Savaitgalį Klaipėdoje prisišvartavo 7 keltai: nespėjama tirti mėginių

Klaipėdoje viešbučiuose sekmadienio vakarą dar yra likę keliasdešimt izoliuotų žmonių, dalis jų nori likti, nes neturi tinkamos vietos karantinui, sako uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Anot jo, savaitgalį Klaipėdos uoste prisišvartavus septyniems keltams, uostamiesčio specialistams tenka didelis krūvis imti atvykstančiųjų mėginius dėl koronaviruso. Tiesa, du keltai gabeno tik krovininį transportą – jų vairuotojams netaikoma privaloma izoliacija siekiant neriboti prekių judėjimo.

„Didžioji dalis keliauja į izoliacijos vietas, labai nedidelė dalis lieka laukti, kol juos pasiims kitų savivaldybių atstovai, taip pat nedidelė dalis lieka karantinuotis Klaipėdoje. Šiuo metu viešbučiuose likę dešimtys žmonių. Kaip supratau, vien vakar per tris keltus į viešbučius atkeliavo iki dešimties žmonių, iš jų tik keletas lieka keturiolikai dienų“, – BNS sakė meras.

V. Grubliauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad šeštadienį apie pusdienį grįžusiųjų keltais nebuvo imami mėginiai, jie buvo iškart siunčiami izoliuotis namo, nes „buvo toks sutarimas“ su Sveikatos apsaugos ministerija.

„Visų pirma, buvo situacija, kad vakar buvo sukaupta Klaipėdoje turbūt jau apie 700 paimtų tyrimų, kurių laboratorijos negalėjo tirti, nes buvo užverstos darbu ir kilo grėsmė, kad tyrimai gali pasenti, jei nebus ištirti per artimiausią laiką. Dėl to priimtas sprendimas, kad kol nebus rasta šiems tyrimams laboratorija, kuri juos galėtų ištirti, daryti tą tikrinimą tik turintiems aiškią simptomatiką“, – sakė V. Grubliauskas.

„Bet taip buvo tik pusdienį, vėliau buvo parėdymas iš ministerijos, kad liekame prie buvusios tvarkos ir tikrinami visi, išskyrus sunkvežimių vairuotojus. Kalbos nėra“, – sakė jis, paklaustas, ar tai buvo suderinta su ministerija.

Kiek suprantu, tie 700 mėginių, kurie buvo sukaupti Klaipėdoje, ir išvažiavo į Kauną ir būtų beveik nusikaltimas, jei būtų praleisti terminai ir mėginiai neištirti.

Jis viliasi, kad situacija dėl stringančių tyrimų kiek išsispręs kitą savaitę Klaipėdos universitetinėje ligoninėje įdiegus naują įrenginį, leisiantį padidinti per parą atliekamų tyrimų skaičių.

V. Grubliauskas penktadienį užsiminė, kad ieškoma sutarimo su Sveikatos apsaugos ministerija, jog Klaipėdoje paimtų mėginių tyrimai būtų atliekami ir Vilniuje ar Šiauliuose, tačiau po diskusijų „buvo pasirinktas Kaunas“.

„Kiek suprantu, tie 700 mėginių, kurie buvo sukaupti Klaipėdoje, ir išvažiavo į Kauną ir būtų beveik nusikaltimas, jei būtų praleisti terminai ir mėginiai neištirti. Bet viltis dedame į aparatą, kuris turėtų pradėti veikti Klaipėdoje po keletos dienų“, – kalbėjo meras.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat pranešė, kad dėl koronaviruso nuo šiol galės būti tiriami visi, kam pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tai turėtų padidinti tyrimų apimčių skaičių. Ministerija taip pat informavo, kad šiuo metu vertinamos dar keturios laboratorijos, kurios galėtų imtis tyrimų padidėjus krūviui.

Į Klaipėdą keltais sekmadienį atvyko apie 200 keleivių, dalis jų – prieš 20 val., jiems dar atliekamos patikros procedūros uoste.

Lietuvoje įvedus karantiną, šalies piliečiams draudžiama išvykti iš šalies, užsieniečiams – atvykti. Visiems sugrįžusiems iš užsienio taikoma privaloma dviejų savaičių saviizoliaicija, jos nepaisantiems gresia administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.

Šią savaitę A. Verygos sprendimu grįžusieji pradėti vežti izoliuoti į savivaldybių parūpintas patalpas, tačiau ministrui atšaukus šį sprendimą žmonės, davę mėginius dėl koronaviruso, išleidžiami izoliuotis namo.

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje nustatyta 460 koronaviruso atvejų, mirė septyni žmonės, vienas – pasveiko.


Šiame straipsnyje: Vytautas GrubliauskasKlaipėdakeltaikoronavirusasnespėja tirti mėginiųCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Meluojaaaa

Meluojaaaa portretas
Savaitgali gryzus iš švedijos, kur serga daugybe zmoniu, niekas jokiu tyrimu del koronos nedare, jokiu meginiu neėmė, surinko anketas ir išgrudo pro vartus. Kam tas melas del atliekamu tyrimu.?

Anonimas

Anonimas portretas
Grubliauskas privalėjo prašyti, kad būtų griežtas karantinas tiems buduliams, kurie nežinia kiek jau užkrėtė.Reikėjo tų padugnių išvis neįleist į Lietuvą. Šiurpino jie Europą, o dabar su savo nagla nusikalstama elgsena šiurpins mus.

uz

uz portretas
seime pr iimtu ir /marionetes/ bei /svarkelio/ patvirtintu istatymo uzdarancia betkoki ivaziavima i sali ju ignoravima ir nesilaikyma siuos /pilieciu/ privaletu teisti bet nera kam tes ir tie tokie patys jei ne baisiau tai teks virusui pasidarbuot ir visus ant ....m u i l o......
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių