Pereiti į pagrindinį turinį

Turguje – nauja tvarka

2009-03-04 09:00
Turguje – nauja tvarka
Turguje – nauja tvarka / Nerijaus Jankausko nuotr. Ateitis: nuo balandžio 1 d. maisto produktų turgavietėse turėtų būti daugiau tvarkos.

Šalies valdžia ir turgaus prekeiviai priėjo kompromisą. Nuo balandžio turgavietėse įsigalios nauja tvarka – kasos aparatus pakeis greita produktų registracija.

Darbo vietoje su pažymėjimais

Ministro pirmininko potvarkiu sudaryta darbo grupė baigė rengti turgaviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, taisyklių pakeitimus. Jos bus teikiamos Vyriausybei ir įsigalios nuo balandžio 1 d.

"Darbo grupė nagrinėjo problemas, kaip galima pasiekti geresnės tvarkos turgavietėse, kad būtų teikiamos kokybiškesnės paslaugos", – pasakojo Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininko pavaduotojas, Klaipėdos skyriaus pirmininkas Donatas Botyrius.

Pasak klaipėdiečio, taisyklėse daug dėmesio skiriama pirkėjo interesams. Kiekviena prekyvietė turės išsirinkti atsakingą už tvarką asmenį. Jo kontaktai privalės būti skelbiami visiems matomoje vietoje.

Į jį pirkėjai galės kreiptis iškilus bet kokiai problemai – dėl nekokybiškos prekės, pardavėjo nenoro išrašyti pardavimo kvitą, nešvaraus ar netvarkingo prekystalio.

"Anksčiau turgavietėse atsakingo žmogaus nebuvo. Žmonėms kildavo problemų ir jie nežinodavo, kur kreiptis. Nuo balandžio situacija pasikeis", – pabrėžė D.Botyrius.

Pagal naujas taisykles prekeivis darbo vietoje turės segėti kortelę, kurioje bus jo nuotrauka, vardas, pavardė, verslo liudijimo, įmonės ar ūkininko pažymėjimo ir darbo vietos numeris. Pasak D.Botyriaus, pirkėjas iš karto matys, koks pardavėjas jį aptarnauja.

Atskirs lietuvišką produkciją

Naujose taisyklėse numatyta, kad prekyvietėse ne mažiau kaip 20–25 proc. vietų turi būti skirta ūkininkų Lietuvoje užaugintai ir pagamintai produkcijai parduoti. Tą turės užtikrinti atsakingas žmogus.

D.Botyriaus teigimu, vartotojas bus garantuotas, kad šiose vietose visą laiką ras lietuviškos produkcijos.

Taisyklėse nurodyta, kad lietuviška ir iš svečių šalių importuojama produkcija turi būti atskirta. Anot D.Botyriaus, iki šiol ji galėjo būti sudėta ant vieno prekystalio, o kartais net susimaišydavo.

"Įgyvendinus tai, žmonėms bus daugiau aiškumo. Atėję prie prekystalio jie žinos, kad perka lietuvišką prekę", – tvirtino D.Botyrius.

Daugiau dėmesio skirta ir produktų ženklinimui. Etiketėje turi būti aiškiai įvardytas ne tik gamintojas, bet ir žaliavos, iš kurios pagamintas produktas, kilmė.

Pirmininko teigimu, pakeista ir verslo liudijimų išdavimo tvarka. Verslo liudijimo turėtojai, importavę į šalį didelį kiekį produkcijos, negalės jos parduoti kitam verslo liudijimo turėtojui. Iki šiol jis galėjo tai daryti.

Įsivyraus dviguba kontrolė

Turguje kasos aparatus, dėl kurių anksčiau kilo daug diskusijų, nuspręsta pakeisti kita sistema. D.Botyrius aiškino, jog atsivežęs produktus prekeivis turgavietės atsakingam asmeniui turės pateikti sąskaitą faktūrą. Šis sutikrins, kas atsivežta, koks svoris, uždės spaudą.

Verslo liudijimo turėtojas taip pat tai registruos savo žurnale. Kiekvieną dieną prekeiviai privalės fiksuoti, kiek produkcijos pardavė ir pateikti duomenis atsakingam asmeniui. Pas jį žurnalai turės būti saugomi metus, kad institucijos galėtų juos bet kada patikrinti.

"Numatyta apskaita kur kas griežtesnė negu turint kasos aparatą. Bus viskas aišku, kiek kas pardavė. Žurnalus bet kada galima tikrinti. Apskaičiuoti, kiek gauname pinigų. Kainos niekam ne paslaptis. Taip pat be atsakingo asmens leidimo niekas nepateks į turgavietę. Nebebus spekuliacijų. Anksčiau, kiek gauta įplaukų, buvo surašoma kartą per mėnesį", – teigė pirmininkas.

Kasos aparatai – savanoriams

Prekeiviai, paprašius pirkėjams, privalės išduoti prekių pardavimo kvitą.

D.Botyrius tvirtino, jog tokia galimybė buvo ir iki šiol, bet dauguma žmonių to nežinojo. Jei pardavėjai atsisakys išduoti kvitą, pirkėjas galės kreiptis į turgavietės atsakingą asmenį.

Vis dėlto kasos aparatų visiškai neatsisakyta. Nuspręsta Vyriausybei teikti pasiūlymus dėl savanoriško kasos aparatų naudojimo turgavietėse skatinimo.

D.Botyriaus teigimu, prekeiviai, kurie dirbo sąžiningai dėl naujų taisyklių problemų nekelia – supranta, kad taip turi būti. Tačiau, yra ir tokių, kurie nesižavi nauja tvarka.

"Svarbiausia, kad prekiautume kokybiškais produktais. Kasos aparatas tik būtų sukėlęs papildomų rūpesčių. Sugriežtinę apskaitą siekiame, kad būtų nutrauktas turgavietę persekiojantis nelegalumo šleifas", – pabrėžė pirmininkas.

Tris mėnesius, iki liepos, bus stebima, kaip sekasi įgyvendinti naujas taisykles. D.Botyriaus teigimu, jei kas nepasiteisintų, tvarka bus koreguojama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų