„Universa Via“: tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programa – dviem kalbomis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinėje mokykloje akredituota Tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programa vaikams nuo 3 iki 11 metų (International Baccalaureate Primary Years Programme (IB PYP) dviem kalbomis – lietuvių ir anglų.

Vienintelė tokia Lietuvoje

2020 m. pradžioje 158 pasaulio šalyse 5 263 mokyklose vykdomos 6 966 programos (pradinio ugdymo 3–11 m. vaikams, vidurinio ugdymo 5–10 kl. ir diplomo programa 11–12 kl.).

Lietuvoje Tarptautinio bakalaureato programos akredituotos 8 mokyklose, iš kurių šešiose vykdomos 11–12 klasėse.

Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinė mokykla – vienintelė, kurioje Tarptautinio bakalaureato (TB) pradinio ugdymo programa vykdoma dviem kalbomis – lietuvių ir anglų.

Akredituoti tokių mažų vaikų, pradedant nuo trejų metų iki penktos klasės, ugdymo programą dviem kalbomis – didelis iššūkis.

Tai pastebėjo ir atvykę tarptautiniai ekspertai Meryl Zuerrer (Šveicarija), Julia Alden (Jungtinė Karalystė), puikiai įvertinę mokyklos komandos pasirengimą vykdyti Tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programą.

Paprastai ši programa vykdoma viena Tarptautinio bakalaureato organizacijos oficialių darbo kalbų – anglų, prancūzų, ispanų. Dažniausiai tai vyksta anglų kalba.

Mūsų mokykloje vadovaujamasi nacionaline Lietuvos švietimo ir Tarptautinio bakalaureato programomis. Dėl visoms pasaulio mokykloms taikomų vienodų reikalavimų lietuvių ir anglų kalba vykdomos programos akreditavimas yra gana sudėtingas.

Pedagogai tobulinosi užsienyje

Aukšti reikalavimai keliami ugdomajai aplinkai, kuri turi atitikti tarptautinius standartus. Reikalavimus įgyvendinti taip pat padėjo aukšta dirbančių pedagogų kompetencija: profesinis meistriškumas, Tarptautinio bakalaureato programos filosofijos, programos elementų, nukreiptų į besimokančiojo vertybių ir tarptautinio mąstymo ugdymą, išmanymas.

Pasitikėjimą kėlė tai, kad dalis mokytojų, dirbančių „Universa Via“ tarptautinėje mokykloje, jau turėjo panašios darbo patirties, sukauptos dirbant kitų užsienio šalių (Švedijos, Anglijos, Indijos, Kataro) mokyklose.

Visi pedagogai kėlė kvalifikaciją Tarptautinio bakalaureato profesinės kvalifikacijos tobulinimo renginiuose užsienio šalyse – Suomijoje, Graikijoje, Italijoje ir pan. Ekspertai puikiai įvertino parengtą mokyklos programą (curriculum), kurią sudaro klasikiniai mokomieji dalykai – kalbos, menai, socialiniai mokslai bei fizinis ugdymas ir sveikata.

Per trumpą laiką buvo parengtos programos dviem kalbomis – lietuvių ir anglų – skirtingo amžiaus grupių vaikams: ikimokyklinio (3–4–5 metų), priešmokyklinio (5–6 metų), I, II, III, IV klasėms, atitinkančios Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Tarptautinio bakalaureato organizacijos reikalavimus.

Tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programos modelis

Šioje programoje dalyvauja ikimokyklinukai, priešmokyklinukai ir I–IV klasių mokiniai. Kartą per savaitę visi mokytojai, dirbantys įgyvendinant TB pradinio ugdymo programą, susirenka planuoti, aptarti ir diskutuoti dėl įvairiausių realizuojamos programos aspektų.

Programos modelį sudaro šešios tarpusavyje susijusios tarpdalykinės (integruojančios) tyrimų temos: kas mes esame; kur mes esame; kaip mes išreiškiame save; kaip veikia pasaulis; kaip mes ugdome save; kaip mes dalinamės planeta.

Visos šių tyrimų temos ir mokomieji dalykai (kalbos, matematika, pasaulio pažinimas ir kt.) susiję su mokinio vertybių (smalsumo, mąstymo, principingumo, savikritiškumo ir kt.) ugdymu. Tyrimų temos neturi griežtų ribų ir sukuria aktualų ir realų kontekstą mokymo procesui.

Mūsų mokyklos klasėse, kuriose ugdymas organizuojamas lietuvių kalba, kai kurios pamokos ar jų dalys, taip pat papildomoje popamokinėje veikloje ar būreliuose kai kurios temos dėstomos anglų kalba.

Tokia integracija padeda mokiniui patirti savo mokymosi prasmingumą ir susieti mokymosi turinį su realiu pasauliu.

Kiekvieno mokomojo dalyko turinys atitinka Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintas ugdymo programas ir mokymo programų reikalavimus. Atsižvelgdami į juos, mokytojai formuoja labai aiškius kiekvienos klasės (darželyje – grupės), kiekvieno dalyko vertinimo kriterijus.

Ypatingas TB pradinio ugdymo programos bruožas – aukštos ugdymosi kokybės siekis, išlaikant pusiausvyrą tarp formuojamojo, diagnostinio ir apibendrinamojo vertinimo.

Programos pagrindą sudaro tvirtos žinios bei kūrybiškumą skatinanti veikla. Ypatingą vietą užima kūrybiniai projektai bei mokyklos ugdomoji aplinka. Tiriamoji veikla (inquiry action) vyksta klasėje pamokų metu ir pasibaigus pamokoms popietinėje veikloje.

Galima mokytis ir ispanų kalbos

TB pradinio ugdymo programą vykdančios mokyklos ugdymą dažniausiai organizuojamas anglų kalba. Ypatingas dėmesys skiriamas kitų kalbų mokymuisi.

Mūsų mokyklos klasėse, kuriose ugdymas organizuojamas lietuvių kalba, kai kurios pamokos ar jų dalys, taip pat papildomoje popamokinėje veikloje ar būreliuose kai kurios temos dėstomos anglų kalba.

Klasėse anglų mokomąja kalba mokosi mokiniai, kurių gimtoji kalba – anglų. Šiose klasėse pagrindiniai dalykai (matematika, pasaulio pažinimas) dėstomi anglų kalba, o anglų kalbos mokomasi kaip gimtosios kalbos.

Papildomai visose klasėse galima mokytis ispanų kalbos.

 

Rengia baigiamąjį projektą

Baigiamasis projektas (Personal project) – svarbi Tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programos dalis.

Baigiant IV klasę, tų klasių, kuriose ugdymas organizuojamas lietuvių kalba, mokiniai dalyvauja Nacionaliniame mokinių pasiekimų patikrinime (NMPP) ir pristato baigiamąjį projektą. Mokiniai su dėstomąja anglų kalba NMPP gali nedalyvauti, bet baigiamasis projektas yra privalomas ir atitinkamai vertinamas.Pristatinėdami savo darbus vaikai demonstruoja savarankiškumą ir gebėjimą prisiimti atsakomybę už savo pačių mokymąsi. Rašydamas ir pristatydamas baigiamąjį projektą, mokinys gali rinktis, kuri kalba (lietuvių ar anglų) jam būtų priimtinesnė.

Būsimus ikimokyklinukus, priešmokyklinukus ir pirmokus kviečiame mokytis pagal nacionalinę ir Tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programą (IB PYP).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių