Šlovė – už kitų nuopelnus

Aplinkos tvarkymo akcijos "Darom" organizatorių indėlis kuopiant miestą sukėlė abejonių. Realūs apsikuopimo nuopelnai turėtų būti skiriami Klaipėdos savivaldybei, kurios darbuotojai ne tik registruoja dalyvius, organizuoja surinktų atliekų išvežimą, bet ir dirbs tvarkomose teritorijose akcijos dieną.


 

Aplinkos tvarkymo akcijos "Darom" organizatorių indėlis kuopiant miestą sukėlė abejonių. Realūs apsikuopimo nuopelnai turėtų būti skiriami Klaipėdos savivaldybei, kurios darbuotojai ne tik registruoja dalyvius, organizuoja surinktų atliekų išvežimą, bet ir dirbs tvarkomose teritorijose akcijos dieną.

Atsiuntė reikalavimus

Akcija "Darom" startuos šeštadienį 10 val. Lietuvoje ji organizuojama aštuntą kartą. Klaipėdoje – septintą. Prieš dvejus metus uostamiestyje ši akcija neįvyko, nes organizatoriai neturėjo koordinatoriaus.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda pabrėžė, jog nėra nusistatęs prieš "Darom", bet neslėpė, kad jos organizatorių indėlis – abejotinas.

Dar balandžio pradžioje jie savivaldybei atsiuntė reikalavimus, ką ši turi padaryti. Tad valdininkai registravo akcijos dalyvius, organizuos surinktų atliekų išvežimą.

Viešosios tvarkos skyrius dirbs ir savaitgalį. Bus stebima, ar talkininkams netrūksta pirštinių, ar atliekos sukrautos į nustatytas vietas.

Akcijos dieną dirbs keturi šio skyriaus darbuotojai – du ekipažai. Planuojama, kad jie apvažiuos visas akcijos dalyvių tvarkomas teritorijas. Už darbą savaitgalį jiems bus sumokėta.

"Viskas turi būti sustyguota", – tvirtino Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Paklausta, ar akcijos "Darom" atstovai kartu prižiūrės tvarką ir koordinuos darbus tvarkomose teritorijose, K.Vintilaitė tvirtino, jog dirbs tik savivaldybės darbuotojai.

"Pernai mes taip pat koordinavome akciją. Šiemet vėl sulaukėme tokio prašymo. Organizatoriai motyvuoja, jog neturi pajėgų kiekvienoje savivaldybėje, kad galėtų viską sužiūrėti. Yra regiono koordinatorius, kuris telefonu, elektroniniu paštu pareguliuoja. Ką padarysi? Juk viskas daroma dėl švaresnio miesto", – komentavo vedėja.

Pirštinių šiemet neduos

K.Vintilaitė atkreipė dėmesį, kad nors tikslas – svarbiausias, organizatorių indėlis į akciją turėtų būti didesnis. Šiemet jie parūpino maišų šiukšlėms. Tiesa, juos skyrė Aplinkos ministerija.

Ankstesniais metais, be maišų, buvo skirtos ir darbo pirštinės. Tačiau šiemet jų negauta. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai rado pirštinių, kurios liko iš ankstesnių metų.

Klaipėdos savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis pabrėžė, kad visiems talkininkams jų tikrai neužteks. Prašoma jų atsinešti.

Pasak L.Dūdos, organizatorių siekis – kilnus, bet organizuoti akcijos tokiais metodais negalima.

"Sulaukėme tik nurodymų, ką turime padaryti. Žinoma, dar yra viešinimas. Tačiau po akcijos organizatoriai visus nuopelnus prisiima tik sau. Turi savo "brendą" ir viešina. Suprantama, svarbiausia čia miesto švarinimas", – dėstė direktorius.

L.Dūdos nuomone, akcijos organizavimas nėra lengvas dalykas – registruojant dalyvius, galima privelti klaidų, pripainioti. Todėl tokie darbai perkeliami savivaldybės darbuotojams.

Pareiškimas sukėlė pyktį

Direktorius taip pat prisiminė, kad prieš dvejus metus akcija "Darom" Klaipėdoje nevyko, tačiau žmonės vis tiek rinkosi į tas pačias teritorijas ir švarino miestą.

"Nebuvo akcijos koordinatoriaus, todėl akcijos ir nebuvo", – prisiminė direktorius.

L.Dūda pabrėžė, kad nekritikuoja akcijos organizatorių. Tik įvardijo jų indėlį.

"Nelabai gražu prisiimti nuopelnus, kai didžiąją dalį darbo padaro kiti", – teigė vadovas.

Panaši situacija buvo, kai paplūdimiai buvo tvarkomi po uragano Feliksas. Tvarkymo akciją organizavo savivaldybė ir biudžetinė įstaiga "Klaipėdos paplūdimiai".

Daugiausia nuniokotus paplūdimius tvarkė klaipėdiečiai. Buvo atvykusiųjų ir iš kitų miestų. Gerokai prisidėjo įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" darbuotojai.

Savivaldybei pradėjus organizuoti pliažų tvarkymą atsirado ir akcijos "Darom" organizatoriai. Užbaigus darbus, jie per vieną televiziją visai Lietuvai aiškino, kaip sutvarkė paplūdimius.

"Žmonės dirbo per lietų. Patys susirinko, o kažkas prisiėmė nuopelnus. Tikrai atrodė labai negražiai. Nepaprastai nustebau tai išgirdęs", – prisiminė vienas klaipėdietis.

Miestiečiai yra aktyvūs

Klaipėdos savivaldybė kiekvienais metais skelbia švarinimosi sąjūdį. Šiemet jis startavo balandžio 1-ąją ir tęsis iki gegužės 20 dienos. Gražinti savo miestą kviečiami visi klaipėdiečiai, įstaigos, įmonės, organizacijos, bendruomenės. Ypač aktyvios yra mokyklos, bendrijos.

Kol kas nėra aktyvios nė vienos politinės partijos. Tikimasi, kad bent vieną teritoriją sutvarkys ir jie.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pasakojo, kad miestiečiai išties aktyviai dalyvauja talkose. Iš šimto teritorijų jau sutvarkyta ar tvarkoma pusė.

Į šį skaičių nėra įskaičiuoti plotai, kurie bus kuopiami akcijos "Darom" metu.

"Dar yra nemažai užsiregistravusių. Manau, pavyks sutvarkyti didžiąją dalį teritorijų. Jei akcijos "Darom" metu nebus sutvarkytos visos, organizuosime ir nesutvarkytųjų švarinimą", – pabrėžė vedėja.

Nesutvarkytos teritorijos bus pripažintos nelegaliais sąvartynais, o šie tvarkomi už savivaldybės lėšas. Tam yra skirta 68 tūkst. eurų.

I.Šakalienė pabrėžė, kad bet koks savanoriškas sujudimas yra sveikintinas.

"Kam tinka balandžio 25-oji, gali prisidėti prie miesto tvarkymo akcijos "Darom". Negalintieji tą dieną laukiami kitą. Palaikau kiekvieną iniciatyvą, kurios metu nėra laužoma, šiukšlinama, o pakeliama šiukšlė. Tačiau visiems reikia įvardyti savo darbus", – pabrėžė vedėja.

Valys Danės dugną

Šiemet "Darom" metu yra numatyta sutvarkyti 55 prišiukšlintas teritorijas. Tvarkytojai jau rasti 30-iai. Praėjusiais metais buvo planuota sutvarkyti 14 teritorijų. Šiukšlių nebeliko 12-oje.

Akcijos "Darom" Klaipėdos regiono koordinatorė Agnė Zabrynaitė pasakojo, kad šiemet akcijos metu didesnis dėmesys bus skiriamas vandens telkinių dugnui ir pakrantėms valyti.

Klaipėdoje bus valoma Danė nuo senosios gelbėjimo stoties iki burlaivio "Meridianas". Nuo dugno šiukšles rinks narai. Tokie darbai akcijos metu atlikti ir prieš trejus metus, tik mažesniame plote.

"Patys ieškojome narų, didesnių įmonių, kurios galėtų tvarkyti Danės pakrantę", – tvirtino atstovė.

A.Zabrynaitė aiškino, kad akcijos "Darom" organizatoriai yra tik tarpininkai tarp žmonių, kurie nori tvarkytis, ir savivaldybės. Jie suranda priterštas teritorijas ir nurodo. Taip pat bendradarbiaudami su savivaldybe padeda išvežti surinktas šiukšles, aprūpina maišais, kuriuos skiria Aplinkos ministerija.

"Pirmųjų akcijų metu ieškojome rėmėjų, kad šie išvežtų šiukšles, bet dabartinis mechanizmas yra pasitvirtinęs. Kiekviena grandis turi savo funkcijas, kurias atlieka akcijos metu", – teigė koordinatorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilma

Vilma portretas
http://www.klaipeda.lt/lit/IMG/289016 paspaudus šią nuorodą, galima pažiūrėti, kokią miesto vietą kas įsipareigojo tvarkyti. Suprantu, kad Darbo partija nėra mėgstama, bet žurnalistė rašydama " Kol kas nėra aktyvios nė vienos politinės partijos", galėjo ir pasidomėti, nes Darbo partija tik pernai nedalyvavo talkoje, o šiaip jos nariai kasmet dalyvauja miesto tvarkymo talkose

Mielas kampelis

Mielas kampelis portretas
Turetu buti geda valstybinei institucijai lygintis su visuomenine akcija ir menkinti juos. Zmones mielieji nekreipdami demesio i tas intrigas , tvarkykite savo namu aplinka,tas sirdziai mielas vietas po kurias megstate pasivaikscioti ir viskas nusvis ir jausites pakyleti savo rankomis padeje gamtai atsigauti, nusimesti siuksles, nelaukite niekieno malones. Ka padarysite patys , tas ir bus padaryta.

jonas

jonas portretas
kad tik ponai Duda ir Sakaliene negautu trukio renkant mieste siuksles ,Meras uz siu veikeju darbus galetu juos apdovanoti atleidimo lapeliais Tai butu padeka uz ju 'sunku 'darba
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių