Už klaipėdiečių langų – mirties vaizdai

Tauro gatvėje gyvenantiems žmonėms ritualinių paslaugų teikimu besiverčiantis kaimynas kasdien tarsi primena baugią frazę: "Memento mori" ("Prisimink, kad mirsi"). Šios gatvės gyventojai kiekvieną rytą ir vakarą priversti stebėti nešiojamus karstus, kryžius, įkapes ir matyti juodais rūbas vilkinčius gedėtojus.

Tauro gatvėje gyvenantiems žmonėms ritualinių paslaugų teikimu besiverčiantis kaimynas kasdien tarsi primena baugią frazę: "Memento mori" ("Prisimink, kad mirsi"). Šios gatvės gyventojai kiekvieną rytą ir vakarą priversti stebėti nešiojamus karstus, kryžius, įkapes ir matyti juodais rūbas vilkinčius gedėtojus.

Name laiko velionius?

"Gyvename Klaipėdos priemiestyje, Kalotėje. Iki artimiausių kapinių ar laidojimo namų – ne vienas kilometras, tačiau minties apie mirtį negalime atsikratyti. Paprastame gyvenamajame name, kuris dabar negyvenamas, vykdomos ritualinės paslaugos", – pasakojo Tauro gatvėje įsikūrusi Maja Uogintienė.

Ilgiau nei pusmetį čia gyvenanti moteris jautriai reaguoja į kasdien matomus vaizdus ir teigia, kad jie veikia jos sveikatą.

Moteris įsitikinusi, kad negyvenamas namas yra paverstas ne tik ritualinių reikmenų sandėliu, bet ir parduotuve ar net morgu.

Sausio pradžioje M.Uogintienė ne kartą stebėjo per langą, kaip prie 23-iojo namo privažiuodavo automobilis, keli vyrai iš jo iškeldavo sunkų karstą ir atsargiai įnešdavo vidun. Iš to ji sprendė, kad karste buvo mirusysis.

Po valandos ar daugiau tą patį karstą vyrai išnešdavo ir vėl įdėdavo į automobilį.

Tuo metu kieme lūkuriuodavo keli juodai apsirengę nusiminę žmonės. Buvo akivaizdu, kad jie laukia, kol velionis bus paruoštas laidoti.

Paskui automobilį su karstu išrieda ir mirusiojo giminaičių mašinos.

Nešioja sunkius karstus

"Nereikia būti dideliam detektyvui, kad suprastum, kas vyksta. Akivaizdu, kad į namą atnešamas miręs žmogus. Ten jį rengia, o gal ir dar kažką daro. Juk aišku, kad tokiai veiklai reikalingas leidimas, – kasdien pro langą matomų vaizdų sukeltais įspūdžiais dalijosi M.Uogintienė. – Pastebime ir kitokių dalykų. Kartais vyrai karstą į namą įneša lengvai, o išneša sunkiai. Todėl spėjame, kad mirusiuosius jie laiko name. Namą saugo trys didžiuliai šunys, jų net paštininkė bijo, neišlipdama iš mašinos korespondenciją į dėžutę sumeta".

Pasipiktinusi kasdien priešais langus vykstančių laidotuvių vaizdais moteris ir jos kaimynai, individualių gyvenamųjų namų savininkų bendrijos "Kalotės kalnas" gyventojai, ėmėsi žygių išsiaiškinti, ar šie veiksmai teisėti.

Žmonės paklausė patarimo ir ėmėsi rašyti raštus į visas organizacijas: policijai, higienos prižiūrėtojams, Mokesčių inspekcijai, bankui, kuriam užstatytas namas, bei dar kelioms įstaigoms, laukdami šių įstaigų veiksmų.

"Minėto pobūdžio veikla traumuoja mus ir mūsų vaikus, pažeidžia mūsų teises", – skunduose rašė gyventojai.

Policijos pareigūnai patarė stebėti laidotojus ir pranešti, jei pastebės ką nors įtartino.

"Bet juk tai absurdas, nesame kokie nors šnipai, kad vien tik sektume, kas ten vyksta, nesąmonė. Manau, gavusios informaciją, atitinkamos tarnybos turi pačios reaguoti", – piktinosi M.Uogintienė.

Palaikų nematė

Kovo pradžioje gyventojai laukė komisijos. Tačiau į Tauro gatvę atvažiavo ne komisija, o viena moteris – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotoja. Žmonės ketino jai papasakoti apie problemą ir parodyti, kas ir kaip.

Tačiau valdininkė pasakė, kad ji neturi kompetencijos kažką spręsti, jai pavesta tik atlikti matavimus.

M.Uogintienė pasakojo, kad būtent tada vyrai iš 23-iojo namo nešiojo karstus į kitoje gatvės pusėje šalia 17-ojo namo pastatytą konteinerį.

Kontrolierė įsisodino į savo automobilį namo savininką ir su juo išvažiavo.

Netrukus bendrija sulaukė rašto, kuriame pranešama, jog atliktas patikrinimas, o jo metu nenustatyta, kad nurodytame name prekiaujama arba teikiamos paslaugos, susijusios su mirusiųjų palaikais.

Gyventoja nustebo, kad rašte kalbama apie dalykus, kurių atsiųsta inspekcijos darbuotoja nė netikrino.

Paskambinusi jai telefonu M.Uogintienė išgirdo, kad darbuotojai buvo uždrausta apie tai minėti išvadose, neva ją gąsdinęs tikrinamo namo savininkas.

Moteris teigė, kad pokalbis su kontroliere vykęs telefonu, tad jokių įrodymų, kad valdininkė būtent taip pasakė, neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asta astute

asta astute portretas
nu geras, tai net pats Statkus jau karstus su mirusiais nešioja :D na tai verslas "nusmuko" nuo Meksikos "mačio" iki Kalotės "krstanešio" :D

nu nu

nu nu portretas
ziurek, tik neissikviesk PI :D

vnz

vnz portretas
Kuo toliau tuo juokingiau. Preita savaite apie manikiurius , dabar apie karstus. Jums pavydas negi , kad patys nieko nesugebat? Gerai , kad lengva nustatyt is kokio namo fotografuota. Paseksiu Jus. Pamatysiu nors 1 zmogu ieinant , iskart kviesiu VMI. Sakysiu pas Jus nelegali kavine....
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių