Sulauksime Jūros šventės proginių monetų

Lietuvos banko valdyba patvirtino, kad šiais metais išleis Jūros šventei skirtas monetas.

Monetos grafikos nepristatė

Serijoje „Tradicinės lietuvių šventės“ bus išleistos dvi kolekcinės Jūros šventei skirtos monetos. 12.24 gramų penkių eurų nominalo moneta bus padengta auksu, 11,10 gramų 1,5 euro moneta bus iš metalo lydinio.

Abi šias monetas numatoma išleisti šiemet trečiajame ketvirtyje.

Dėl šių monetų grafikos 2019 m. buvo paskelbtas konkursas. Konkurso nugalėtojui netgi buvo numatyta 3 300 eurų premija.

Pagal konkurso sąlygas meniniai sprendimai turėjo būti pateikti pernai, bet Lietuvos bankas jų kol kas oficialiai nepristatė. 

Mažai jūrinių monetų

Jūrinėmis monetomis Lietuva nėra itin dažnai lepinama.

2002 m. 10 litų monetoje, kuri skirta Klaipėdai, tolimesniame plane matomi Klaipėdos uosto kranai.

2010 m. proginėje 50 litų monetoje serijoje „Lietuvos gamta“ buvo vaizduojamas vijūnas.

2012 m. proginės 50 litų monetos, kuri buvo skirta Londono olimpiadai, reverse buvo vaizduojama olimpinė sporto šaka – buriavimas.

2013 m. išleistame Lietuvos gamtos ir žmogaus kūriniams skirtame 2 litų vertės monetų rinkinyje šalia Puntuko, Stelmužės ąžuolo ir verpstės buvo kurėnas. 

(Redakcijos archyvo nuotr.)

Nuo euro įvedimo 2014 m. iki šiol išleista tik viena jūrinės tematikos moneta. 2019 m. išleista 10 eurų stintų žvejybai viliojant skirta moneta. Jos tiražas buvo 3 tūkst. vienetų. Moneta su dėžute pardavinėta po 57 eurus.

Moneta unikali tuo, kad stintų žvejyba pavaizduota abiejose jos pusėse. Averse vaizduojamas stintų gaudymo vaizdas žvelgiant iš viršaus į eketę, reverse – vaizdas po ledu. Taip pat reverse – stintos tinkluose, tampografiniu būdu sustiprintas jų žibėjimas įvairiomis spalvomis, tarsi saulės spinduliuose.

Kitos šių metų monetos

Taip pat šiemet bus išleistos Vilniaus Gaono (Elijo ben Saliamono Zalmano) 300-osioms gimimo metinėms skirta 10 eurų nominalo moneta, drevinei bitininkystei (serija „Lietuvos gamta“) skirtos 10 ir 1,5 euro proginės monetos. Jos planuojamos šių metų antrajame ketvirtyje.

Be Jūros šventės monetų, trečiame ketvirtyje dar ketinama išleisti 20 eurų nominalo monetą, kuri skirta 32-ajai olimpiadai Tokijuje, žemės ūkio mokslams (serija „Lietuvos mokslas“) skirtą 5 eurų nominalo monetą.

Ketvirtame ketvirtyje planuojama išleisti Kryžių kalnui skirtą 2 eurų nominalo vario ir nikelio lydinio monetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JUSTINA

JUSTINA portretas
AR REIKALINGA TOKIA IŠ VISO ŠVENTĖ? PIJOKU IR PINIGŲ PLOVIMO ŠVENTĖ? SOCIALINIUS BUTUS IR TUALETUS STATYTŲ. KLAIPEDA APSISIKUSI.

B. B. d.

B. B. d.  portretas
A tai kokios monetos sudomino??? Parašyk SMS man

Svajonė

Svajonė portretas
Iš kur gauti bent keletą tokių pinigėlių?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių