Valdžia koreguoja jūrininkų darbo tvarką

Po jūrininkų kreipimosi Lietuvos valdžia ėmėsi keisti jūrininkų darbo sutarties pavyzdinę formą.

Kosmetiniai pakeitimai

Parengtas Vyriausybės nutarimo variantas, kuris numato aštuonis pakeitimus. Jie jūrininkų darbo tvarką keistų tik kosmetiškai.

Tai labiau primena keitimą dėl pasikeitusio kokio nors ES dokumento. Lietuvos valdžia pastaruoju metu daro daug tokių kosmetinių pakeitimų. Tai neva rodo kažkokį darbą, bet realiai nieko tarsi ir nevyksta.

Ši valdžia iš žmonių sulaukia vis daugiau kritikos dėl neveiklumo. Prie kritikos prisideda ir vykstantys pokyčiai dėl karo Ukrainoje – kyla energetinių išteklių kainos, brangsta maistas, paslaugos ir kt., o valdžia tarsi nieko ir nedaro.

Matome tiek susiriejusius Seimo narius, kad net ir posėdžiauti ėmėsi skirtingose Seimo salėse, spręsdami skirtingas šalies gyvenimo problemas.

Akcentavo darbdavio atsakomybę

Jūrininkų darbo sutarties pavyzdinės formos pakeitimo nutarimas, kai bus priimtas, įsigalios šiemet rugpjūčio 1 d.

Pagal pakeitimus, šiek tiek koreguojamos jūrininkų darbo užmokesčio sudedamosios dalys, atlyginimų mokėjimo tvarka ir terminai, darbo ir poilsio laikotarpių trukmė, jūrininkų darbo pamainos keitimo tvarka.

Numatyta, kad jūrininkams viršvalandžiai turi būti apmokami pagal tą pačią tvarką, kuri Darbo kodekso straipsniuose taikoma ir kitiems Lietuvos darbuotojams.

Šiek tiek koreguojama ir jūrininkų išbandymo laiko trukmė, sąlygos, mokymosi teisė, kur numatoma, kad darbdavys turi suteikti laiką tobulintis. Akcentuojama, kad darbdavys yra atsakingas, jog socialinio draudimo institucijoms būtų pateikta teisinga informacija apie jūrininkų darbą ir su tuo susijusius socialinius mokesčius. Taip pat primenama, kad laivybos įmonės privalo tvarkyti jūrininkų, kaip darbuotojų, asmens duomenis taip pat kaip kiti darbdaviai arba taip, kaip numato ES direktyva dėl asmens duomenų tvarkymo.

Numatyta, kad jūrininkams viršvalandžiai turi būti apmokami pagal tą pačią tvarką, kuri Darbo kodekso straipsniuose taikoma ir kitiems Lietuvos darbuotojams.

Jūrininkų mokesčių problemos

Galbūt šis darbo sutarties pavyzdinės formos koregavimas yra atsakas į jūrininkų organizacijų šių metų balandį iškeltas problemas dėl jūrininkų darbo.

Patariamojoje taryboje prie Susisiekimo ministerijos, kuri sukurta aktualiems jūrinio sektoriaus klausimams spręsti, buvo iškelta problema dėl dienpinigių mokėjimo. Dabar tvarka yra tokia, kad dalis dienpinigių jūrininkams mokama grynaisiais, kita dalis naudojama maitinimo išlaidoms mokėti. Už jas nėra mokami valstybinio socialinio draudimo mokesčiai.

Jūrininkų nuomone, taip sudaromos sąlygos jiems gauti mažesnes socialines išmokas, o ateityje – ir mažesnę pensiją.

Kita jūrininkų mokesčių problema yra susijusi su gyventojų pajamų mokesčiu. Už darbą Lietuvos ir kitų Europos ekonominės bendrijos šalių laivuose reisu metu gautos pajamos yra priskiriamos neapmokestinamosioms pajamoms. Ši mokestinė lengvata nėra taikoma jūrininkams už darbą trečiųjų šalių jūrų registrų laivuose. Bet kuriuo atveju jie privalo mokėti gyventojų pajamų mokestį bent nuo minimalios algos.

Tai iškraipo jūrininkų darbo rinkos sistemą. Siūlyta naikinti gyventojų pajamų mokesčio lengvatą ir visiems jūrininkams nustatyti vienodus tarifus.

Dar viena jūrininkų veiklos Lietuvoje problema yra susijusi su privalomuoju sveikatos draudimo mokesčiu. Jūrininkai, kurie pagal darbo sutartis dirba Lietuvoje ar mūsų šalies vėliavos laivuose, moka 6,98 proc. privalomąjį sveikatos draudimo mokestį nuo gaunamų pajamų. Trečiųjų šalių laivuose dirbantys jūrininkai moka 6,98 proc. tik nuo minimalios mėnesinės algos, nes sunku sužinoti, kokią realią algą jūrininkai gauna trečiosiose šalyse. Valdžiai buvo pateiktas siūlymas privalomąjį sveikatos draudimo 6,98 proc. mokestį skaičiuoti visiems jūrininkams vienodai – tik nuo minimalios mėnesinės algos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jeigu

Jeigu portretas
LR biudzetas butu sudarytas ne is PVM ir GPM is darbo pajamu - atlyginimu uz darba ponai seniai nemoketu!

javtokas

javtokas portretas
Nieks jums nieko neturi moketi is jurininku ,kas dirba po Uzsienetisko veliava tai nulis jums ka yra skoloj nes uz viska atsako kompanija pagal kontrakta susidarusi su tavim ant to periodini laikotarpi.!!!!!!

Vilkas Larsenas

Vilkas Larsenas portretas
Pirma “satrijos ragana” su gauja sunaikino Lietuvos laivynus. Paskui “traktoristai” eme apsimesti, kad supranta kazka juriniuose reikaluose… Gal jau nebejuokinkit. Jureiviai turi iseiti i pensija 60 metu. Portugalai iseina 50 metu. Kur musu valdzios “supratimas”?!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių