Pereiti į pagrindinį turinį

Tarptautinę muziejų dieną Jūrų muziejus švęs net tris dienas

2012-05-15 17:50
Tarptautinę muziejų dieną Jūrų muziejus švęs net tris dienas
Tarptautinę muziejų dieną Jūrų muziejus švęs net tris dienas / Antano Stanevičiaus nuotr.

Tarptautinę muziejų dieną Jūrų muziejus pasitinka išskirtiniais renginiais.

Gegužės 17 dieną Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos moksleiviai darbuosis kūrybinėse komiksų dirbtuvėse „Išsaugokime jūrų kiaules Baltijoje!“ ir darbo rezultatą eksponuos parodoje muziejuje.

Baltijos jūros kiaulės diena buvo pradėta minėti Lietuvos jūrų muziejui įsitraukus į Tarptautinę ASCOBANS (Agreement on the Conservation of Small Cetaceans of the Baltic and North Seas) organizaciją, kurios tikslas – išsaugoti mažuosius banginius Baltijos ir Šiaurės jūrose. ASCOBANS susitarimas pasirašytas 1991 metais.

Kiekvienais metais muziejus ieško būdų, kaip patraukti visuomenės dėmesį ir išradingai pateikti informaciją apie šį, Lietuvoje dar mažai žinomą, gyvūną.

Prieš dvejus metus akcijos „Apkabink jūros kiaulę“ metu 1700 žmonių gyva grandinėle pavaizdavo pajūryje Baltijos jūros kiaulės figūrą.

Daug kam dar šiandien sunku patikėti, kad šis gyvūnas gyvena šalia mūsų – Baltijos jūroje. Jūrų kiaulės paplitusios daugiausia Šiaurės jūroje ir vakarinėje Baltijos dalyje, tačiau praeityje buvo įprastos ir prie mūsų krantų. Tarpukario metais jos neretai pakliūdavo į žvejų tinklus, būdavo pastebėtos net prie Palangos tilto.

„Deja, vėliau, iki pat  2001 metų, apie jas nieko nebuvo žinoma. Ir štai pernai balandžio 29 dieną gautas sensacingas pranešimas, kad Melnragėje žvejai sugavo nedidelį delfinuką. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo 22 kg svėręs jaunas jūrų kiaulės patinukas, naktį pakliuvęs ir žuvęs tinkluose. 2003 metų vasario 22 dieną Lietuvos ekonominėje zonoje 70 metrų gylyje, traluojant buvo sugauta stambi jūrų kiaulės patelė, svėrusi net 60 kilogramų“,  – sakė muziejaus biologas Saulius Karalius.

Tarptautinę muziejų dieną – lankymas nemokamas

Gegužės 18-oji – Tarptautinė muziejų diena, kurią Jūrų muziejus kviečia švęsti kartu, todėl tądien lankytojai įleidžiami nemokamai. Muziejui tai ir – linksmiausia – Vardynų diena. Vardą pirmąją pavasario dieną išvydusiam pasaulį Baltijos pilkajam ruoniukui rinko visos Lietuvos vaikai.

Tarptautinė muziejų diena prasidės iškilmingai – patrankos šūviu ir Kopgalio vėliavos pakėlimu. Visą dieną su lankytojais bendraus ne tik gyvūnų prižiūrėtojai, pristatydami edukacinių šėrimų metu savo augintinius. Nuo 11 iki 15 valandos Jūrų faunos ekspozicijoje esančioje konferencijų ir parodų salytėje lankytojai kviečiami pokalbiui su pirmaisiais muziejaus asmenimis – direktore Olga Žaliene, pavaduotojais, biologais, istorikais.

Ruoniuko vardynų šventė prasidės 13 valandą muziejaus amfiteatre. Joje be ruoniuko ir jo draugų – Kalifornijos jūrų liūtų – pasirodys Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro šiuolaikinio šokio kolektyvas „Brigantina“, Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro klubas „Švyturys“, muzikos studija „Muzika kartu“.

Besidomintys Lietuvos laivybos istorija 16.30 val. kviečiami į viešą ekskursija Senųjų žvejybos laivų aikštelėje.

Tądien Vilniuje, Rotušės aikštėje, vyks Muziejų mugė „Muziejai be sienų“, kurioje darbuosis piratiškai nusiteikusi Jūrų muziejaus edukatorių komanda. Čia bus pristatyta ir trumpa piratavimo istorija, primenant, kad šis užsiėmimas nebuvo svetimas ir Lietuvos pajūrio gyventojams. Bus atidaryta „Jaunųjų piratų mokykla“, kurioje bus mokamasi rišti jūrinius mazgus, paslaptingos signalinių vėliavėlių abėcėlės, supažindinama su navigacijos prietaisais ir piratiškais ginklais. Stende veiks ir interaktyvus žaidimas, leidžiantis pačiam stoti prie šturvalo ir įvesti burlaivį į XIX a. Klaipėdos uostą.

Muziejų naktį Nerijos forte siautės piratai

Gegužės 19-osios vakarą muziejus vėl svetingai nemokamai atvers duris, kviesdamas į Tarptautinės muziejų nakties renginį. Jau trečiąkart istorinėje Kopgalio tvirtovėje siautės Baltijos jūros piratai. Tradiciškai prie šio muziejininkų renginio jungiasi ir bendrovė „Smiltynės perkėla“ – piratiškai pasipuošę ir jūrinėms linksmybėms bei nuotykiams pasirengę bus nemokamai nuplukdyti tiesiai į Jūrų muziejų specialiu piratišku kelto reisu 17.30 val. iš Senosios perkėlos.

Kapitonas Petras Bekėža papasakos apie šiuolaikinius piratus, veiks „Jaunųjų piratų mokykla“, kurioje ir maži, ir dideli pieš vėliavas, gamins piratiškus pinigus gamyba, įsiamžinti kvies piratiška fotoateljė. Na, o kapitonas Flintas įtrauks visus į azartiškas lobio paieškas, žaisim piratiškus žaidimus, mokysimės jų dainų, išrinksim piratiškiausią vakaro dalyvį.

Šventė baigsis prieš 21 valandą, tad jos dalyviai spės persikelti į Klaipėdą ir dalyvauti Laivų parade.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų