Pereiti į pagrindinį turinį

Skatins atsakingą energetiką

2015-04-15 12:03

Atsakinga arba kitaip vadinama alternatyvių išteklių energetika sunkiai skinasi kelią Lietuvoje. Manoma, kad panaudojus saulę, vėją, vandenį būtų galima visiškai atsisakyti naftos, jos produktų, dujų. Pabrėžiama, kad didesnį dėmesį atsakingos energetikos plėtrai turėtų skirti ir valstybė.


 

Shutterstock nuotr.

Atsakinga arba kitaip vadinama alternatyvių išteklių energetika sunkiai skinasi kelią Lietuvoje. Manoma, kad panaudojus saulę, vėją, vandenį būtų galima visiškai atsisakyti naftos, jos produktų, dujų. Pabrėžiama, kad didesnį dėmesį atsakingos energetikos plėtrai turėtų skirti ir valstybė.

Skatintų šalis pažangą

Pasak naujadaros grupės „Eksponentė“ vadovo prof. dr. Stasio Paulausko, Lietuvoje dar per mažai dėmesio skiriama atsakingai – atsinaujinančių išteklių energetikai, nors būtent ji turi didelę įtaką valstybės pažangos raidai.

Pašnekovo teigimu, valstybei vadovaujančios politinės jėgos daugiau atstovauja senosios energetikos – naftos, dujų, atominės energetikos – interesams.

„Dėl to stabdoma šalies pažanga ir tai tęsiasi jau 15 metų. Šalies valdžią vis dar sunkiai sekasi įtikinti įgyvendinti pažangiosios energetikos – saulės, vėjo, vandens – projektus“, – tvirtino vadovas.

S.Paulauskas pabrėžė, kad atsinaujinančių išteklių energetika turi visapusišką naudą. Išlaikyti saulės, vėjo elektrines atsieitų pigiau, nes jos veikia autonomiškai. Pastarosioms nereikia jokių operatorių, prižiūrėtojų. Užtenka, kad periodiškai ateitų elektromechanikas ir patikrintų, ar viskas gerai veikia.

„Atominėse elektrinėse nuolat turi dirbti po kelis tūkstančius žmonių. Daug darbuotojų reikia ir šiluminėse elektrinėse, kuriose deginamos dujos“, – pabrėžė vadovas.

Trumpėja gyvenimo trukmė

Anot S.Paulausko, atsinaujinančių išteklių energetika yra pažangesnė ne tik ekonominiu, bet ir ekologiniu požiūriu. Saulės, vėjo elektrinės visiškai neteršia aplinkos, nekenkia žmonių sveikatai.

„Palyginkime alternatyviąją energetiką su atomine, kuri skleidžia radiaciją. Pasaulio sveikatos organizacijos pranešimuose nurodoma, kad bet kokio kuro deginimas žmonių gyvenimo trukmę sutrumpina nuo 15 iki 20 proc. Visais aspektais alternatyvioji energetika yra pažangi ir atsakinga, priešingai nei senoji – nafta, dujos, atominė“, – pasakojo vadovas.

S.Paulauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad žmogus turėtų atsisakyti tokių technologijų, kurių negali visiškai sukontroliuoti. Prie tokių profesorius priskyrė skalūnų dujų gavybą, atomines elektrines.

„Niekada nežinosi, kas gali nutikti pajudinus uolienas, esančias žemės gelmėse. Atominės energetikos žmogus taip pat negali visiškai kontroliuoti. Katastrofa gali įvykti ir dėl žmogaus klaidos, ir dėl gamtos stichijų. Visi žino, kas nutiko Černobilio, Fukušimos atominėse elektrinėse“, – priminė vadovas.

Reikia užgesinti ugnį

S.Paulauskas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje kasmet gaisrų, kurie kyla gyvenamuosiuose namuose, metu vidutiniškai žūva 160 žmonių. Dažniausia jų priežastis – neatsakingas žmogaus elgesys su ugnimi.

„Ar žmogus gali užtikrinti atsakingą elgesį su ugnimi? Negali. Tad, norint išgelbėti gyvybes, reikia eiti keliu, vedančiu ugnies gesinimo link. Žmonės namuose esančias dujines virykles turėtų keisti į elektrines kaitlentes. Atsisakyti šildymo dujomis ir pereiti prie elektrinio, geoterminio šildymo ar saulės baterijų, panaudoti tam vėją“, – pabrėžė vadovas.

S.Paulauskas pabrėžė, kad žmones reikia skatinti atsisakyti degalais varomų automobilių ir pereiti prie elektromobilių. Jis atkreipė dėmesį, kad transportas yra pagrindinis aplinkos teršėjas.

„Klaipėdoje, mieste prie jūros, daugėja dienų, kuriomis kietųjų dalelių koncentracija viršija normą. O kietosios dalelės yra vėžio sukėlėjai. Lietuvoje į automobilių bakus dažniausiai pilamas dyzelinas. Neseniai Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad jis taip pat gali sukelti onkologinius susirgimus. Tad turėtume atsisakyti dyzelino, kaip ir bet kurio kito kuro. Viena iš išeičių – perėjimas prie elektromobilių“, – dėstė vadovas.

Tačiau, pasak S.Paulausko, valstybė neskatina elektromobilių įsigijimo. Kitose Europos šalyse tai yra subsidijuojama. Vienos valstybės skiria 5 tūkst. eurų kompensacijas, kitos apmoka net 50 proc. išlaidų elektromobiliui įsigyti. Tada žmogus turi galimybę nusipirkti tokią transporto priemonę, kuri yra brangi.

Atsinaujinančių išteklių pakaktų

Profesorius pabrėžė, kad Lietuvoje galima vystyti atsakingą energetiką. Vėjo ir saulės tam pakanka.

„Tikrai šių išteklių turime ne mažiau nei Vokietija, o ši pirmauja atsinaujinančių išteklių panaudojimo srityje. Ji į priekį tempia visą Europą. Ir būtent todėl, kad Vokietija investuoja į atsinaujinančią išteklių energetiką, ši šalis klesti. O šalis, pasiliekančias prie senosios, neatsakingos energetikos, ištinka stagnacija. Tarp tokių šalių yra Graikija, Portugalija, Rusija“, – pabrėžė vadovas.

S.Paulauskas pasakojo, kad dabar panaudojant vėją Lietuvoje pagaminama 15 proc. elektros energijos. Tačiau ir tokia energija būtų galima aprūpinti visą šalį. Reikėtų tik leisti laisvai statyti vėjo elektrines ir prijungti prie tinklo.

Pasak vadovo, geriau būtų galima išnaudoti ir saulę. Reikėtų nustatyti reikalavimus, kad visi namai būtų statomi su sienos plokštumoje įmontuotomis saulės baterijomis. Pastarosios galėtų būti ir langų stikluose.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad žiemą jūroje būtų galima pasigaminti tiek pigios elektros energijos, kad ja būtų galima šildyti būstus.

„Galimybių yra, tik jas reikia išnaudoti. Atsinaujinančių išteklių tikrai užtektų, kad būtų galima atsisakyti dujų deginimo ir atominės energetikos, tačiau tam reikia valstybės indėlio“, – pabrėžė vadovas.

Vyks ir konferencija, ir seminaras

Atsakingai energetikai didelis dėmesys bus skirtas tarptautinėje statybų verslo parodoje „Individuali statyba 2015“, kuri vyks kartu su interjero ir dizaino idėjų paroda „Inter Deco 2015“ bei sodo ir aplinkos tvarkymo idėjų muge „Mano sodas 2015“.

„Švyturio“  arenoje renginys prasidės ketvirtadienį ir tęsis iki sekmadienio. Apie atsakingą energetiką bus diskutuojama verslininkams skirtoje konferencijoje „Atsakingo verslo link“.

Renginio metu verslo atstovai bus skatinami elgtis atsakingai, daugiau orientuotis į atsinaujinančius išteklius ir taip saugoti gamtą, švarią aplinką ateities kartoms. Konferencija vyks ketvirtadienį 11 val.

Besidomintieji alternatyviąja energetika į seminarą kviečiami ir šeštadienį 14 val. Jo metu bus pristatomi alternatyvūs šildymo ir karšto vandens paruošimo būdai.

Parodos metu specialistai lankytojams papasakos, kaip galima saulę, vėją, geoterminį vandenį panaudoti savo gerovei, sutaupyti ir apsaugoti gamtą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų