Užsienio jūrininkai Klaipėdoje – lyg pamestinukai

Užsienio jūrininkų tinkamas sutikimas ir priėmimas Klaipėdos uoste – vis dar apleista sritis, kuriai trūksta ir pinigų, ir geranoriškumo.

Kai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai vadovavo Eugenijus Gentvilas, jis leido aiškiai suprasti, jog nereikia, kad Jūrininkų centras rūpintųsi į Klaipėdos uostą atplaukiančių užsienio jūrininkų gerove.

Jūrininkų centro veikla buvo ignoruojama. Jūrininkų priėmimą tarsi organizavo pati Uosto direkcija, bet joje atplaukusieji taip ir nesilankė.
Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža teigė, kad pasikeitus Uosto direkcijos vadovui, požiūris pakito. Jūrininkų gerovei Uosto direkcija per metus numatė skirti 40 tūkst. litų.

Tačiau ši suma yra per maža. Išlaikyti Jūrininkų centro pastatą per metus reikėtų apie 80 tūkst. litų, darbuotojų atlyginimams – apie 200 tūkst. litų.

Jūrininkų centras Klaipėdoje susidūrė ir su kita problema. Kai kurios kompanijos nebeįleidžia jo darbuotojų į uosto teritoriją paimti laivais atplaukusių jūrininkų. Motyvai nėra labai aiškūs – neva uoste atsirado kompanija, kuri pasirūpina atplaukiančiais jūrininkais.

Konkurencinius reikalus dėl užsienio jūrininkų gerovės Klaipėdoje užtikrinimo planuojama spręsti Uosto tarybos posėdyje.

Jūrininkų centro vadovas Algirdas Grybas teigė, kad atplaukiančių laivų jūrininkai apie Klaipėdą susidaro blogą įspūdį. Buvo atvejų, kai neorganizuotai po uostą klaidžiojančius jūrininkus nuo galvos iki kojų aptaškė pravažiuojančios mašinos. Todėl esą ir tikslinga jūrininkus nuo laivų vežioti autobusiuku – tai ir daro Jūrininkų centras, bet tam lėšų nepakanka.

Jūrininkams einant apsipirkti į didžiuosius prekybos centrus dažnėja atvejų, kai jų patiklumu pasinaudoja vietinės aferistės. Jūrininkai, ypač azijietiškos išvaizdos, buvo "apvynioti aplink pirštą" ir neteko visų pinigų ir kitų vertingų daiktų.

Tokiais atvejais pareiškimų policijai jūrininkai nerašo – baiminasi, kad dėl įvykių užsienio šalyse grįžus jiems nebebus suteikiamos jūrinės vizos.

Siūloma Lietuvoje įkurti Jūrininkų gerovės komitetą, kuris spręstų, kaip reikia priimti į Klaipėdos uostą laivais atplaukusius jūrininkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių