Pereiti į pagrindinį turinį

Už rūkymą ne vietoje laukia baudos (papildyta)

2010-03-19 11:31
Draudimas: rūkymas uostamiesčio paplūdimiuose – jau istorija, nes šią vasarą kiekvienam pliaže dūmą užtraukusiam rūkaliui gresia bauda iki 50 litų.
Draudimas: rūkymas uostamiesčio paplūdimiuose – jau istorija, nes šią vasarą kiekvienam pliaže dūmą užtraukusiam rūkaliui gresia bauda iki 50 litų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos policijai teks dar viena prievolė – gaudyti nerūkymo zonose dūmą traukiančius rūkalius. Valdžios planai negailestingi – rūkantieji uostamiestyje turėtų tapti bene labiausiai persekiojama mažuma.

Ženklai atsiras gegužę

Draudimas rūkyti Skulptūrų parke, Smiltynės miške, takuose jūros link, paplūdimiuose, išskyrus specialiai įrengtose vietose, įsigaliojo dar praėjusių metų lapkritį.

Tačiau iki šiol nerūkymo zonų nežymi jokie draudžiamieji ženklai. Todėl klaipėdiečiai iki šiol nė nežino, jog kai kuriose miesto vietose draudžiama rūkyti, o už draudimo nepaisymą gresia bauda iki 50 litų.

Sanitarijos ir higienos taisykles, kuriomis nustatytos nerūkymo zonos, parengusi Sanitarijos kontrolės poskyrio vedėja Nina Gendvilienė tvirtino, jog pastatyti ženklus – Miesto tvarkymo skyriaus rūpestis.

Šio skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, kad ženklai ties nerūkymo zonomis atsiras gegužės pradžioje.

"Prie paplūdimių esančiuose informaciniuose stenduose atsiras ženklas, jog draudžiama rūkyti. Paplūdimiuose įrengsime kelias rūkymo zonas. Jos bus prie gelbėjimo stočių", – informavo I.Šakalienė.

Dar nebaudė nė vieno

"Juk dar šalta, todėl rūkančiųjų lauke mažai. Kampanija prasidės, kai atšils. Todėl kol kas net policijos neprašėme prižiūrėti, kaip laikomasi draudimo. Tai yra naujovė, ir žmonėms prie jos reikia įprasti", – įsitikinusi N.Gendvilienė.

Per puspenkto mėnesio, kai mieste jau yra nerūkymo zonos, kol kas nenubaustas nė vienas jose dūmą traukęs rūkalius.

Tačiau N.Gendvilienė tvirtino, jog atšilus orams, bus rengiami specialūs reidai į nerūkymo zonas.

Draudimas – neaiškus

Klaipėdoje jau kelerius metus draudžiama rūkyti ir autobusų stotelėse.

"Tačiau kas yra autobusų stotelės teritorija, kas ją apibrėžia? Todėl draudimas jose rūkyti ir neaiškus", – neslėpė įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis.

Jis pripažino, kad įstaigos darbuotojai net neturi įgaliojimų nusižengusiuosius bausti. Tai esą policijos ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus reikalas.

"Mes padarėme tai, ko mūsų prašė. Stotelių paviljonuose pakabinome informaciją, jog rūkyti draudžiama, ir kokios baudos už tai gresia", – teigė G.Neniškis.

Prabilo apie pažeistas teises

Šalia Klaipėdos esančių miestų savivaldybių atstovai džiaugėsi, jog patvirtinus nerūkymo zonas pavyko sutramdyti rūkalius.

Neringos savivaldybė nerūkymo zonas nustatė dar 2007 m. pabaigoje. Rūkyti draudžiama visuose Neringos paplūdimiuose, vaikų žaidimo aikštelėse, prie seniūnijų, savivaldybės įmonių ir įstaigų patalpose, savivaldybės pastate ir aikštėje prie jo.

"Draudimai rūkyti tikrai pasiteisino. Statome vis daugiau ženklų, informuojančių, kad vienoje ar kitoje vietoje draudžiama rūkyti, o žmonės jų paiso. Kontroliuoti rūkalius, kurie ateina į paplūdimius, mums lengviau, nes esame įrengę dvylika rūkymo zonų", – teigė Neringos savivaldybės gydytoja Virginija Gedžiuvienė.

Ji tikino, kad nerūkymo zonose patruliuoja policijos pareigūnai, savivaldybės administracijos darbuotojai.

"Žinoma, iš pradžių rūkaliai mėgino purkštauti, jog yra pažeidžiamos jų teisės. Bet dabar jau apsiprato", – sakė gydytoja.

Į aikštę pešti dūmo neina

Nerūkymo zonos nuo praėjusių metų rugsėjo egzistuoja ir Gargžduose.

Politikai rūkyti uždraudė centrinėje aikštėje prie savivaldybės, Gargždų kultūros centro aikštėje ir pėsčiųjų take bei Sporto rūmų teritorijoje.

"Bent jau savivaldybės darbuotojai tikrai nebeeina į aikštę rūkyti. Kai nebuvo draudimo, pro langus matydavau daugybę rūkalių, o dabar tik koks prašalaitis praeina traukdamas cigaretę", – džiaugėsi Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Jonas Valančius, kuris pats nerūko.

Jis tikino, kad pareigūnai aktyviai kontroliuoja, ar nerūkymo zonose kam nors nekyla pagunda išsitraukti cigaretę.

Be to, apie draudimą rūkyti įspėja ir gausiai sustatyti specialūs ženklai.

Pyksis su nerūkančiaisiais

Didžiausiame Lietuvos kurorte – Palangoje kol kas nesiryžtama nustatyti nerūkymo zonų, tad ten ir šią vasarą rūkaliai paplūdimiuose galės pyktis su nerūkančiaisiais.

"Nerūkymo zonų idėja – gera, bet yra ir kita medalio pusė: kas kontroliuos, kad jose nebūtų rūkoma? Mes ir taip turime sunkumų, kol į Palangą vasarą prisikviečiame papildomų policijos pajėgų, nes savųjų neužtenka. O jei dar pareigūnams reikėtų gaudyti rūkalius", – priežastį, kodėl kurorte nesaugomi nerūkantieji, įvardijo Palangos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Bronius Martinkus.

Kieno cigaretė?

Anot valdininko, yra dar viena problema – įrodyti, jog žmogus rūkė.

"Pamatys policininką, numes cigaretę ir kaip reikės įrodyti, kad tai jo? Daryti ekspertizę?" – klausė B.Martinkus.

Tačiau jis žadėjo, kad stebės, kaip Klaipėdai seksis kontroliuoti, ar paplūdimiuose žmonės nerūko. Jei šis eksperimentas pasiteisins, tuomet patirtį bus galima pritaikyti ir Palangoje.

"Aišku, labai norėtųsi, kad žmonės nerūkytų paplūdimiuose, Botanikos parke, bet reikia, kad jie būtų labiau sąmoningi", – viltį išreiškė B.Martinkus.

 

Papildyta

Draudimai rūkyti įvairiose vietose galioja netik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.

Brazilija: uždrausta rūkyti visose visuomeninės paskirties patalpose, išskyrus kalėjimus.

Kroatija: uždrausta rūkyti viešose uždarose patalpose. Šių taisyklių pažeidėjams gali būti skirta bauda, siekianti apie 135 eurus. Įstaigos, kurių atstovai leidžia pas juos rūkyti, gali būti nubaustos 20 tūkst. eurų bauda.

Belgija: 2006 metais priimtas įstatymas, draudžiantis rūkyti darbo vietose. 2007 metais uždrausta rūkyti ir restoranuose bei baruose, išskyrus tuos, kurių plotas mažesnis nei 50 kvadratinių metrų. Bauda - nuo 150 iki 1650 eurų.

Japonija: galioja įstatymas, draudžiantis rūkyti visose visuomeninės paskirties vietose bei transporte. Anksčiau įstatymai buvo kiek palankesni rūkaliams, mat buvo leidžiama rūkyti specialiose patalpose.

Olandija: uždrausta rūkyti restoranuose, kavinėse ir baruose. Įdomi išimtis - garsiuosiuose „coffee shopuose“ leidžiama rūkyti marihuaną su sąlyga, kad ji nebus maišoma su tabaku. Tiesa, kavinių atvirose terasose bei specialiai įrengtose patalpose, kurių neaptarnauja kavinių personalas, rūkyti leidžiama.

Indija: uždrausta rūkyti viešose vietose.

San Marinas: uždrausta rūkyti vairuojant. Pažeidus šį draudimą gresia 100 eurų bauda.

Graikija: draudžiama rūkyti visose visuomeninės paskirties vietose.

Turkija: draudžiama rūkyti visose uždarose viešose vietose. Beje, čia nemažos baudos skiriamos ir pardavėjams, rūkalus pardavusiems nepilnamečiams - jiems gali būti paskirtas laisvės atėmimas nuo 6 mėnesių iki 1 metų.

Kinija: nors įvairiose viešose vietose (mokyklose, ligoninėse, transporte, kultūrinėse bei sporto įstaigose) draudžiama rūkyti, šis draudimas negalioja restoranuose, interneto kavinėse ir baruose.

Egiptas: nors 2007 metais priimtas įstatymas, pagal kurį už rūkymą viešose vietose gali būti skirta bauda, siekianti apie 19 dolerių, tai norimų rezultatų nedavė ir praktiškai negalioja.

Danija: 2007 metais uždrausta rūkyti baruose, restoranuose, kitose viešose vietose. Tačiau įstatymas leidžia rūkyti specialiose patalpose. Taip pat leidžiama rūkyti baruose, jeigu jų plotas neviršija 40 kvadratinių metrų.

Slovėnija: 2007 metais uždrausta rūkyti viešbučiuose, restoranuose, ligoninėse, senelių namuose ir kalėjimuose. Čia leidžiama rūkyti tik specialiose patalpose. Už šių taisyklių pažeidimą gali būti skirta 135 eurų bauda, o įstaigų savininkams - iki 33 tūkst. eurų bauda.

Didžioji Britanija: nuo 2007 metų draudžiama rūkyti viešose vietose. Pažeidėjams taikomos nemenkos baudos - nuo 30 iki 200 svarų sterlingų bauda.

Estija: nuo 2007 metų draudžiama rūkyti ne tik maitinimo įstaigose, bet ir autobusų sustojimuose, pėsčiųjų perėjose, namų laiptinėse. Leidžiama rūkyti kavinėse atvirame ore. Įstatymą pažeidęs rūkorius gali būti nubaustas bauda, siekiančia iki 77 eurų, o įmonės savininkas - iki 2 tūkst. eurų.

Latvija: 2008 metais uždrausta rūkyti visose viešose vietose.

Lenkija: nėra draudžiama rūkyti viešose vietose, tačiau savivaldybės gali pačios nuspręsti įvesti tokius apribojimus. 2006 metais Gdanske uždrausta rūkyti visuomeninio transporto sustojimuose.

Ispanija: 2006 metais uždrausta rūkyti darbo vietose, o taip pat restoranuose ir baruose, kurių plotas didesnis nei 100 metrų ir kur nėra specialios rūkoriams skirtos patalpos. Anksčiau jau buvo įvestas draudimas rūkyti medicinos, sporto įstaigose ir transporte.

Italija: 2005 metais uždrausta rūkyti visose viešose vietose, išskyrus specialiai tam pritaikytas vietas.

Vokietija: čia draudžiama rūkyti visuomeninės paskirties patalpose, pažeidėjas gali būti nubaustas bauda nuo 5 iki 1000 eurų. Tabaką draudžiama parduoti žmonėms, nesulaukusiems 18 metų.

JAV: įvairiose valstijose galioja skirtingi įstatymai. Pavyzdžiui, Niujorke įstatymai pakankamai griežti, draudžiama rūkyti visuose baruose ir restoranuose, išskyrus cigarų klubus, baruose, kurie yra atvirame ore.

Rusija: nuo 2002 metų čia draudžiama rūkyti darbo vietose, visuomeniniame transporte, kultūrinėse, sporto , valdžios įstaigose.

Šaltinis portalas dp.ru.

 

Svetlana Zamkovaja, Klaipėdos priklausomybės ligų centro vyriausioji gydytoja

Nerūkymo zonos rūkaliams tikrai netaps stimulu atsikratyti šio žalingo įpročio, tačiau, aišku, jie cigaretę išsitrauks šiek tiek rečiau, nes negalima visur rūkyti. Vietos, kuriose draudžiama tai daryti, kur kas svarbesnės nerūkantiesiems. Įrodyta, kad pasyvus rūkymas – tiek pat žalingas, kaip ir aktyvus. Pati esu nerūkanti ir sutinku, kad nerūkymo zonų turi būti, nes žmonės, kurie nerūko ir rūpinasi savo sveikata, neturi kentėti. Pasaulyje nerūkymo zonos yra labai populiarios ir jų nauda žmonėms didelė. Sveikintina iniciatyva, kad tokios vietos, kur negalima rūkyti, nustatytos ir Klaipėdoje, bet, manau, kad jų galėtų būti daugiau. Nerūkymo zonomis reikėtų paskelbti visus uostamiesčio parkus, kur žmonės ateina pailsėti ir pakvėpuoti grynu oru.


Draudimai rūkyti Lietuvos miestuose:

Vilniuje specialių nerūkymo zonų nėra. Rūkyti draudžiama ten, kur tai daryti neleidžia Tabako kontrolės įstatymas: švietimo įstaigose ir jų teritorijose, sveikatos priežiūros įstaigose, interneto kavinėse, patalpose, kur vyksta sporto renginiai, darbo vietose, esančiose uždarose patalpose (leidžiama įrengti specialias patalpas rūkyti), bendro naudojimo patalpose, pavyzdžiui, laiptinėse, viešajame transporte, išskyrus tolimojo susisiekimo traukinius ir orlaivius su įrengtomis specialiomis vietomis, restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus.

Kaune yra viena speciali nerūkymo vieta – Karo muziejaus sodelis. Nuo 1993 m. iki 2000-ųjų buvo draudžiama rūkyti Laisvės alėjoje, bet dabar čia tik nerekomenduojama traukti dūmą. Šiuo metu svarstoma galimybė uždrausti rūkyti Laisvės alėjoje, Maironio ir Vytauto pėsčiųjų gatvėse, skvere prie Istorinės prezidentūros ir Kauno valstybinio muzikinio teatro, kai kuriuose parkuose.

Šiauliuose nuo gegužės 1 d. rūkyti nebus galima trijose specialiose vietose – Prisikėlimo aikštėje, Beržynėlio parke ir skvere prie savivaldybės. Buvo siūloma uždrausti rūkyti ir pėsčiųjų bulvare, tačiau tam pasipriešino verslininkai, nes tuomet nebūtų buvę galima rūkyti ir bulvare esančiose lauko kavinėse.

Panevėžyje specialių nerūkymo zonų nėra. Rūkyti draudžiama tik ten, kur tai daryti neleidžia Tabako kontrolės įstatymas.


Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų