Startavo darbai Klaipėdos piliavietės šiaurinėje kurtinoje

Jau šią vasarą planuojama pradėti realius statybos darbus Klaipėdos piliavietės šiaurinėje kurtinoje. Kol kas šioje teritorijoje vyksta archeologiniai kasinėjimai. Jų metu antradienį aptiktas neeilinis radinys – vertinga viduramžių laikų kryžiuočių moneta.

Vertė – 4,5 mln. eurų

Darbai Klaipėdos piliavietėje įgauna pagreitį. Buvo nugriauta dalis šią teritoriją darkiusių senų pastatų, sutvarkyta piliavietės aikštė, pernai atstatyta rytinė kurtina.

Netrukus ruošiamasi pradėti Klaipėdos piliavietės šiaurinės kurtinos, sujungsiančios princų Fridricho ir Karlo bastionus, atstatymo darbus. Ateityje čia įsikurs Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Bus įrengtos naujos, beveik 500 kv. metrų ploto muziejaus ekspozicijai skirtos erdvės.

Vasarą statybininkai tarp bastionų imsis formuoti pačią kurtiną, jos viduje įrengdami savotišką betono sarkofagą. Užbaigti darbus planuojama 2018-ais.

Juos atlieka uostamiesčio bendrovė "Pamario restauratorius". Projekto sąmatinė vertė – apie 4,5 mln. eurų. Sutartis pasirašyta dviems metams.

Nustebino radinys

Kol prasidės realūs statybos darbai, Klaipėdos piliavietės šiaurinėje kurtinoje atliekami būtini archeologiniai kasinėjimai. Pastarieji nėra pigūs.

"Pats, būdamas archeologas, žinau, kaip visa tai yra brangu, atima daug laiko ir jėgų. Bet proceso nepagreitinsi. Verta paminėti, jog kasinėjimų metu buvo atrasta daug 14–15 amžiaus vertybių – segių, papuošalų, monetų. Visos jos bus eksponuojamos muziejuje", – sakė piliavietėje lankęsis Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Antradienį archeologus maloniai nustebino dar vienas neeilinis radinys – sidabrinė viduramžių laikų kryžiuočių moneta.

Tai jau trečia šioje vietoje rasta moneta. Anot J.Genio, kol kas sunku pasakyti, kokio ji amžiaus. Aišku viena – moneta vertinga ir papildys būsimą muziejaus ekspoziciją.

Neranda nuomotojo

Naujas muziejus įsikurs ir rytinėje kurtinoje. Kitąmet, kai Klaipėda taps Lietuvos kultūros sostine, čia duris atvers modernus Antrojo pasaulinio karo muziejus "39–45".

Taip pat paskelbtas konkursas nuomotis atkurtas patalpas požeminėje erdvėje, kur įkurta konferencijų salė, kavinė.

Jau neįvyko keturi savivaldybės skelbti konkursai. Šias patalpas norima išnuomoti penkeriems metams posėdžių ir verslo renginių organizavimo, pramoginei ir poilsio organizavimo veiklai vykdyti.

Iš pradžių bandyta nuomoti kavinę ir posėdžių salę rytinėje kurtinoje kaip vieną objektą.

"Norinčiųjų nuomotis kavinės ir salės patalpų neatsirado, todėl nuspręsta jas atskirti. Laikinai, kol atsiras salės operatorius, patalpos panaudos būdu bus perduotos Mažosios Lietuvos istorijos muziejui tam, kad objektas nebūtų tuščias ir jame galėtų vykti renginiai", – informavo Klaipėdos miesto savivaldybės Projektų valdymo poskyrio vyriausioji specialistė Daiva Naujokienė.

Atidarys aikštę

Taip pat šių metų pradžioje buvo pradėti rekonstrukcijos darbai šalia piliavietės, Pilies gatvės prieigose esančios automobilių stovėjimo aikštelės.

Čia bus įrengtos vietos automobiliams ir dviračiams statyti, elektromobiliams krauti, taip pat dalyje aikštės numatyta suformuoti neišlikusio Klaipėdos pilies ravelino kontūrą, pastatyti naujus mažosios architektūros akcentus, įrengti gėlynus.

Aikštės grindinys bus išklotas trinkelėmis, o, pasitarus su kraštovaizdžio specialistais, teritoriją veikiausiai apsodinta kalnapušėmis.

Taip pat ketinama įrengti ir autobusų sustojimo vietą.

Teigiama, kad liepos mėnesį vyksiančios Jūros šventės metu dalis aikštės teritorijos bus atvira klaipėdiečiams ir miesto svečiams, kita jos dalis – aptverta.

Darbus atlieka įmonė "Kauno tiltai". Nors sutarties terminas – šių metų spalio pabaiga, tačiau, anot statybos vadovo Vidmanto Jasiulio, sutvarkyti aikštę ketinama mėnesiu anksčiau.

Tuomet į Kruizinių laivų terminalą bus pradėtas tiesti naujas kelias. Jis drieksis kiek piečiau dabartinio kelio, per šiuo metu čia esančias gamybines teritorijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAAA

AAAA portretas
O man norėtųsi, kad darbai būtų prasidėję, bet ne startavę:). Negi trūksta lietuviškų žodžių, ar ši kalba tokia nepriimtina, kad būtinai reikia svetimybių?

ezys

ezys portretas
kiek suprantu griaus ir Astra. Man dar uzkliuva tas technikos bibliotekos pastatas Sukileliu gatveje, bet siaip tai baisiausia - Astra, Sporto sale su Kebabine ir nuoteku pumpavimo stotys. O siaip malonu, kad grazeja miesto sirdis

Taip

Taip portretas
Betgi visą gražų urbanistinį Pilies istorinį vietovaizdį nuo teatro pusės užstoja sovietinis ,,Astros'' keturkampis pastatas,kuris buvo tam laikotarpiui Laivų remonto įmonės darbininkų valgykla.Dar pirmininkaujant miesto vadovui A.Žaliui buvo nutarta šį neišvaizdų bevertį statinį pašalinti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių