą mėnesį gavo mažesnę sąskaitą.

Subadė padangas

"Po skundų name apsilankė VST darbuotojai. Mes, keli kaimynai, pabandėme pasiteirauti, ar namo rūsį nuomojantis A.Jokubauskas yra sudaręs sutartį su bendrove ir ar jis yra vartotojas. Prie manęs žmogus paskambino į Vilnių ir atsakė, kad tokio vartotojo nėra", – kalbėjo name gyvenanti Emilija.

Gyventojai liko šokiruoti tokios žinios.

Sutapimas ar ne, tačiau jau kitą naktį trijų didžiausią triukšmą dėl elektros kėlusių gyventojų automobiliai buvo nusiaubti. Visiems trims pasiskundusiems kaimynams buvo subadytos automobilių padangos.

"Ar tai sutapimas, ar kažkokia mistika, aš nežinau. Didžioji dalis namo gyventojų po šių įvykių užsisklendė ir nutilo. Niekas nebenori ieškoti teisybės", – apgailestavo moteris.

Tačiau kovą sumokėjusi už bendrą apšvietimą vieną litą, moteris vėl kas mėnesį gauna vis didesnę sąskaitą.

Atjungė vaizdo kameras

Namo elektros įvadą ir skaitiklius vėl patikrino VST darbuotojai.

"Rado kažkokius prijungtus laidus, matėme, kad juos nukarpė ir pasijuokė, jog dabar jau sąskaitos sumažės", – pasakojo kaimynų interesams atstovaujanti Emilija.

Tačiau jau kitą rytą gyventojai namo laiptinėje išvydo stoviniuojančius pareigūnus ir piktais veidais krapštančius pakaušius.

"Prisistatę esą iš policijos, iškart užpuolė su klausimais. Esą ko gyventojai savavališkai atjungė vaizdo kamerų elektros laidus", – stebėjosi klaipėdietė.

Iš teisėsaugininkų išgirsta žinia nokautavo gyventojus – pasirodo, jie dar moka už miesto gatves stebinčių vaizdo kamerų suvartojamą elektros energiją.

"Tai kiek ir už ką mes mokėjome per visą gyvenimą?" – pyko gyventoja.

"Mūsų namų valdos" gyventojams atsiuntė raštą, kuriame aiškina, jog name atlikta neeilinė elektros įrangos apžiūra. Nustatyta, kad A.Jokubauskas ir įmonė "Vorto" yra komercinių patalpų šiame name bendrasavininkiai.

"Visos komercinės patalpos turi atskirą elektros įvadą ir su bendra namo elektros apskaita nesusiję", – rašte aiškina "Mūsų namų valdų" Pastatų administravimo vadybininkas Egidijus Norkūnas.

Permokas grąžino

Tik kilus triukšmui, gyventojai sužinojo, kad iš tiesų vaizdo kameros prijungtos prie jų namo elektros linijos.

Vaizdo kameras įrengusi įmonė "Fima" esą pasirašė sutartį ir įsipareigojo padengti vaizdo kamerų suvartojamos energijos išlaidas. Kadangi kameros visuomet sunaudoja tą patį kiekį energijos, todėl esą nesudėtinga jį atimti iš bendros sąskaitos.

Kilus pasipiktinimui, žmonės vis dėlto išsiaiškino, kad įmonė apmokėjo pateiktas sąskaitas.

Namų valdų atstovas Vilius Mackonis dienraščiui tvirtino, kad klaida buvo ištaisyta.

"Apskaičiuojant mokestį dėl name suvartotos bendroms reikmėms elektros energijos, sausį elektrikas, nurašydamas skaitiklių rodmenis ir perduodamas juos elektros tinklams, suklydo. Todėl sausio ir vasario mėnesiais buvo skaičiuojama pagal gruodžio elektros skaitiklių rodmenis, kol elektros tinklai padarė perskaičiavimus. Kovą buvo ištaisyta gyventojų padaryta permoka", – aiškino V.Mackonis.

Konfliktai įsisenėjo

Įmonės "Vorto" atstovas Klaipėdoje Saulius Steckis dienraščiui tikino, kad iš tiesų tame name, be gyventojų, tik ši įmonė turi elektros skaitiklį ir yra vienintelė energijos vartotoja rūsio patalpose.

"A.Jokubausko valdomose patalpose yra kontrolinis skaitiklis. Kiekvieną mėnesį jis nurašo rodmenis, ir mes šiam žmogui pateikiame sąskaitą už suvartotą elektrą", – teigė S.Steckis.

Vyras tikino, kad gyventojų pasipiktinimą tikriausiai sukėlė nesusikalbėjimas su rūsio patalpų savininku, nes už elektrą jis gali būti skolingas tik "Vorto" įmonei, o ne žmonėms.

Esą pykčiai su šiuo patalpų bendrasavininkiu kilo dar gerokai anksčiau. Abi konflikto pusės žarstė savus kaltinimus. Gyventojai nepatenkinti, kad namo rūsyje šeimininkauja prekeiviai, o A.Jokubauskas aiškina, kad daugiabučio gyventojai žlugdo jo verslo planus.

"Vadinasi, aš kaltas už visas jų bėdas. Ir už jų elektros sąskaitas. Niekuo aš čia dėtas, aš moku bendrovei "Vorto", – aiškino pats A.Jokubauskas.

Kerštauti su automobiliais

Penkiolika metų knygomis senamiesčio centre prekiavęs vyras tikino, kad prieš 8 metus privatizavęs šias patalpas dabar jaučiasi pinigus išmetęs į balą.

"Gyventojai neleidžia į rūsį įrengti durų ir laiptelių. Be įėjimo aš negaliu patalpų pertvarkyti ar parduoti. Kas mėnesį moku po 6 tūkst. litų nekilnojamojo turto mokesčio. Va čia tai bėda, o ne elektros sąskaitos. Esu bedarbis, o žmona – seselė", – aiškino vyras.

Žmonių kaltinimus, kad subadytos padangos esą jo darbas, A.Jokubauskas neigia.

"Prieš mane šias patalpas pirko mano bendrapavardis. Tikras "žulikas" pasitaikė. Man liko skolingas 92 tūkst. litų. Žmonės ir mano, kad čia aš su nusikaltėliais susietas. O aš niekuo dėtas esu", – tvirtino vyras.

A.Jokubauskas aiškino, kad norėdamas atkeršyti jis keršytų kitaip.

"Nusipirkčiau keturias mašinas po du šimtus litų ir pastatyčiau kieme. Ką jie tada darytų? Kaip pravažiuotų?" – klausė A.Jokubauskas.

Tačiau namo gyventojai vis tiek nerimsta.

"Kodėl tuomet už gegužę ir birželį mes sumokėjome tris kartus mažiau? Todėl, kad triukšmą pakėlėme. O kas tuos skaičiavimus supainiojo, kam tai naudinga buvo?" – nuomonę gynė šio namo gyventoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų