Stabtelėjimas dėl gelbėjimo laivo statybos

Be rezultatų baigėsi pernai skelbtas Lietuvos kariuomenės konkursas dėl teršalų surinkimo bei paieškos ir gelbėjimo laivo įsigijimo.

Atmetė visus pasiūlymus

Besidominčiųjų šiuo konkursu buvo. Pateikta nemažai klausimų dėl laivo statybos techninių dalykų.

Pernai spalį Lietuvos krašto apsaugos ministerijos pranešime netgi buvo teigiama, kad gauti 7 pasiūlymai. Juos pateikė bendrovės iš Lietuvos, Estijos, Suomijos, Nyderlandų, Lenkijos, Italijos ir Ispanijos. Tačiau visi pasiūlymai buvo atmesti kaip netinkami. 

Šiemet sausio 7 d. paskelbta oficiali informacija, kad konkurse dėl Lietuvos kariuomenės naujo gelbėjimo laivo pirkimo sutartis nebus pasirašyta, nes „negauta jokių pasiūlymų ar paraiškų arba jos buvo atmestos“. Greičiausiai bus skelbiamas naujas konkursas.

Dėl gelbėjimo laivo statybos buvo planuojama pasirašyti sutartį iki 2019 m. pabaigos.

Lietuvos kariuomenės konkursas dėl naujo laivo pirkimo vyko nuo praėjusių metų liepos.

Pinigai suplanuoti

Lietuvos kariuomenė planavo naują laivą pasistatyti iki 2022 m. Jo statybai buvo numatyta 39,6 mln. eurų suma. Ji būtų skirta iš ES 2014–2020 m. struktūrinės paramos fondo lėšų, kuriuos administruoja Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Dabar, kai konkursas neįvyko, gali iškilti pavojus, kad skelbiant naują konkursą būtų prarastas laikas ir nebebūtų įmanoma pastatyti laivą pagal ES 2014–2020 m. lėšų įsisavinimo terminus.

Buvo planuojama, kad bus pastatytas iki 70 m ilgio ir 15 m pločio su ne mažesne nei 3 500 kW variklio galia daugiau nei 13 mazgų greičio laivas su grimzle iki 6 m. Statomas arba įsigyjamas laivas turėjo būti pritaikytas vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijas, vykdyti išsiliejusios naftos surinkimą esant jūroje didesniam bangavimui. 

„Šakiai“ techniškai paseno

Lietuvos kariuomenės naujasis gelbėjimo laivas turėjo pakeisti nuo 1986 m. naudojamą laivą „Šakiai“. Jis buvo statytas kaip žvejybos traleris, tačiau perdirbtas į gelbėjimo laivą.

„Šakiai“ yra laikomas techniškai pasenusiu ir nebeatitinkančiu reikalavimų gelbėjimo laivui. Jis yra per lėtas, jam nebeapsimoka pritaikyti naujesnės gelbėjimo ir naftos surinkimo įrangos. 

Vykdant žmonių paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo darbus, labai svarbus yra greitas ir efektyvus reagavimas, kuris priklauso nuo įrangos techninio lygio.

Planuota, kad naujasis laivas papildomai galės vykdyti avarinį gaisrų gesinimą, laivų vilkimą, teikti paramą narams, vykdyti įvairius darbus naftos produktais užterštoje aplinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinantis

Žinantis  portretas
Kažkaip labai norėtųsi, kad straipsnių autoriai pagaliau pradėtų pateikineti objektyvią, realios situacijos atitinkančią, o ne iškreiptą informaciją.

To vaje

To vaje portretas
Tai parašyta kad gavo pasiulyma ir iš Lietuvos:)

Vaje vaje

Vaje vaje portretas
O Baltijos laivų statykla ar negalėtų pastatyti? Aišku, kad galėtų, bet pinigų nepraplausi čia vietoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių