Pereiti į pagrindinį turinį

Tūkstantis balionų priminė apie diabetą: ragina pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje

2019-11-23 16:00

Pasaulinę diabeto dieną suaugusieji ir vaikai uostamiestyje paminėjo skirtingai: vieni apie šią ligą priminė Atgimimo aikštėje su mėlynais balionais, o suaugusieji vakare rinkosi į konferenciją, kur norintieji taip pat galėjo pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje.

Balionai: simbolizuojanti dangų mėlyna – simbolinė cukrinio diabeto spalva.
Balionai: simbolizuojanti dangų mėlyna – simbolinė cukrinio diabeto spalva. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Siekia atkreipti dėmesį

Praėjusį ketvirtadienį, minint Pasaulinę diabeto dieną, Atgimimo aikštė nušvito mėlynais balionais. Čia trečią kartą rinkosi vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubo "Smalsučiai" nariai bei juos palaikantieji klaipėdiečiai.

Kaip sakė klubo "Smalsučiai" vadovė Ina Juotkienė, nuo praėjusių metų šventė skyrėsi tuo, kad renginys įgauna pagreitį – jungiasi vis daugiau sergančių vaikų bendruomenės narių, visuomenės veikėjų, verslo atstovų ir šiaip neabejingų, palaikančių žmonių.

"Renginyje vis daugiau mėlynos spalvos – jei anksčiau turėjome kelis šimtus balionų ir pūtėme patys, šiais metais su viena Simono Dacho progimnazijos klase išvakarėse pripūtėme ir akcijos metu išdalijome jų visą tūkstantį", – pasidžiaugė vadovė.

Diabetas, bet skirtingas

Renginio dalyviai suformavo mėlyną vienybės ratą – Pasaulinės diabeto dienos simbolį, taip siekdami atkreipti dėmesį į vieną labiausiai pasaulyje plintančių ligų.

Žinia: aktyvia veikla pasižyminti I.Juotkienė stengiasi, kad žmonės kuo daugiau sužinotų apie pirmojo tipo cukrinį diabetą. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Pirmojo tipo cukriniu diabetu sergančiųjų daugėja palyginti nežymiai (Lietuvoje kartu su suaugusiaisiais jų yra apie 7 700), o antrojo tipo cukriniu diabetu – masiškai.

Tai dvi visiškai skirtingos ligos ir jas labai svarbu atskirti.

Lietuvoje antrojo tipo cukriniu diabetu serga apie 120 tūkst. žmonių ir maždaug dar tiek pat nežino, kad serga. Arba sužino tik išryškėjus komplikacijoms – nukenčia akys, galūnės, inkstai, kraujotakos sistema.

Dėl to nuolat šviečiama visuomenė, vyresni žmonės raginami bent kartą per metus pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje, vykdomos įvairios kitos  akcijos.

Sulaukė paramos

Pirmojo tipo cukriniu diabetu sergančius vaikus vienijantis klubas "Smalsučiai" sulaukė dovanos – Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija, skaičiuojanti savo veiklos 20-metį, įteikė 10 000 eurų paramos čekį.

Klubo "Smalsučiai" vadovė pasidžiaugė, kad asociacijos skirta tikslinė parama padės užtikrinti šiai ligai kontroliuoti reikalingų priemonių įsigijimą.

"Už šiuos pinigus užsienyje (Lietuvoje neparduodami) jau pradėti pirkti ir dalyti šiuolaikiški jutikliai, leisiantys nuolat stebėti cukraus kiekį kraujyje nebadant pirštukų. Jutikliai bus dovanojami Klaipėdos regiono naujai diagnozuotiems vaikams.

Balionai: simbolizuojanti dangų mėlyna – simbolinė cukrinio diabeto spalva. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Tai neįkainojama dovana šeimai, išgirdusiai diagnozę – 1 tipo cukrinis diabetas, nes sensoriai įstatomi iškart, nereikia ieškoti po visą Europą, kur čia gavus tų jutiklių. Ši gliukozės stebėsenos sistema taip pat bus dovanojama cukrinukams, kurie dar niekada nenaudojo jos. Kita paramos dalis bus skirta informacinei kampanijai Lietuvoje įgyvendinti ir Klaipėdos vaikų ligoninės pėdos kabineto priemonėms įsigyti", – detaliau paaiškino klubo vadovė.

Pirštai pajuoduoja nuo adatų

Akcijos metu Klaipėdos uosto krovos kompanijų vadovai taip pat pasitikrino gliukozės kiekį kraujyje.

I.Juotkienei atmintin įstrigo vieno iš vadovų klausimas: "O tai ką, kasdien reikia taip matuotis?" Atsakiau: "O taip, tik ne vieną, o 10–20 kartų per parą, jei neturi šiuolaikinių priemonių! O kur dar insulino injekcijos – po 4–8 kartus per parą, jei vaikas nenaudoja insulino pompos."

Pasak vadovės, pasimatuoti vieną kartą yra pramoga, bet kai tai tampa privaloma rutina ir jei dar rodmenys nedžiugina, nebėra linksma, pavargstama, badomų pirštų galiukai pajuoduoja.

Juk dažnas net savo bendruomenėje neišsiduoda gyvenantis su šia liga, nes... gėda.

Tėvai sergančius vaikus stengiasi visokeriopai aprūpinti šiuolaikiškomis priemonėmis. Deja, šios priemonės nėra oficialiai įvežtos į Lietuvą – gamintojas kol kas atsisako jų tiekti tokiai mažai ir finansiškai ne itin pajėgiai rinkai.

Gėdijasi ligos

"Pagrindinis mūsų klubo organizuojamo Pasaulinės diabeto dienos minėjimo tikslas – ne tik atkreipti visuomenės dėmesį, bet ir palaikyti jaunąją kartą, sergančią 1 tipo cukriniu diabetu.

Juk dažnas net savo bendruomenėje neišsiduoda gyvenantis su šia liga, nes... gėda. "Ką pasakys klasės draugai, pamatę mane su švirkštu rankoje ar besimatuojantį gliukozės kiekį? Jei pasijuoks?" – galvoja vaikai.

Ši liga reikalauja daug finansinių išteklių, laiko, darbo ir kantrybės, todėl nuolat primename vaikams – jie kovoja už gyvenimą ir jų neturėtų trikdyti bendruomenės neigiama reakcija, nes pasitaiko atvejų, kai pasišaipoma iš sergančiojo, o tai labai skaudina ir gali vaiką visiškai demotyvuoti.

Aplinkiniai neįsivaizduoja, kas tai per liga, o tyčiojasi tikriausiai iš nežinojimo ir nesupratimo. Šviesdami visuomenę ir pasakodami tokio vaiko klasėje apie diabetą, sulaukiame ypatingo palaikymo – klasės draugams labai įdomios tokios paskaitėlės, keičiasi jų požiūris, sulaukiama vis daugiau klausimų: "Kaip galėčiau tau padėti?" – apie dar vieną svarbų renginio tikslą sakė I.Juotkienė.

Stebina abejingumas

Klaipėdos miesto suaugusiųjų, sergančių cukriniu diabetu, klubas "CD" visus norinčius pakvietė į dvejų valandų konferenciją, kur gydytoja endokrinologė priminė apie šios klastingos ligos komplikacijas, farmacininkų atstovai pasakojo apie diabetinę neuropatiją ir jos gydymą, taip pat kaip natūraliomis priemonėmis padėti žarnynui sergant cukriniu diabetu.

Pabandė: akcijos metu Klaipėdos uosto krovos kompanijų vadovai pasitikrino gliukozės kiekį kraujyje – taip jie galėjo pajausti, ką kasdien patiria 1 tipo diabetu sergantys vaikai, kuriems adatų dūriai, matuojant cukraus kiekį kraujyje ir leidžiantis insuliną, yra kasdienybė. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Klubo "CD" vadovė Kristina Daugintienė apgailestavo, kad renginys sulaukė mažai susidomėjusiųjų – dalyvius ant pirštų suskaičiuoti buvo galima. Nors į konferenciją buvo kviečiami visi, tačiau atėjo tik tie, kurie jau žino apie diagnozuotą ligą.

"Cukrinis diabetas – klastinga liga, sergančiųjų tik daugėja, tačiau svyra rankos, kai žmonės tokie pasyvūs", – apmaudo neslėpė klubo vadovė.

Kas antrus metus švietėjišką renginį Pasaulinei diabeto dienai organizuojanti K.Daugintienė mano, kad kitąmet tokio renginio nebedarys. Vienintelė vieta, kur pavyko pritraukti daugiau susidomėjusiųjų, buvo prekybos centras uostamiesčio centre prieš kelerius metus.

Iš norinčiųjų pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje dviem žmonėms buvo nustatytas cukraus padidėjimas.

Ištinka šokas

Pati būdama medikė K.Daugintienė ne kartą matė, kaip žmones šokiruoja žinia apie cukrinį diabetą. Dažniausiai taip nutinka darbingo amžiaus, per 40 metų perkopusiems pacientams, kurie į gydymo įstaigą kreipiasi dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo darbovietei, vairuotojo pažymėjimui.

"Žmonės dabar turi daug informacijos apie cukrinį diabetą, tačiau kai liga paliečia būtent juos,  ištinka šokas. Tenka gerokai su jais padirbėti", – pasakojo K.Daugintienė.

Minint Pasaulinę diabeto dieną, Sveikatos apsaugos ministerija išplatino pranešimą apie plečiamas šios ligos gydymo galimybes, kad sergantieji kuo greičiau gautų šiuolaikinę kvalifikuotą pagalbą.

Paklausta, kokia yra reali situacija, klubo vadovė patvirtino, kad ministerija padeda pagal savo galimybes, tačiau labai daug painiavos įnešė pakeisdama kompensuojamųjų vaistų sąrašą ir pacientams pirmiausia siūlydama tik pigiausius vaistus.

"Vienur prideda, o kitur atima. Pasaulis tobulėja, siūlomi vis naujesni vaistai nuo cukrinio diabeto, o pas mus sudėtinga gauti naujus vaistus", – reziumavo klubo vadovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų