Smiltynės kurhauzas atgims naujam gyvenimui

Pastoliais jau pusmetį apgaubtas Smiltynės kurhauzas iš tolo leidžia suprasti, kad šis istorinis pastatas tuoj tuoj atgims naujam gyvenimui. Jo savininkas Paulius Tamošiūnas neslepia – didžioji dalis buvusio viešbučio patalpų bus parduota atskiriems savininkams, kurie galės čia gyventi patys arba nuomoti savo apartamentus poilsiautojams.

Sklido kalbos apie butus

Kalbos, jog Smiltynės kurhauze veikęs viešbutis taps privačių butų namu, sklido dar pernai, kai tapo žinoma, kad ilgą laiką merdėjęs valstybės saugomo paveldo objektas turi naujus šeimininkus.

Ilgokai nenaudojamą ir gerokai apleistą statinį įgijo kaunietis Paulius Tamošiūnas, teigiantis, kad jo partneris yra statybų įmonės savininkas Saulius Jonaitis.

Prieš pusmetį, pasigirdus kalboms, kad buvęs viešbutis virs atskirais butais, Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys tikino: tai – neleistina, miestas darys viską, jog taip neatsitiktų.

Panašu, kad dabar miesto valdžiai tai nebėra paslaptis, o kurhauzo savininkas net prašys Klaipėdos savivaldybę paramos paveldinio pastato tvarkybos darbams.

Kalbinamas dienraščio "Klaipėda" P.Tamošiūnas neslėpė – Smiltynės kurhauzas virs apartamentų viešbučiu.

Tai reiškia, kad kurhauzo didelė dalis apartamentų turės atskirus savininkus.

P.Tamošiūnas patikino, kad jis netaps termitynu vadinamu dariniu, kai dokumentuose fiksuojamas vienas statinio savininkas, bet būstai jame parduodami visam būriui žmonių.

"Visi savininkai turės savo apartamentų adresą ir unikalų numerį. Jie išsipirks savo apartamentus ir taps jų savininkais. Veiks vidinė elektroninė bukingo sistema, kitaip sakant, vietinė registratūra. Kiekvienas apartamentas turės joje savo vietą ir galės žymėti datas, kada jį rezervuoja. Pavyzdžiui, kas gyvena patys, apartamentų nerezervuoja. Viešbutis nuomos laisvus kambarius, kai šeimininko nebus. Tai yra nauja, labai populiari visame pasaulyje viešbučių forma. Tiesiog tokioje vietoje išlaikyti viešbučio administracijos būtų neįmanoma, – aiškino P.Tamošiūnas. – Jei tai būtų grynasis viešbutis, jis būtų nerentabilus ir žiemą dažniausiai neveiktų. Atskiri numeriai turės savo savininkus, jie bus atsakingi ir už viso pastato priežiūrą."

Vyras aiškino, kad administravimo paslauga sudarytų apie 20 ar iki 30 proc. nuomos kainos ir tai būtų atlygis už patalpų valymą, patalynės skalbimą, muilo ir kitų priemonių pirkimą.

Optimizmas: drauge Smiltynėje dirbantys V.Isakas (iš kairės), K.Vaikšnoras, L.Šliogerienė, P.Tamošiūnas ir S.Jonaitis viliasi, kad planas pavyks. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Išnaudos ir transformatorinę

Esama planų per abu pastatus įrengti apie 50 apartamentų.

Per 40 apartamentų žadama įrengti pagrindiniame keturių aukštų kurhauzo pastate, kurio bendras plotas siekia 1,5 tūkst. kvadratinių metrų.

"Apartamentiniame viešbutyje turi būti virtuvėlės, pasikeitę inžineriniai sprendiniai, šiuolaikinė šildymo sistema, elektros instaliacijos išvedžiojimai, numatyta stiklinio lifto vieta. Bus išlaikyti visi paveldo elementai, o naujieji bus pritaikyti prie to laiko stilistikos, kada pastatas buvo pastatytas", – vardijo objekto savininkas.

Vis dar sprendžiama, kaip geriau įrengti plotą tarp kambarių, kaip išnaudoti bendrąsias erdves dėl lifto įrengimo. Šie klausimai dar gali keisti kai kurias projektavimo detales.

"Dar yra tam tikrų kampų ir nepatogių perėjimų, todėl reikės išspręsti, ar geriau daryti ilgą, bet nepatogų koridorių į apartamentus, dar svarstome, ar įrengti vieną erdvesnį apartamentą ar du prastesnius", – rūpesčiais dalijosi P.Tamošiūnas.

Dar 10 apartamentų ketinama įrengti svečių namuose, kurie įsikurs greta kurhauzo. Dabar šiame statinyje yra transformatorinė.

Projekto autorė, architektė Laima Šliogerienė, tikino, kad abu pastatai bus panašaus stiliaus, architektūriškai suderinti ir sudarys vieningą ansamblį. Pasak jos, svečių namai plotu neviršys dabartinės transformatorinės.

Kol kas šio statinio darbininkai judinti negali, nes iš jo dar reikia iškelti visos Smiltynės elektros pastotę. Tai planuojama padaryti rugsėjį.

Perspektyva: tikimasi, kad kitų metų pradžioje Smiltynės kurhauzas ir jo teritorija taps patrauklūs. Projekto vizualizacija

Dėl restorano – nežinia

Ketinama restauruoti fontaną, įrengti teniso kortus, planuojama išlaikyti medinę stoginę, kurioje galėtų veikti vasaros kavinė.

Vis dar nežinia, kokio dydžio bus kurhauzo restoranas. Tarybiniais laikais jis užėmė beveik visą pirmąjį aukštą. Dabar tokia perspektyva sunkiai įsivaizduojama.

Svarbiausia, kad visi planai realizuotųsi, šis objektas labai papuoš Smiltynę.

"Restoranas čia sunkiai išgyvens, net per du vasaros mėnesius jis nebus visą laiką užpildytas. Skaičiuojame visaip, galvojame, gal jį daryti mažesnį, kokių 200 kvadratinių metrų ploto. Galvojame, kaip jis turėtų veikti, kiek pats viešbutis galėtų jį išlaikyti. Kaimynų pavyzdys rodo, kad realiai maitinimo įstaigos Smiltynėje veikia tik vasarą, kitais metų laikais jie gaudo saulėtas dienas, kad galėtų atsidaryti", – pasakojo savininkas.

Kol kas nėra ir sprendimų dėl netoli kurhauzo esančio uostelio panaudojimo.

P.Tamošiūnas neslėpė bandęs apie tai kalbėtis su miesto valdininkais, bet tie pokalbiai vyksta labai lėtai.

"Svarbiausia, kad visi planai realizuotųsi, šis objektas labai papuoš Smiltynę. Džiaugiuosi, kad naujieji savininkai atsakingai žiūri į šio objekto restauravimą. Ne mažiau svarbu projekto realizavimo sėkmei – ir geras vykdytojas", – kalbėjo L.Šliogerienė, kūrusi ir Palangos kurhauzo atnaujinimo projektą.

Darbai: praėjusį rudenį, kai darbininkai atvyko į Smiltynę, jiems reikėjo atsikratyti nuo sovietmečio likusio šlamšto. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Trečiadieniais – susirinkimai

Trečiadienius P.Tamošiūnas vadina kurhauzo diena. Būtent šią savaitės dieną pastato savininkai, darbų vadovas Vytenis Isakas, architektė L.Šliogerienė, techninės priežiūros specialistas ir paveldo ekspertas Kęstutis Vaikšnoras bei dar keli statybvietėje dirbantys ir atsakingi už atskirus darbus asmenys renkasi Smiltynėje.

"Bėdų neturime, viskas vyksta šauniai. Visi darbai važiuoja geru tempu. Niekada dar Smiltynės kurhauzas nejudėjo taip sparčiai. Ilgą laiką jis buvo apleistas vaiduoklis, – tikino P.Tamošiūnas. – Pagrindinio pastato atnaujinimo darbų pabaiga buvo numatyta šių metų gale, bet politinė situacija ir kainų šuoliai šiek tiek iškreipė planus, dabar galvojame pagrindinio pastato pabaigą – kitų metų pirmą ketvirtį, o visos teritorijos su antru svečių namu, teniso kortais ir teritorijos sutvarkymu planuojame kitų metų pabaigoje, galimas poros mėnesių vėlavimas".

Niekada dar Smiltynės kurhauzas nejudėjo taip sparčiai.

Pasak jo, šių metų liepos gale ar rugpjūčio pradžioje praeiviai čia turėtų pamatyti naujus stogus, langus, restauruotą medinę pastato dalį.

Jau dabar smėliu nuo medinės pastato dalies baigiamas nuvalyti ne vienas dažų sluoksnis.

"1976 metais pastatas buvo rekonstruotas, tada jo viduje buvo padaryti gana dideli pakeitimai. Iš buvusio vertingo interjero išlikusi yra tik pagrindinė laiptinė, vidinės durys, išorinė laiptinė, langų išdėstymas. To laikmečio stilistika bus išlaikyta viešosiose vidaus erdvėse. Tai bus pastato architektūrinės vertės atkūrimas. Beje, senais laikais nuo kurhauzo prie marių kranto vedė labai gražūs laiptai", – pridūrė L.Šliogerienė.

Darbų vadovas tikino, kad tokie laiptai bus atkurti iki rugpjūčio 15 d.

Nesutaria su miškininkais

Bene didžiausias Smiltynės kurhauzo atnaujinimo kliuvinys dabar – Valstybinių miškų urėdija.

P.Tamošiūnas pasakojo, kad projekte yra nurodyta įvaža į kurhauzo teritoriją miško keliuku, bet dėl to iškilo problemų.

"Urėdija pareiškė, kad čia važinėti negalima, esą ten – miško žemė. Pasak miškininkų, turėtume važinėti dviračių takais. Kaip mes galime važinėti taku, jei yra kelias per mišką? Kol kas radome laikiną problemos sprendimą – aprišome medžius, keliuką paremontuosime pagal reikalavimus papildami skaldos ir laikinai galėsime juo naudotis. Norėtume jį asfaltuoti, kad būtų patogu važinėti. Miškininkai yra užsispyrę. Mes turime savo sprendinius, jie – savo teorijas, konfliktinės situacijos nėra, kol kas diskutuojame, kažkokį sprendimą turėsime surasti", – pasakojo Smiltynės kurhauzo savininkas.

Ketinimai: elektros pastotės pastate žadama įrengti 10 apartamentų. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ar leis dar nupjauti medžių?

Iki šiol Smitynės kurhauzą saugo sargas – tas pats žmogus, kuris buvo pasamdytas tai daryti prieš tris dešimtmečius. Jis ir išsaugojo statinį nuo visiško suniokojimo.

Pasak architektės L.Šliogerienės, tai esą buvusių kurhauzo savininkų nuopelnas, jie, nors ir neturėjo galimybės prikelti pastato gyvenimui, neleido jo nusiaubti vagims, paaugliams ir benamiams.

Ilgai netvarkomas statinys nukentėjo dėl kitų dalykų.

"Remontuojant seną pastatą nežinai, ką rasi. Valant fasadą paaiškėjo, kad kai kurios medinės jo dalies lentos – supuvusios, o dar pamatėme, jog arti pastato išaugusių medžių šaknys visiškai išlaužė pamatą. Jos nusidriekė į rūsio zoną po medine pastato dalimi", – pasakojo darbų vadovas V.Isakas.

Kol kas nežinia, ar šiuos medžius bus leidžiama nupjauti.

L.Šliogerienė teigė, kad projektuojant buvo suderintas šių dviejų medžių šalinimas. K.Vaikšnoras tikino, kad tris metrus nuo statinio negali būti jokių medžių.

Netoli buvusio viešbučio ir jį puošiančios skulptūros ryškėja keli neseniai atsiradę kelmai, neseniai čia nupjauti medžiai. Jų kamienai dar guli greta.

"Kelio atgal neturime, padėtį vertiname realistiškai. Svarbu, kad politinė padėtis neblogėtų, kad būtų kam čia važiuoti. Jau dabar yra negerai, bet svarbu, kad nepablogėtų dar labiau. Turime pinigų, gerus specialistus, paveldo ekspertus, viską susiplanavome, tikimės, kad darbus užbaigsime ir viskas toje vietoje žibės. Pabaigti nesunku, sunkesnis klausimas įveiklinimas ir pastato funkcija. Turime planą, kaip tai padaryti, tik nežinia, kaip tai pavyks", – atviravo P.Tamošiūnas.

Kai išspręsime visus statybų klausimus, galvosime apie pardavimą. Investicija jau išaugo beveik dukart, iki 7 milijonų.

Kainos dar neaiškios

Šią savaitę P.Tamošiūnas ir L.Šliogerienė lankėsi Klaipėdos savivaldybėje. Jie susitiko su Paveldosaugos skyriaus vedėju Vitalijumi Juška. Valdininkas paaiškino, ar savininkai gali pretenduoti į savivaldybės paramą saugomo pastato tvarkybai.

Pasirodo, dėl brangymečio sustojus kai kurių projektų darbams, liko nepanaudotų pinigų, todėl, įvertinus atnaujinamą pastatą, galima tikėtis, kad keli tūkstančiai būtų skirti ir Smiltynės kurhauzui.

Kol kas oficialiuose nekilnojamojo turto pardavimo interneto portaluose skelbimų apie parduodamus Smiltynės kurhauzo apartamentus nėra.

Tačiau ne vienas pasiturintis Lietuvos žmogus yra girdėjęs, kad apartamentai jau siūlomi, buvo minimos net apytikslės kainos, bet P.Tamošiūnas tai paneigė.

"Dar nepardavinėjame, dabar iki galo deriname kai kuriuos dalykus, kelis numerius norime padaryti šeimyninius. Kol kas negalime orientuotis į pardavimą, dar neturime tokio tikslo. Dabar mums svarbiausia – pastatyti patį pastatą. Kai išspręsime visus statybų klausimus, galvosime apie pardavimą. Investicija jau išaugo beveik dukart, iki 7 milijonų, – kalbėjo P.Tamošiūnas. – Natūralu, kad didelę dalį apartamentų parduosime. Pardavimo procesą pradėsime, kai didžioji dalis jau bus atstatyta. Pirmas tikslas – atstatyti, antras – teisingai įveiklinti, trečias – paleisti viešbučio apartamentų rezervacijos platformą. Kol kas kainų prognozuoti visiškai neįmanoma. Dar net neturime teisingo pristatymo. Galbūt birželį paleisime dabar kuriamą tinklalapį, kur skelbsime visą informaciją."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smiltyniske

Smiltyniske portretas
Labai tikiuosi, kad leis pasivaikscioti bent tais graziais laiptais, kur basi begiojome vaikysteje, zaidem slepyniu uz suveriamu duru, ir sodinom darza kalnelyje uz db fontano…

Barbšys

Barbšys portretas
Pirst pirst:)

koks

koks  portretas
čia naujas gyvenimas jeigu viskas tik tam kad turtuoliams parduot. Tuoj aplink apsitvers ir padarys savo getą
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių