Pereiti į pagrindinį turinį

Septynmečio klaipėdiečio pagrobėjus slėgė skolos

2010-02-04 05:00
Taikos pr. 103 namo bute įkalintą berniuką pareigūnai išvadavo antradienio vakarą.
Taikos pr. 103 namo bute įkalintą berniuką pareigūnai išvadavo antradienio vakarą. / Policijos nuotr.

„Mokėme vaiką saugotis mašinų, lydėdavome jį iki šviesoforo, bet antradienį sužinojome, kad reikia saugotis ir žmonių“, – teigė vis dar neatsigaunanti po patirto sukrėtimo septynmečio berniuko mama klaipėdietė Jurgita L.

Nusivedė į dvylikaaukštį

Antradienį po pusės aštuntos ryto pietinėje Klaipėdos dalyje pakeliui į Gedminų pagrindinę mokyklą pusamžis apkūnus vyras priėjo prie į pamokas skubančio pirmoko.

Vaikui nepažįstamasis beveik nieko neaiškino, tik pasakė, kad reikia eiti su juo palaukti mamos, nuvedė iki automobilio, įsodino ir nuvažiavo.

Mašiną vairavo kitas – aukštesnis panašaus amžiaus vyras.

Netrukus mašina sustojo prie Taikos prospekto 103-iojo namo. Du vyrai ir vaikas įėjo per specialiai koduojamas laiptinės duris, liftu pakilo į 12 aukštą ir įžengė į trijų kambarių butą.

Maitino grikių koše

Viduje buvo 42 metų Gertrūda – apkūniojo pagrobėjo Genadijaus Ušurenkino sugyventinė.

„Aš dar miegojau. Genadijus pasakė, kad turime svečių. Turėjau keltis. Sugyventinis sakė, jog tai Volodios žmonos vaikas. Vladimirą Karpovą prieš kurį laiką iš garažų parsivedė Genadijus. Volodia ten gyveno. Kažkur kitame garaže gyveno ir jo žmona su savo sugyventiniu. Pagalvojau, kad tai jo žmonos vaikas“, – atviravo Gertrūda.

Moteris matė, kad vyrai su kažkuo susirašinėjo mobiliojo ryšio telefonu.

Apie pusę pirmos sugyventinis Gertrūdai parodė žinutę, kuria pranešta, jog pinigai jau yra, reikia ateiti į banką.

Buvo nurodyta ir ilga skaičių eilė. Moteris tikino nesupratusi, kokie tai skaičiai ir kas siuntė žinią apie duodamus pinigus. Apie kokią sumą kalbama, ji taip pat tikino nesupratusi.

„Vyrai sakė, kad eina į „Snoro“ banką, žadėjo grįžti po poros valandų, bet užtruko ilgiau, – pasakojo įtariamojo pagrobimu sugyventinė. – Vaikas neverkė. Ramus toks. Piešė, žiūrėjo pro langą. Daviau jam grikių košės, gėrė arbatos, kakavos. Abu laukėme jo mamos. Žvalgėmės pro langus. Buvo neramu.“

Kai apie pusę penktos suskambo durų skambutis, Gertrūda buvo įsitikinusi, kad vaiko mama atėjo pasiimti sūnaus arba grįžo sugyventinis su draugu. Tačiau už durų stovėjo nepažįstamas vyras.

Nepaleido mamos rankos

„Policija. Mes dėl vaiko“, – trumpai pasakė atėjūnas ir nieko nelaukęs žengė į vidų.

Pirmokas tuo metu ramiai sėdėjo ant fotelio ir kramtė duonos riekę. Pareigūnui iš paskos įėjo ir vaiko mama. Tada abu prapliupo ašaromis.

„Dar ir dabar negaliu atsigauti nuo sukrėtimo. Sūnus kalba, kol kas nematyti, kad įvykis jį būtų smarkiai paveikęs. Manau, išvengti ar numatyti kažką panašaus buvo neįmanoma“, – kalbėjo vaiko mama.

Vakar nuo pat ryto uostamiesčio Vyriausiajame policijos komisariate vyko septynmečio apklausa. Joje dalyvavo berniuko mama ir socialinis pedagogas.

Po pokalbio vaikas atrodė žvalus, tik nenorėjo paleisti mamos ir kaskart klausinėjo, ką darys toliau.

Informaciją slėpė

Klaipėdos organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) pareigūnai vakar tvarkė formalumus. Didžiausias darbas buvo atliktas išvakarėse.

„Tokią įtampą išgyvenau tik prieš septynerius metus, kai buvo nužudytas advokatas Ruslanas Rožkovas. Maža to, kad vaiko pagrobimas – tai ne eilinė vagystė, dar patyrėme ir didžiulį spaudimą. Nuo pusiaudienio sulaukėme miesto mero skambučių. Mus klausinėjo, kaip sekasi, jaudinosi. Kitas reikalas, kad informacija per mokyklą, Švietimo skyrių bei savivaldybę pasiekė žiniasklaidą. Baiminomės, kad ne laiku paskleista žinia gali sukelti nusikaltėlių paniką. O tada galėjo nukentėti vaikas, – apie antradienio įvykius pasakojo Klaipėdos apskrities vyriausiojo komisariato viršininko pavaduotojas Dainius Smatavičius. – Viskas baigėsi puikiai. ONTB vyrai tikri šaunuoliai. Profesionalumas, intuicija, darbo įgūdžiai – visa tai lėmė greitą ir efektingą operacijos baigtį.“

Pradėję vaiko paieškas uostamiesčio pareigūnai pradžioje tyrė keturias versijas.

Kadangi pagrobto vaiko mama dirba nekilnojamojo turto agentūroje, tirta, ar pagrobėjai nėra buvę moters klientai, nepatenkinti sandoriu.

Tokios minties griebtasi svarstant, kodėl pareikalauta išpirkos suma – 400 tūkst. litų.

Kita versija, kurią paprastai visada tenka tikrinti, buvo susijusi su asmeniniu vaiko mamos gyvenimu. Tikrinta, ar išsituokusiai moteriai nenorėta kerštauti.

Dar viena šiomis dienomis labai aktuali tema padiktavo pedofilijos versiją. Bandyta aiškintis, ar septynmetis negalėjo tapti iškrypėlių auka.

Ko gero, mažiausiai tikėtasi, kad pagrobėjai stvėrė pirmą pasitaikiusį vaiką.

Tačiau būtent šia linkme pakrypęs tyrimas davė vaisių.

Rado vizitinę kortelę

Kol kas neskelbiama, kaip pareigūnams pavyko nustatyti įtariamuosius. Tačiau galima įtarti, kad tai buvo išsiaiškinta identifikavus mobiliojo telefono buvimo vietą.

Vaiko mama pirmą žinutę gavo į asmeninį telefoną. Berniukas numerį žinojo mintinai.

Pirmąja žinute pranešta apie pagrobimo faktą ir informuota, kokios sumos reikalaujama. Vėliau moteris gavo dar kelias žinutes, tačiau jos pasiekė moterį jau darbo telefonu.

Šio telefono numerį pagrobėjai rado pagrobto berniuko mamos vizitinėje kortelėje, kurią vaikas turėjo mokyklinėje kuprinėje.

Kai vakarop išryškėjo nusikaltimo kaltininkai, policininkai žinojo, kad pagrobėjų yra keli ir jie tuo metu buvo skirtinguose miesto galuose.

Teko greitai apsispręsti, ar pirma važiuoti į Klevų gatvę, ar į Taikos prospekto ir Naujakiemio gatvės sankryžą.

Pareigūnai neapsiriko pasirinkę pirma šiaurinę miesto kryptį, kur tuo metu buvo G.Ušurenkinas ir V.Karpovas. Netikėtai užklupti jie pasakė, kur laikomas vaikas.

Norėjo pirkti namą

G.Ušurenkinas su sugyventine sausio viduryje išsinuomojo trijų kambarių butą Taikos prospekte. Prieš tai pora glaudėsi pas šio vyro motiną Pušyno gatvėje.

Sumokėję buto šeimininkams 160 litų, sugyventiniai kelias pastarąsias dienas buvo spaudžiami duoti pinigų už komunalinius patarnavimus. Tik iš invalidumo pašalpų gyvenanti pora daugiau pinigų neturėjo.

Pareigūnai nuomojamame bute rado visą pluoštą greitųjų paskolų kvitų. Tiesa, Gertrūda tikino, kad pinigų sugyventinis dar nebuvo spėjęs gauti.

Pora tikėjosi iš kelių bankų susirinkti apie pusantro šimto tūkstančių litų ir už dalį šių pinigų ketino nusipirkti namą Plungės rajone.

Pirkinį jie jau buvo apžiūrėję, suderėjo mažesnę kainą, nei pradžioje reikalauta.

„Aš esu kilusi iš Plungės rajono. Ten kaime, važiuojant Alsėdžių link, gyvena mano brolis. Būtume ir mes netoli apsigyvenę, – atviravo Giedre dažniau vadinama Gertrūda. – Su Genadijaus mama nesutarėme, mieste iš pašalpų išgyventi sunku. Be to, mano abu sūnūs gyvena Plungėje. Kai antradienį vyrai pradėjo kalbėti apie pinigus, kurių ketino eiti paimti iš banko, pamaniau, kad gal Genadijaus brolis iš Vokietijos atsiuntė. Buvo žadėjęs.“

Buto savininkė nieko nežinojo

Vakar perpiet nuomininkų ieškoti atėjo ir buto, kuriame išvakarėse pagrobėjai laikė vaiką, šeimininkė. Jauna moteris iškart nė nenutuokė apie išvakarėse jos būste vykusius dramatiškus įvykius.

Gertrūda bandė meluoti, tikino, kad vakare arba jau kitos dienos rytą grįš vyras, kuris kažkur išvažiavo, ir sumokės šeimininkei reikalaujamą sumą.

Šeimininkė tvirtino, jog G.Ušurenkinas nekelia telefono ragelio ir baiminosi, kad nuomininkai gali pasprukti nesumokėję.

„Neturiu kur eiti. Palaukite kelias dienas. Vasario 10 dieną bus pervestos pašalpos, sumokėsiu. Nebijokite, niekur nedingsiu“, – maldavo Gertrūda.

Tačiau buto šeimininkė buvo nepermaldaujama. Didelio ploto butą ji teigė išnuomojusi pusamžei porai vos už 150 litų nuomos mokestį per mėnesį.

„Jie mums pasirodė paprasti žmonės. Tikrai nesitikėjome tokių nemalonumų. Vyras aiškino, kad dirba statybininku. Bet prieš porą dienų man paskambino jo mama ir pasakė, kad mes be reikalo pasitikėjome ta pora. Moteris tikino, jog abu niekur nedirba, gyvena iš pašalpų ir mums gali padaryti nemalonumų. Tada negalėjau net įsivaizduoti, apie ką ta moteris kalbėjo“, – sužinojusi apie antradienio įvykį pasakojo buto šeimininkė.

Motina sūnaus nesušelpė

Pagyvenusi ir ligota G.Ušurenkino motina vakar dar nežinojo, kokį būdą išsikapstyti iš skolų sugalvojo jos sūnus.

Ji žinojo, kad nuo gimimo neįgalus ir niekada jokio darbo nedirbęs vyras turėjo nemenkų skolų.

Moteris jaudinosi ir išgyveno, kad negalėjo prisiskambinti sūnui.

Sausio viduryje po eilinio kivirčo pora iš jos buto išsikėlė. Tada jie senyvai motinai sakė, kad išvažiuoja gyventi į Plungę, kur Gertrūda neva turi bendrabučio kambarį.

Pirmadienį, nusikaltimo išvakarėse, G.Ušurenkinas buvo atėjęs pas motiną pasiskolinti pinigų. Senolė guodėsi vos išgyvenanti, nes kartu su sutuoktiniu negaunanti nė tūkstančio litų, ir sūnaus nesušelpė.

Šiandien prokurorai ketina kreiptis į teismą prašydami ilgesniam laikui suimti pagrobėjus G.Ušurenkiną ir V.Karpovą.

Gertrūda kol kas įvardijama kaip liudytoja.

Vaiko išvadavimo operacija:

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų