Senojo turgaus aikštės rekonstrukcija įplieskė politikų aistras

Merdinčią Senojo turgaus aikštę miesto valdžia sieks paversti lankytojų ir verslininkų traukos centru. Iš viso per 3,3 mln. eurų atsieisiantis viešosios erdvės sutvarkymo projektas politikams sukėlė tam tikrų klausimų.

Nei pirkėjų, nei renginių

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams buvo pristatytas senamiestyje esančios Turgaus aikštės su aplinkinėmis gatvelėmis sutvarkymo projektas.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėjos Elonos Jurkevičienės, pokyčiai būtini, nes Senojo turgaus infrastruktūra yra nepatraukli, susidėvėjusi, dangos – sutrūkinėjusios.

Sunkios lauko paviljono konstrukcijos užgožia erdvę, stogo danga – nutrupėjusi.

Aikštės link vedančių gatvių būklė taip pat prasta ir kelia nepatogumų neįgaliesiems, teritorijoje pasigendama apšvietimo.

Todėl nekeista, kad Senajame turguje pirkėjų srautai yra nedideli, o popiet aikštė visai ištuštėja, jos kultūrinis, istorinis potencialas – neišnaudojamas.

Dabar didžiąją dalį erdvės užima prekybos paviljonai ir automobilių stovėjimo aikštelė.

Tikimasi, kad įgyvendinus projektą Turgaus aikštė taps miestiečiams bei smulkiajam ir vidutiniam verslui pritaikyta viešąja erdve.

Planuojama rekonstruoti Turgaus aikštę, pakeičiant jos suplanavimą, dangas, Šaltkalvių, Aukštąją, Skerdėjų, Bružės ir Turgaus aikštės tęsinio gatves bei prekybos paviljoną.

Taip pat norima įrengti mažosios architektūros elementų (suoliukų, šiukšliadėžių, stendų), vaizdo stebėjimo sistemą, pasodinti želdinių, nutiesti inžinerinius tinklus.

Tam prireiks per 3,3 mln. eurų. 2,5 mln. eurų planuojama gauti iš ES fondų, daugiau nei 217 tūkst. eurų – iš valstybės biudžeto, apie 625 tūkst. eurų – Klaipėdos savivaldybės biudžeto lėšos.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vyksta projektavimas

Klaipėdos savivaldybės administracija prašo politikų leisti teikti paraišką dėl 2,6 mln. eurų europinio ir valstybės biudžeto finansavimo.

Tai padaryti reikia iki liepos pabaigos.

Projektas skaidomas į keturis etapus, numatoma jo įgyvendinimo trukmė – treji metai.

E.Jurkevičienės žodžiais, šiuo metu vyksta projektavimo darbai, kuriuos užbaigti planuojama iki kitų metų vasario.

"Tada rengtume sąlygas ir gal jau vasaros viduryje ar rudenį turėtume statybos rangovą. Nuo rangos sutarties pasirašymo iki ataskaitų patvirtinimo projektas būtų įgyvendinamas apie dvejus metus", – komiteto posėdžio metu teigė vedėja.

Komiteto narys Vidmantas Dambrauskas atkreipė dėmesį, kad senamiestyje trūksta automobilių stovėjimo vietų.

Jis teiravosi, ar po rekonstrukcijos jų padaugės ir kur į turgų atvykstantys miestiečiai paliks mašinas.

Pasak komiteto pirmininkės Juditos Simonavičiūtės, aplink senamiestį yra numatytos bent penkios naujos automobilių statymo vietos.

Viena jų – jau suprojektuota daugiaaukštė mašinų aikštelė Bangų gatvėje. Kiti taškai – šalia Sinagogų gatvės ir prie Klaipėdos piliavietės.

J. Simonavičiūtės žodžiais, projekto esmė – senosios miesto aikštės atstatymas, todėl parkavimo vietų čia nenumatyta.

Prekybos ir kultūros vietas užstatyti mašinomis esą nebūtų tikslinga.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Reikėtų nusišalinti?

Bendrovė "Senasis turgus" nuosavybės teise priklauso Klaipėdos savivaldybei, kuri skelbė parduodanti iki 49 proc. visų įmonės akcijų.

Tai politikams sukėlė tam tikrų abejonių.

"Šiuo metu mes darome keletą dalykų: viešais pinigais planuojame rekonstruoti aikštę, jos prieigas ir sykiu skelbiame aukcioną, ieškome, kas gali įsigyti įmonės akcijų paketą ir investuoti į turgavietę. Kaip tuos procesus suderinsime? Ar apskritai atsiras investuotojas?" – teiravosi komiteto narė Alina Velykienė.

"Pasiūlymas jau yra", – teigė J. Simonavičiūtė.

Terminas teikti pasiūlymus baigėsi praėjusį penktadienį.

Kol kas į kvietimą atsiliepė tik vienas subjektas.

"Petraiti, ar jums nereikėtų nusišalinti nuo šio klausimo? Ar ne jūsų brolis Ramūnas pateikė pasiūlymą dėl investavimo į Senąjį turgų?" – pasidomėjo A. Velykienė.

"Aš nežinau, ką mano brolis pateikė ar ko nepateikė. Bet jūs turėtumėte skirti turgaus aplinkos sutvarkymą nuo pirkimo-pardavimo", – atšovė komiteto narys Andrius Petraitis.

Gali būti, kad vienintelis potencialus Senojo turgaus investuotojas – bendrovė "Tilžės turgus", kurios komercijos direktoriumi dirba politiko A. Petraičio brolis Ramūnas Petraitis.

Dėl to susirėmusiems A. Petraičiui ir A. Velykienei kolegos pasiūlė pasiaiškinti už durų.

A. Velykienė kėlė klausimą, ar tikrai A. Petraitis, svarstydamas klausimą dėl Senojo turgaus sutvarkymo, nepainioja viešų ir privačių interesų.

Anot J. Simonavičiūtės, to Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai nesprendžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Memellander

Memellander portretas
Istoriniam Memelio turgui turi būti grąžintas tikrasis pavadinimas - Friedricho Turgus .

Ir aš taip manau,

Ir aš taip manau,  portretas
kaip Velykienė - ponas konservatorius turi nusišalinti .

Vėtra

Vėtra portretas
Apie Senojo turgaus tvarkymo viziją skaičiau gal prieš kokius 5 metus ( gal čia tas pats iš stalčių ištrauktas straipsnis ?) , bet Klaipėdai tai jau tapo tradicija - daug rašyti , girtis , bet nieko nedaryti. Jokios milijoninės rekonstrukcijos Senojo turgaus neatgaivins. Supraskite tokį dalyką - nėra mieste žmonių ! Nėra pirkėjų , kiek jų būdavo prieš 10-15 metų . Jaunimas prekinasi parduotuvėse. Senasis turgus atgyja vasarą , kai prasideda sodų gėrybės ir gėlės , žalumynai . Tuo metu jame - super gerai ! Bet, kad kažkam apsimoka rekonstrukcija tai faktas.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių