Smiltynėje – gyva meilės grandinė Baltijai

Šiandien, pažymint Tarptautinę pasaulinio Vandenyno dieną, Jūrų muziejus Smiltynės pajūryje surengė unikalią akciją: apie 700 moksleivių iš Klaipėdos, Telšių, Kėdainių sukūrė gyvąjį užrašą iš žmonių „Myliu jūrą“.               

„Žmogus per šimtą vadinamųjų pažangos ir proto metų taip spėjo nugyventi aplinką, kad ji tapo nebesaugia jam pačiam. Užkariaudami vandenynus ir kosmosą prarandam emocinį santykį su gamtą, nebejaučiam jos. Todėl šiandien kartu su moksleiviais tariam gimtajai Baltijai - myliu - ir pasižadam su ja elgtis kaip su artimu ir brangiu žmogumi“, - teigia Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nika Puteikienė.

Prieš šią akciją delfinariume buvo surengtas jaunimo žinių forumas „Ar Baltija saugūs namai Baltijos pilkiesiems ruoniams?“. Jame dalyvavo biologai iš Jūrų muziejaus, „Baltijos aplinkos forumo“, buvo pristatoma kompaktinė plokštelė apie rytinės Baltijos jūros dalies gamtines vertybes „See the Sea!“ (Pamatyk jūrą!).

Kadangi gyvename prie Baltijos jūros, kuri, deja, yra viena labiausiai užterštų ir intensyviausiai eksploatuojamų  pasaulio jūrų, pagrindinis dėmesys diskusijos metu bus skiriamas šioje jūroje gyvenantiems pilkiesiems ruoniams, kurie yra įtraukti į aplink Baltiją esančių šalių Raudonąsias knygas.

Šiemet Tarptautinės Pasaulinio Vandenyno dienos šūkis - „Vienas klimatas, vienas vandenynas, viena ateitis“. Šią dieną Jūrų muziejus pirmasis Lietuvoje pradėjo minėti 2003 metais. Pasaulyje ši diena pažymima nuo 1992 metų. Jūrų muziejus yra Pasaulinio Vandenyno tinklo dalyvis. Šis projektas, kurio tikslas - skleisti ekologines idėjas, vienija skirtingų valstybių akvariumus, zoologijos sodus, muziejus, įvairias gamtosaugos organizacijas.

Pasaulinis vandenynas jungia visus Žemės vandenis: upelius, upes, ežerus, pelkes, jūras ir vandenynus. Todėl kasdienė kiekvieno žmogus veikla įtakoja Pasaulinį vandenyną.  


Šiame straipsnyje: vandenyno diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių