Startuos Didžiojo elingo metų renginiai

Nuo gegužės oficialiai prasidės šiemet Klaipėdoje paskelbtų Didžiojo elingo metų renginių ciklas.

Duoklė – laivų statybai

Didžiausias akcentas yra tai, kad šiemet sukanka 100 metų, kai Klaipėdoje įsteigta Pauliaus Lindenau laivų statykla. Metai pavadinti išsaugoto žinomiausio šios statyklos objekto – Didžiojo elingo garbei. Pats elingas buvo statomas 1942-1944 m.

Pažymint Didžiojo elingo metus duoklė atiduodama ne tik šiam Kruizinių laivų terminale esančiam objektui ar P. Lindenau laivų statyklos vietoje esančiai "Klaipėdos laivų remonto" įmonei, bet ir visai Klaipėdos miesto laivų statybos ir remonto veiklai su ja susietiems švietėjiškiems ir socialiniams reikalams.

Laivų statybos ir remonto verslas Klaipėdoje yra ypač svarbus. Jis jungia kelias dešimtis didesnių ar mažesnių bendrovių. Vien Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų asociacijoje yra per 20 įmonių, kuriose dirba per 2 200 žmonių. Bendra jų metinė apyvarta siekia per 120 mln. eurų.

Gyva elingo dvasia

Dalis šiandieninio laivų remonto ir statybos verslo kilo iš tų tradicijų, kurios Klaipėdoje buvo sukurtos. Dalis atsirado naujai susiklosčius Klaipėdoje istorinėms aplinkybėms.

P.Lindenau laivų statykla ir šiandiena Klaipėdoje pripažįstama kaip itin svarbi laivų statybos istorijos ir jūrinės kultūros vertybė. Išliko dalis šios statyklos pastatų, technikos paveldas, miesto ir uosto panoramoje dominuojantis Didysis elingas.

Tai yra unikalus jūrinio paveldo objektas, kokio nebėra jokiame kitame Baltijos jūros uoste. Negalima teigti, kad Didysis elingas yra tik metalo krūva, nes jis susijęs su sena jūrine laivų statybos tradicija.

Gal tik reikėtų, kad Didysis elingas sublizgėtų kažkaip naujai. Jūrinės kultūros koordinacinė taryba, kurios narys yra ir šių eilučių autorius, siekdama paskelbti 2019-uosius Didžiojo elingo metais, ir turėjo tikslą, kad į jį būtų atkreipta daugiau dėmesio, kad sužibėtų naujomis spalvomis, taptų klaipėdiečius ir svečius įdomiais sumanymais stebinančiu objektu.

Bendruomenės iniciatyvos

Didysis elingas nėra vienišas. Šalia jo yra garsi, Klaipėdoje gerbta iškiliausia naujausių laikų asmenybė Paulius Lindenau. Jo indėlį Klaipėdai planuojama prisiminti ir įamžinti. Į Klaipėdą per renginius planuoja atvažiuoti žmonių, kurie gyvai bendravo su P.Lindenau, yra jo giminės palikuonys.

Yra Klaipėdoje ir senų istorinių šimtmetį skaičiuojančių laivų, kaip burlaivis „Peer Gynt“. Per tuos metus susikūrė ir naujos tradicijos. Be tradicinių Klaipėdoje žinomų jūrų ir istorijos muziejų, kur yra laivų statybai nemažai skirtų eksponatų, čia veikia bent keli laivų statybos, jachtingo muziejai. Ir juos planuojama plačiai atverti visuomenei.

Ištisą ciklą renginių apie laivų statybą, jūrinę kultūrą, kuri susijusi su laivais, planuojama pateikti ir didžiausio Klaipėdos jūrinės kultūros renginio – Jūros šventės metu.

Išskirtinis Didžiojo elingo metų minėjimo akcentas būtų, kad visus renginius organizuotų muziejai, uosto bendrovės ir įmonės, mokyklos, jūrinės organizacijos, be savivaldybės biudžeto paramos. Tai yra įrodymas, kad Didžiojo elingo metai Klaipėdai yra itin svarbūs, nes išplaukia iš pačios jūrinės bendruomenės.

Svarbiausi Didžiojo elingo metų renginių akcentai

Renginys

 

Aprašas

Data

P.Lindenau atminimo įamžinimas

 

Lentelės Klaipėdoje 1919-1944 m. laivus stačiusio P.Lindenau atminimo pažymėjimas

 

2019 m. vasarą

Tarptautinė konferencija

Laivų statyba Baltijos jūros regione P.Lindenau laivų statyklos ir Didžiojo elingo laikais

2019 m. lapkritis

Didžiojo elingo apšvietimas

Bandymas šviesos efektų pagalba naujai pristatyti kultūrinį objektą

Jūros šventės metu

Paroda apie laivų statybą

Lauko stendai parengti pagal Lietuvos jūrų muziejaus archyvinę medžiagą

Liepos 25-29 d;

Rugpjūčio 1- Lapkričio 1 d.

Ekskursijos į įmones, jų muziejus

Klaipėdos laivų remonto ir Vakarų Baltijos laivų statyklos atvirų durų dienos, muziejaus lankymas

Visus metus

Ekskursijos po uostą

Uosto direkcijos apžvalginiu laivų specialiai rengiamos ekskursijos akcentuojant laivų remontą ir statybą

Birželis - rugsėjis po du kartus per savaitę

Laivų statytojų varžytuvės

Specifinės laivų statytojų atrakcijos ir konkursai

Per Jūros šventę

Kūrybinės dirbtuvės

Laivo detalių ir konstrukcijų parodomoji gamyba atviroje erdvėje

2019 m. rudenį

Atvirų durų dienos

Vyks laivų statytojų mokykloje kartu rengiant jos moksleivių darbų parodą

Visus metus

Paroda

 

Laivų statybos raidos istorija Klaipėdoje

Iki 2019 m. birželio

Ypatinga atrakcija

Jūrinio metų simbolio gaminimas ir pastatymas Klaipėdos miesto viešoje erdvėje

2019 m. vasarą

Ypatinga dovana

Laivų statytojų ir remontininkų mokyklos pagamintų laivų modelių perdavimas muziejui

Iki metų pabaigos

100 metų burlaiviui

Burlaivio „Peer Gynt“ pristatymas, reidas į marias su burinių jachtų kortedžu

Per Jūros šventę

P.Lindenau, Valčių ir jachtų dirbtuvių 100-metis ir Jachtingo

muziejaus 10-metis

Išskirtiniai interviu, paskaitos, ženklinimo lentelės atidengimas ant Valčių ir jachtų dirbtuvių pastato fasado, ekskursijos į jachtų muziejų

Visus metus

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

keistas

keistas portretas
Taip,elingas unikalus.....bet po elingu savartynas.Kur Europoje matėt tokią pigia žemę uosto teritorijoje,kad bet kas gali laikyti nevertingus laivus...Paprastai uosto teritorijoje neįmanoma laikyti krovinių ,supuvusių laivų dėl bgangios žemės.Mūsiuose metų metais stovi puvėsiai ir tai vadinasi atviras uostas.....Apmokestinkite ir nebeliks nei vieno puvėsio...

O kada

O kada portretas
Eligijaus Masiulio fylingas startuos?:D)

Romas

Romas portretas
Viskas gerai ir graži idėja. Bet gal pirmiau aplinką reikėtų sutvarkyti. Jūs pasižiūrėkite kas ten darosi. Jau prasidėjo tie “elingo metai”, o statybos ten neįpusėjo. O ir tas senas laivas kam ten laikomas? Jo laivūgalis jau baigia nupūti, tuoj dar nugrius ant ko nors.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių