Telefoniniai sukčiai įkliuvo į klaipėdiečio pinkles

Brangiu mobiliuoju telefonu bei tūkstančio litų vertės čekiu klaipėdietį sugundyti ir pinigų iš jo išvilioti bandę sukčiai patys įkliuvo į pinkles. Auka apsimetęs vyras išsamiai atskleidė schemą, kaip įkalinimo įstaigose sėdintys nusikaltėliai pildo savo telefonų ir bankų sąskaitas.

Žinutę gavo naktį

"Sveikiname! Jusu numeris tapo laimingas "OGMINOS CENTRAS" Jums dovanoja mob. telefona Nokia x6 ir 1000lt ceki. Del dovanu atsiemimo kreiptis siuo Nr. 816934860." – tokią žinutę (kalba netaisyta – V.S.) savaitgalį 1 val. nakties gavo Aurimas Mockus. Ji apskriejo ir šimtus kitų klaipėdiečių, tūkstančius Lietuvos gyventojų.

"Iškart supratau, kad tai sukčiai, nes niekas apie dovanas naktimis nepranešinėja. Be to, įtariau, kad tie sukčiai iš kurio nors kalėjimo. Gal savaitgalį priežiūra švelnesnė, todėl ir jie pasirinko išeigines dienas savo darbams", – teigė A.Mockus.

Po pusantros paros jis prisiminė, kad gavo šią žinutę, ir nusprendė patikrinti, kaip veikia sukčiai.

"Net neabejojau, kad jie bandys išvilioti iš manęs pinigų. Tačiau labai norėjosi suprasti, kaip jie veikia, norėjosi žmonėms visa tai parodyti, kad neužkibtų ant tokių triukų", – pilietiškai nusiteikęs buvo A.Mockus.

Sekmadienio popietę jis paskambino nurodytu telefonu ir pokalbį įrašinėjo.

"Turite padaryti dabar"

– "Ogminos" centras. Vadybininkas Paulius klauso.

– Laba diena. Gavau žinutę iš jūsų.

– Kuo vardu ir iš kokio miesto būsite?

– Aurimas iš Klaipėdos.

– Gavote pranešimą, kad dovanojamas telefonas ir čekis?

– Taip, prieš kelias dienas. Ar dar ne per vėlu dėl dovanų kreiptis?

– Norėdamas atgauti dovanėles, turėtumėte įvykdyti mūsų rėmėjų salono sąlygas. Jie yra tarpininkai ir rėmėjai todėl, kad įsteigė šį nuostabų telefoną. Dabar turėtumėte "Maksimos"

arba "Perlo" terminalo kasose nusipirkti mūsų rėmėjų "Tele2", liaudiškai tariant, papildymą už 50 litų. Aurimai, ar jūs sugebėsite dėl savęs tą kvitą įsigyti?

– Čia sau? Manau, kad sugebėsiu.

– Ta pinigų suma jums bus grąžinama prie tūkstančio litų čekio. Tas kvitas bus kaip garantas atgaunant dovanėles ir jis bus aktyvuojamas įvedant tą sumą į jūsų naują laimėtą telefoną pradiniams pokalbiams. Kai įsigysite kvitą, pakartotinai susisiekite šiuo numeriu. Mes tada stabdome kompiuterinį laiko limitą ir galutinai sutarsime dėl dovanų atsiėmimo, ar atvyksite į Vilnių, Viršuliškių g. 40, kur yra "Ogminos" centro būstinė, arba dovanas pristatysime jums į namus patogiu laiku. Galėčiau paminėti, kad pristatymas nieko nekainuoja. Taip pat sutarsime, kaip atsiimsite tūkstantį litų – ar norėsite gauti grynais pinigais, ar apsiprekinti mūsų prekybos centruose su 25 procentų nuolaida. Be to, jūsų laukia dar viena džiugi staigmena, bet apie ją paminėsiu, kai padarysite visas nuorodas.

– Aš esu Klaipėdoje, bet po kelių dienų būsiu Vilniuje, tai pas jus ir galėčiau atvykti su tuo kvitu.

Ne, jūs viską turite padaryti dabar, po informacijos suteikimo, privalote įvykdyti visus nurodymus, nes mes turime sudaryti galutinį laimėtojų sąrašą ir tada jūsų laukia dar viena didžiulė staigmena.

– Supratau.

– Tada palinkėsime sėkmės ir lauksime skambučio.

– O per kiek laiko jums reikia paskambinti?

– O kiek jūs užtruksite, kol įsigysite papildymo kvitą?

– Gal pusę valandos.

– Tai per pusę valandos ir prašytume su mumis susisiekti, ponas Aurimai. Ne žinutę atsiųsti, o vėl paskambinti šiuo numeriu. Iki malonaus. Sėkmės.

Stebėtina kantrybė

"Specialiai apsimečiau tokiu kvaileliu, nes norėjau, jog sukčiai labiau atsiskleistų. Jau iš pirmo pokalbio tapo akivaizdu, kad kalėjime sėdintiems nusikaltėliams tereikia, jog papildyčiau jų telefono sąskaitas, bet žaidimą tęsiau", – pasakojo A.Mockus.

Jis, kaip ir buvo liepta, nurodytu numeriu paskambino maždaug po pusvalandžio ir pokalbį vėl įrašė.

– Laba diena, čia anksčiau skambinau.

– Čia Aurimas, taip?

– Taip.

– Ar nusipirkote papildymo kvitą? Kokiai sumai?

– Nusipirkau keturis papildymo kvitus po 10 litų ir dvi papildymo korteles po penkis litus.

– Ką jūs čia juokaujate, ponas. Turėjote įsigyti vieną sumą 50-iai litų. Vienas kvitukas už 50 litų.

– Bet suma ir išeina 50 litų, nes turiu dvi "Pildyk" korteles po penkis litus ir keturis kvitus po 10 litų.

– "Maksimoje" jums būtų "išmušę" vieną kvitą 50 litų sumai.

– Tai jei kortelės netinka, galiu tą 10 litų dar bandyti internetu užsipirkti.

– Taip negalima, juk aiškinau, kad reikia vieno kvito 50 litų sumai.

– Tai kur man dabar viską dėti? Man atrodo, kad jūs kažkokius "makaronus kabinate".

– Tai ką tiksliai nusipirkote?

– Keturis papildymo kvitus po 10 litų. Tai negi man dabar važiuoti atgal į parduotuvę ir pirkti naują papildymo kvitą ar prašyti, kad tuos pakeistų?

– Ponas, mes jūsų numerį anuliuojame ir renkame kitą laimingąjį.

– Prasideda. Man atrodo, kad reikės jus kažkur apskųsti. Jūs juk nesakėte, kad reikia pirkti vieną kvitą, o tik minėjote 50 litų.

– Ar kvituose matote, kur yra žvaigždutė ir skaičiai 110, eina tokia įvairių skaičių seka?

– Matau.

– Tai diktuokite juos.

– O kam jums reikia?

– Šitie duomenys bus siunčiami į "Tele2" saloną patikrinti, ar papildymas galimas, ar neišnaudoti tie kvitai, jie egzistuojantys? Juk minėjau, kad šie pinigai bus grąžinti jums su laimėtu telefonu. Dabar sakykite skaičius.

– Parašyta: "Rink, žvaigždutė, 110, žvaigždutė, 2255497271649 ir grotelės, ir spausti skambinimo mygtuką".

– Dar kartą pakartokite, kad neįvyktų nesusipratimas. O dabar jau sakykite kitame kvite esančius skaičius, iškart tai, kas po žvaigždutės. Pakartokite.

– Jūs pakartokite, ar teisingai užsirašėte.

– Tai jūs pakartokite.

– Pasimečiau, kurį čia kartoti?

– Viskas, geros jums dienos.

– Nesupratau aš jūsų. Keistai jūs kalbate, ar nebūsite iš kokio kalėjimo, tiksliai.

Tuomet kalbėjęs asmuo tiesiog nutraukė pokalbį. Prieš tai dar buvo galima išgirsti, kad jis atsiliepė kitu telefonu. O kai A.Mockus dar kartą paskambino nurodytu numeriu, pasigirdo balsas: "Numeris, kuriuo šiuo metu skambinate, užimtas."

Liepia įrodyti lojalumą

"Man taip gaila žmonių, kai beveik kiekvieną dieną girdžiu, skaitau, kad juos apgavo telefoniniai sukčiai. Jie tikrai įvaldę kalbėjimo, įtaigos meną. Jie turi atsakymus į visus klausimus", – savo išvadomis dalijosi A.Mockus.

Bendrovės "Ogmina", kurios vardu sukčiai naudojasi jau kelerius metus, generalinio direktoriaus padėjėja Irena Marija Sartova patvirtino, jog šiomis dienomis aferistai, prisidengiantys įmonės vardu, vėl suaktyvėjo.

"Jie veikia banguotai. Nuslopsta, o paskui vėl atakuoja žmones. Matyt, laukia, kol praras budrumą. Galiu tik spėti, jog mūsų įmonės pavadinimas pasirinktas todėl, kad jis gerai žinomas, vardas yra patikimas, nekeliantis abejonių. Girdėjau, kad sukčiai jau dangstosi ir prekybos centrų "Akropolis" vardu", – teigė I.M.Sartova.

Ji pabrėžė, jog nė viena padoriai ir atsakingai veikianti bendrovė iš savo klientų niekada neprašė ir neprašys mobiliojo telefono sąskaitos papildymo kodų, nes tai būtų nusikaltimas.

"Teko girdėti ir liūdnesnių istorijų. Viena moteris, kuri neva "Ogminos" centro vadybininkui padiktavo nusipirktus telefono papildymo sąskaitos kvitus, paskui gavo nurodymą įrodyti savo lojalumą, kad patektų tarp trijų pačių laimingiausiųjų, gausiančių didžiausias dovanas. To lojalumo įrodymas buvo į nurodytą banko sąskaitą pervesti 6 ar 7 tūkst. litų. Moteris taip ir padarė ir, laimė, greitai pasigyrė sūnui. Šis suprato, jog mama pateko į sukčių rankas, spėjo užblokuoti jos banko sąskaitą, kad pinigai aferistų nepasiektų", – pavyzdžiais sukčių sumanumą iliustravo I.M.Sartova.

Jos patarimas buvo konkretus: "Kai gausite žinutę, kad laimėjote kokį nors prizą, nors jokioje loterijoje net nedalyvavote, pasiskambinkite ne žinutėje nurodytu numeriu, o į tos įmonės klientų aptarnavimo centrą. Jame tiksliai viską sužinosite ir nepatirsite nuostolių".


Komentarai


Vitalijus Gailius
Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas

Norint kovoti su telefoniniais sukčiais, problemą reikia spręsti sistemiškai. Pirmiausia – neatidėliotini techniniai sprendimai, blokuojant skambučius iš pataisos namų, nes 90 proc. skambučių, kuriais iš žmonių išviliojami pinigai ar prisijungimo prie elektroninės bankininkystės kodai, yra iš įkalinimo įstaigų. Antra – bendradarbiavimas tarp institucijų: policijos, kalėjimų departamentų, prokuratūros. Trečia – tinkamai kvalifikuoti kaltinimus, juk tai ne sukčiavimas, o turto prievartavimas, nes aukoms grasinama, kad jei neperves pinigų, tai giminaičiai atsisės į kalėjimą ir panašiai. Turto prievartavimas yra sunkus nusikaltimas, o sukčiavimas – apysunkis, todėl skiriasi sankcijos, bausmės. Ir, aišku, reikia šviesti visuomenę. Pavyzdžiui, mano tėvai, kai jiems kas nors įtartinas paskambina, iškart skambina man. Tuomet aš jiems patariu kreiptis į policiją, jie kreipiasi, tačiau, gaila, kad atsakomojo ryšio nėra ir taip neužkertamas kelias nusikaltimams. Akivaizdu, kad sprendimų, kaip sumažinti telefoninių sukčių atakas, tikrai yra, tik juos reikia įgyvendinti.

Lina Karbauskienė
Klaipėdos apylinkės prokurorė

Per mano praktiką buvusiose bylose, kuriose nuteisti telefoniniai sukčiai, visi aukoms skambinę asmenys buvo iš įkalinimo įstaigų. Tačiau nepavykdavo nustatyti, kas iš aukų pinigus paima ar išgrynina tuos, kurie pervedami į nurodytą sąskaitą. Sukčiavimo modeliai beveik nekinta. Populiariausi išlieka tie, kai skambina giminaičiu, pavyzdžiui, sūnumi ar anūku apsimetęs asmuo, kuris guodžiasi, jog pateko į bėdą ir reikia pinigų, kad dėl neva padaryto pažeidimo nepatektų į kalėjimą. Dar vienas modelis – skambina neva iš Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, aukai praneša, kad per jos sąskaitą "plaunami" pinigai, todėl reikia prisijungimo prie elektroninės bankininkystės kodų. Mes patys nuolat ieškome atsakymų į klausimą, kaip apsaugoti žmones nuo sukčių. Atrodytų, jog informacijos tikrai pakanka, kad žmonės neužkibtų ant aferistų kabliuko. Tie, kurie skambina, juk sėdi kalėjime, yra daugybę kartų teisti, todėl nemanau, kad jie pasižymi kokiais nors talentais savo kalbomis užburti žmones. Veikiausiai aukas, kai joms pasakoma, kad su jomis susiję kas nors nelegalaus, ištinka stresas, tuo ir pasinaudojama. Sukčiavimo atvejai ir modeliai – lyg bangos. Vienu metu jau džiaugėmės, kad tarsi ir pasibaigė tie tyrimai, kai apsimetama pareigūnais ir iš žmonių išviliojami prisijungimų prie elektroninės bankininkystės kodai. Tačiau tokių atvejų vėl pasipylė. Matyt, sukčiai stebi žmones, nustato, kada jie praranda budrumą, o tada jau atakuoja.

Skaičiai ir faktai

Policijos duomenys rodo, kad pernai nuo telefoninių sukčių nukentėję gyventojai patyrė apie 3 mln. litų žalos.

Manoma, kad realūs žmonių nuostoliai yra keleriopai didesni, nes ne visi nukentėjusieji kreipiasi į policiją.

Policijos duomenimis, vienas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo telefonu vidutiniškai kainuoja 12 tūkst. litų, tam pernai iš viso išleista 1,5 mln. litų.

Nuo telefoninių sukčių dažniausiai nukenčia laidiniu telefonu besinaudojantys garbaus amžiaus gyventojai, o nusikaltėliai naudojasi mobiliųjų operatorių išankstinio mokėjimo kortelėmis.

Nė viena padoriai ir atsakingai veikianti bendrovė iš savo klientų niekada neprašė ir neprašys mobiliojo telefono sąskaitos papildymo kodų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4698254636

4698254636 portretas
Taip,šiandien ir aš gavau žinutę,kur rašoma:Sveikiname!Jusu numeris tapo laimingas."AVITELA".Jums dovanoja 1000 lt.ceki ir mobiluji tel."SAMSUNG GALAXY S-4".Prašome skambintis siuo nr.864227124.Taip ir pasiskambinau,prašė elektroninės banko sąskaitos su 24 kodais,slaptažodžio.Kai negavo šių duomenų,paprašė,kad nusipirkčiau Tele 2 papildymą už 20 lt.per 30 min.Nusipirkau ir paskambinau,paprašė pasakyti kvito ilgąjį numerį.Kai šito nesakiau ,lieku laukti rytojau ir "dovanų".

FHYDFHSRGSDGFDGHDF

FHYDFHSRGSDGFDGHDF portretas
Šiandien mokykloje į telefoną parėjo žinutė: (rašysena nepakeista) Sveikiname! Jusu numeris tapo laimingas. ''AVITELA''. Jums dovanoja 1000lt.ceki ir tel. ''SAMSUNG GALAXY-4'' Prasome skambintis siuo nr. 860168167 Iškart supratau, kad niekas nieko čia nedovanoja, nes pilna klaidų kai kur be tarpų ir taip toliau, o operatoriai taip nerašytų... Skambint neskambinau, nes nemalonu, jaučiu šiokią tokią baimę kalbėtis su kokiu kaliniu :D

FHYDFHSRGSDGFDGHDF

FHYDFHSRGSDGFDGHDF portretas
Šiandien mokykloje į telefoną parėjo žinutė: (rašysena nepakeista) Sveikiname! Jusu numeris tapo laimingas. ''AVITELA''. Jums dovanoja 1000lt.ceki ir tel. ''SAMSUNG GALAXY-4'' Prasome skambintis siuo nr. 860168167 Iškart supratau, kad niekas nieko čia nedovanoja, nes pilna klaidų kai kur be tarpų ir taip toliau, o operatoriai taip nerašytų... Skambint neskambinau, nes nemalonu, jaučiu šiokią tokią baimę kalbėtis su kokiu kaliniu :D
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių