Tirs pokyčius Klaipėdos uosto vartų moluose

Per artimiausius kiek daugiau nei dvejus metus Klaipėdos uoste bus tiriami pietinis ir šiaurinis molai.

Per artimiausius kiek daugiau nei dvejus metus Klaipėdos uoste bus tiriami pietinis ir šiaurinis molai.

Vienokie ar kitokie uosto molų tyrimai vyksta nuolat. 2011 metais buvo atlikta uosto molų specialioji apžiūra. 2012 metų pavasarį narai atliko molų povandeninės dalies apžiūrą. Nežymių pokyčių buvo rasta.

Kaskart molai buvo tiriami ir uosto įplaukos kanale ties jais vykdant gilinimus.

Išsamius molų tyrimus planuojama atlikti 2014 ir 2015 metais. Dar šiemet bus rengiamasi atlikti molų geotechninius matavimus. Tam molų bokštuose, kurie yra molų smaigaliuose, bus sumontuota speciali matavimų įranga. Senuosiuose moluose kas 50 metrų, o naujuosiuose kas 20 metrų bus išdėliotos matavimų žymės.

Molai yra svarbūs Klaipėdos uosto hidrotechniniai statiniai. Jie per audras atlaiko didžiausius bangų smūgius, saugo uosto įplaukos kanalą. Oficialiai žymima, kad pietinio molo ilgis – 1374 metrai, šiaurinio – 715 metrų.

29 mėnesius vyksiantis molų tyrimas bus itin tikslus. Matavimus planuojama atlikti ir jų duomenis užfiksuoti ne mažiau nei vieną kartą per parą. Matuojant bus fiksuojami minimalūs iki vieno milimetro pokyčiai. Tuo pat metu bus stebimi ir molų bokštų pasvirimai. Pačiuose moluose bus įrengta nuolatinė jūros vandens lygio ir vandens temperatūros matavimo įranga. Bus analizuojama, kokie pokyčiai molams yra dėl metų laikų, bangų intensyvumo ir dydžių.

Atliekant molų stebėjimus, ypatingą dėmesį ketinama skirti kai kuriose vietose moluose atsiradusiems betono konstrukcijų įtrūkimams. Ties kiekvienu įtrūkimu planuojama įrengti plyšomačius ir tirti, kaip kinta įtrūkimai.

Kas atliks tyrimus, kol kas neaišku. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija planuoja skelbti molų stebėjimo konkursą.

Molai, kaip ir bet kuris kitas uosto hidrotechninis statinys – krantinės, pirsai, turi techninius pasus, kuriuose žymimi bet kokie juose vykstantys pokyčiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių