„SOS vaikai“ sodybos pastatas Melnragėje gundo piniguočius

Būstą praradusioms, stabilių pajamų neturinčioms šeimoms Klaipėdoje vienintelė alternatyva – patrauklioje Melnragėje vietoje esanti sodyba "SOS vaikai". Čia šiandien gali prisiglausti gyvenimo krizės ištikti klaipėdiečiai su atžalomis. Tačiau klerkai suabejojo, ar šis labdaros fondas miestui reikalingas.

Būstą praradusioms, stabilių pajamų neturinčioms šeimoms Klaipėdoje vienintelė alternatyva – patrauklioje Melnragėje vietoje esanti sodyba "SOS vaikai". Čia šiandien gali prisiglausti gyvenimo krizės ištikti klaipėdiečiai su atžalomis. Tačiau klerkai suabejojo, ar šis labdaros fondas miestui reikalingas.

Žemiau skurdo ribos

42-ejų klaipėdietė Jolanta (vardas pakeistas – A.D.) pasakojo, kad su aštuonerių metų sūnumi ir 38 m. sugyventiniu gyveno savivaldybei priklausančiame Puodžių gatvės 25 name.

Pastatas – avarinis, todėl šeimai teko iš jo išsikelti, juolab kad jie ten gyveno nelegaliai. Pora būstą pernuomojo iš savivaldybės nuomininko.

"Anksčiau nuomojomės butą Debreceno gatvėje. Taip atsitiko, kad turėjome persikelti į namą Puodžių gatvėje. Ten nebuvo nei vandens, nei elektros. Vaikas pamokas ruošdavo prie žvakių, tačiau mes kūrendavome krosnį, pas mus visada būdavo šilta. Bet savivaldybė pareikalavo išsikelti", – pasakojo Jolanta.

Moteris teigė, jog bandė bylinėtis dėl teisės gyventi tame būste, tačiau teismas pripažino, kad jie turi būti iškeldinti. Nelaukę antstolių, klaipėdiečiai išsikraustė patys.

Laikinas prieglobstis

Jie laikiną prieglobstį gavo sodyboje "SOS vaikai". Tai vienintelė vieta Klaipėdoje, kur būsto netekusi visa šeima gali rasti pastogę.

Jolanta teigė, kad tikras stebuklas, jog jos šeimai pavyko apsigyventi kartu, nes esą Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojos siūlė vaiką priglausti laikinoje paramos grupėje, o jai su vyru būtų tekę gyventi gatvėje.

"Mūsų šeimos pajamos nestabilios, išsinuomoti būsto patys neturime finansinių galimybių. Prašėme savivaldybės pagalbos, bet niekas negalėjo padėti rasti kambario, kad prisiglaustume su vaiku. Tik sodyboje "SOS vaikai" mums atsirado vietos", – pasakojo Jolanta.

Moteris sakė suprantanti, kad ten – tik laikina prieglauda. Tačiau išbristi iš bėdų Jolanta šiuo metu negali, nes ją į lovą paguldė sunki infekcinė liga, todėl ji esą negali ne tik ieškotis darbo, bet ir tvarkytis dokumentų socialiniam būstui gauti.

Patys kalti?

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė tvirtino, kad Jolantos problemų savivaldybė negali išspręsti dėl pačios moters kaltės.

"Ji nesitvarko dokumentų, kad atsistotų į eilę socialiniam būstui gauti. Mes atsisakėme priimti jos prašymą socialinio būsto nuomai vien dėl to, kad ji nėra išsituokusi su savo pirmuoju sutuoktiniu, su kuriuo, kaip pati teigia, seniai nebegyvena", – sakė D.Netikšienė.

Pagal įstatymus moteris turėjo pateikti savo sutuoktinio pastarųjų 12 mėnesių pajamų ir turto deklaraciją arba su juo išsituokti ir dar kartą kreiptis dėl socialinio būsto suteikimo. Ji per dvejus metus to nepadarė.

"Ta moteris reikalavo leisti dar du mėnesius pagyventi avariniame bute, kur atjungta elektra ir vanduo, o per tą laiką žadėjo susirasti darbą ir užsidirbti buto nuomai privačiame sektoriuje. Tai – visiškai nerealu. Šiuo atveju tie žmonės tik dangstosi vaiku", – įsitikinusi D.Netikšienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

----

---- portretas
taip butu visai neblogai kad jais pasidometu ,tda ponia kuri ten viskam vadovauja ,gal maziau gyvenamu bustu pirktusi ... o ir taip ten jokios tvarkos nera ,tie patys sos vaikai ten jokio auklejimo negauna ,eina pakrumese keiksnojasi ,baisu vasara vaikus ir aplink ta istaiga paleisti

Stanislava

Stanislava portretas
Tikrai butu gerai,kad kas is valdzios pasidometu ju veikla,visa Melnerage nesa is ten maisais ta labdara,sirdis plysta ziurint,kaip paskui yra metomi tie drabuziai po siuklynus.Kazkas is to pelnosi,ir labai gerai gyvena.Darykite tvarka!!!

Kaimynas V

Kaimynas V portretas
Reikėtų atitinkamoms tarnyboms detaliau pasidomėti SOS Vaikai veikla, ypač labdaros ir pagalbos skirstymu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių