Užpuolikai baimę užuodžia

Ekonominės krizės akivaizdoje nusikalstamumas auga lyg ant mielių. Patyrę, kad gatvėse tampa nesaugu netgi dieną, klaipėdiečiai ginkluojasi ir ryžtasi mokytis savigynos.

Statistika – gąsdinanti

Maždaug per dvi šių metų savaites mieste jau užregistruoti net 39 plėšimo atvejai. Pernai per visą sausį buvo užfiksuotas 41 toks nusikaltimas.

Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad kriminogeninė situacija nuo vasaros vis aštrėja. Manoma, kad susirūpinimą kelianti padėtis glaudžiai susijusi su dabartinėmis ekonominėmis sąlygomis.

"Visur pasaulyje pastebimas tas pats dėsningumas – kai ištinka finansų krizė, nusikaltimų daugėja", – aiškino Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla.

Plėšti į gatves traukia anksčiau jau teisti, neseniai iš laisvės atėmimo įstaigų išėję asmenys, kuriems dabar tapo ypač sunku vėl įsitvirtinti visuomenėje, taip pat – benamiai. Ypatingą policijos susirūpinimą kelia įstatymų ribas vis įžūliau peržengiantys paaugliai.

Aukos lieka ir be batų

Dažniausiai plėšikų aukomis tampa moterys, mobiliuosius telefonus lengvabūdiškai demonstruojantys paaugliai ir neblaivūs vyrai. Pastaruosius plėšikai neretai medžioja prie klubų ir barų.

"Jei pro duris išvirsta "svyruoklis", jis tampa potencialiu užpuolikų "klientu". Neblaivus žmogus negali fiziškai pasipriešinti, o vėliau pareigūnams nesugebėtų skriaudikų apibūdinti arba juos atpažinti. Iš tokių piliečių atimami ne tik pinigai, telefonai – kartais batai nuaunami", – dėstė A.Strumyla.

Komisariato atstovas moterims pabrėžtinai rekomendavo netgi dieną vengti nuošalių miesto vietų, jau nekalbant apie pasivaikščiojimus be palydos naktimis. Plėšikai dažniausiai prie aukos prišoka ir griebia rankinę sulaukę momento, kai aplinkui nėra pašalinių žmonių.

Praverčia slaptos kišenės

Bandymų priešintis pasitaiko retai, o jų pasekmės gali būti liūdnos. Plėšikai moteris pargriauna ant žemės, spardo, užfiksuota atvejų, kai sulaužo ranką aukai, kuri bando visomis jėgomis išsaugoti savo turtą.

Rankinę užpuolikui geriau atiduoti. "Esu skaitęs, kad šaukiantis pagalbos nereikėtų minėti žodžio "policija". Geriau rėkti apie gaisrą – žmonės į tai greičiau sureaguoja", – patarė A.Strumyla.

Norint išsaugoti brangesnius daiktus, vidinėse drabužių kišenėse verta įsiūti papildomas, kuriose būtų galima paslėpti mobilųjį telefoną, dokumentus, piniginę.

"Būtų neblogai, jei moterys su savimi turėtų ką nors, kuo, esant reikalui, galėtų pagąsdinti užpuoliką – pavyzdžiui, manikiūro žirklutes ar dildę", – rekomendavo komisariato darbuotojas.

Vis dėlto A.Strumyla pripažino, kad nėra garantijos, jog išgąsčio akimirką užpultoji įstengs pasinaudoti turimais daiktais.

Pensininkai nori apsaugos

Parduotuvės "Oksalis", prekiaujančios įvairiomis savigynos priemonėmis, direktorė Jūratė Dzindzelėtienė situaciją apibūdino be didelių išvedžiojimų: "Žmonės ginkluojasi". Nuo lentynų moterys šluoja dujų balionėlius, o pensininkai, kuriuos į parduotuvę neretai palydi vaikai arba anūkai, – dujinius pistoletus".

Žmonės smalsiai apžiūrinėja ir savigynai skirtas teleskopines lazdas, kurios tvirtinamos prie juosmens. Klaipėdiečiai dažnai teiraujasi ir apie elektrošoko prietaisus, tačiau pirkti jų neskuba.

Vyresnio amžiaus miestiečiai su "Oksalio" darbuotojais garsiai dalijasi savo būgštavimais apie galimą plėšimų protrūkį, nes kaliniams sušvito viltis pirma laiko grįžti namo – Lietuvos tūkstantmečio proga numatyta amnestija, be to, naujoji valdžia siekia taupyti.

Vengia savimi pasitikinčių

"Wing Tsun" klubo treneris Tomas Auglys tvirtino, kad žmonių susidomėjimas savigyna jaučiamas, tačiau daugelio norą išmėginti užsiėmimus užgesina pastaruoju metu pablogėjusi finansinė padėtis.

Klubas šiuo metu turi apie 30 nuolatinių lankytojų. Apie ketvirtadalį jų sudaro dailiosios lyties atstovės. T.Auglys atkreipė dėmesį, kad kinų kovos meno "Wing Tsun" sistemą sukūrė moteris, kad apsigintų nuo žymiai stipresnio užpuoliko panaudodama jo paties jėgą.

"Dauguma žmonių ateina, nes jau yra patyrę nemalonių situacijų gatvėje ir nori mokėti apsiginti. Vis dėlto laikui bėgant mokiniai supranta, kad tavęs niekas neužpuls, jei esi psichologiškai ir fiziškai stabilus. Blogų kėslų turintieji tokius dalykus dažniausiai jaučia", – aiškino T.Auglys.

Lyg komendanto valandą

Treneris prisipažino, kad pats mėgsta pasivaikščioti naktimis mieste, tačiau neragino mėginti pasekti jo pavyzdžiu. "Sakoma, saugok save, ir dievas tave saugos. Nereikia sudaryti sąlygų, kad būtum užpultas", – perspėjo klaipėdietis.

T.Auglys atkreipė dėmesį, kad sutemus uostamiestyje gatvės labai greitai ištuštėja. Vyras spėjo, kad tai gali būti susiję su vyraujančia ekonomine krize: "Seniau Klaipėdoje buvo daugiau judėjimo. Du variantai: žmonės arba nenori išlaidauti mieste, arba saugosi. Kai aplink nė gyvos dvasios, prisišaukti pagalbą būtų nelengva. Plėšikus tai gali padrąsinti žygiams".

Latvijoje ir Estijoje gyvenantys T.Auglio bičiuliai pasidalija dar niūresniais pastebėjimais: "Pastarųjų mėnesių tendencija – žmonės miestuose prie bankomatų užpuldinėjami netgi dieną".

Pratybos užrištomis akimis

Sporto klubo "Titanikas" treneris Vasilijus Nevolia aiškino, kad iš maždaug 50 ateinančiųjų mokytis savigynos tėra kelios moterys. Jos paprastai renkasi individualius užsiėmimus.

Anksčiau specialius kursus moterims rengdavęs sporto klubo "D2" treneris Michailas Andrijanovas dabar pakeitė taktiką – savigynos klaipėdietės mokosi kartu su vyrais, paaugliais. "Taip nuspręsta dėl pačių moterų. Juk kas yra potencialūs užpuolikai gatvėse?" – klausė treneris.

Jau 11 metų savigynos mokantis vyras pasidalijo savo įžvalga – anot jo, susidomėjimas šiais užsiėmimais periodiškai išauga arba nuslopsta priklausomai nuo visuomenėje vyraujančių nuotaikų.

"Kuo ilgiau trunka fizinės kultūros ir jėgos kulto nebuvimo laikotarpis, tuo daugiau atsiranda visokių akiniuotų kompiuterininkų. Tam, kad tokį žmogelį valdytum, nereikia fizinės jėgos – užtenka įžūlumo. Vienas akiplėša gali net visą rajoną įbauginti ir valdyti", – aiškino treneris.

Prieš peilį – aukštakulniais

M.Andrijanovas pasakojo, kad užsiėmimų metu dirbtinai sukuriamas psichologinis spaudimas – naudojami specialūs vaizdo efektai bei garso įrašai su riksmais, miesto triukšmu.

"Užpuolimo atveju apie 60 proc. visų gebėjimų prarandama dėl įtampos. Mokomės jai nepasiduoti. Treniruojamės ir užrištomis akimis – kad "pajaustume" priešininką ir nekreiptume dėmesio į bauginančias, tačiau neesmines detales, pavyzdžiui, išmuštą dantį, žvilgsnį ar tatuiruotes", – dėstė M.Andrijanovas.

Antrus metus savigynos užsiėmimus lankanti Jelena Sudakova tvirtino pajutusi jų teikiamą naudą.

"Jau nebijau viena eiti vakare iš darbo. Žingsniuoju tiesiai, drąsiai. Anksčiau esu patyrusi chuliganų priekabių, tačiau pastaruoju metu nieko panašaus nėra nutikę. Gal mano žvilgsnis pasikeitė?" – juokėsi 32 metų klaipėdietė.

Moteris dalijosi užsiėmimuose įgyta patirtimi: vengti rizikingų situacijų, esant galimybei bėgti, šauktis pagalbos, nestoti į beprasmišką kovą dėl kelių litų, o jei gresia rimtas pavojus sveikatai ar gyvybei – nedelsti panaudoti jėgą ir savigynos priemones. Savimi pasitikinčios merginos rankose net aukštakulnis gali "nokautuoti". Smūgiams jautriausios vietos – lytinių organų sritis, kaklas, veidas.

"Vis dėlto reikia daug drąsos, kad išdurtum nagu akį", – pažymėjo J.Sudakovą treniruojantis M.Andrijanovas.


Savigynos priemonių kainos litais

Elektrošoko prietaisas – apie 200

Dujų balionėlis – 20–100

Dujinis pistoletas – 150–500

Teleskopinė lazda – 70–80



NAUJAUSI KOMENTARAI

antanas123

antanas123 portretas
sunku visiems jei tie artistai seime sou daro o ne duoda zmonem normaliai bet uz minimuma dirbti tai ir plesia,jie irgi plesia tik kita forma savais debiliskais istatymais

X-as

X-as portretas
noriu priminti, kad teleskopinę lazdą nešiotis gatvėje yra draudžiama. Už tai numatyta administracinė atsakomybė. Draudimą reglamentuoja ginklų ir šaudmenų įstatymas.

Prasymas

Prasymas portretas
atidarykit nemokamus klubus paaugliams, skatinkit uzimtuma, ikurkit kino, dailes, muzikos studijas, nebus nusikaltimu gatvese. taigi tiek es lesu dabar skiria siems tikslams. valdininkeliai neplaukit pinigu, bet rupinkites savo paciu ir savo vaiku saugumu ir gerove
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių