Veido ir žandikaulių chirurgija – svarbi medicininės pagalbos dalis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos universitetinės ligoninės Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriuje daugiau nei dešimtmetį teikiamos diagnostikos ir gydymo paslaugos pacientams, kuriuos vargina burnos ertmės, veido ir kaklo patologijos. Kasmet iš visos Vakarų Lietuvos į šį skyrių kreipiasi daugiau nei tūkstantis pacientų, kuriems pagalbą suteikia įvairių specialybių specialistai, pasitelkiantys modernią įrangą, ilgametę patirtį ir sukauptas žinias.

Rūpinasi visu regionu

Klaipėdos universitetinės ligoninės Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriaus vedėjas, veido žandikaulių chirurgas med. dr. Laimis Dubosas prisiminė, kad ligoninėje savarankiškas Veido ir žandikaulių chirurgijos skyrius veikia nuo 2004 metų. Šiais metais jam sukaks 12 metų. Iki to laiko ligoninėje veikė Veido ir žandikaulių ligų poskyris.

Iki skyriaus įkūrimo buvo gydoma apie 400 pacientų. Pirmaisiais metais – apie 800, o dabar – per 1 100 pacientų. Panašus skaičius, kuris nemažėja, išsilaiko jau kurį laiką.

Visoje Lietuvoje yra tik trys tokio pobūdžio veido ir žandikaulių chirurgijos skyriai. Jie veikia Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Uostamiestyje įsikūrusiam tenka rūpintis visu Vakarų Lietuvos regionu.

Ir psichologinė problema

Veido ir žandikaulių chirurgija – medicinos šaka, apimanti įgimtas ir įgytas viso veido ir dalies kaklo patologijas.

Tai yra įgimtos veido anomalijos, pavyzdžiui, nesuaugusi lūpa, gomurys, „pridėtinės“ ausys, taip pat sutrikęs sukandimas, netaisyklingai dygstantys dantys, įvairios veido ir burnos ertmės traumos, tarp kurių – apatinio ir viršutinio žandikaulių, akiduobių ir kitų veido kaulų lūžiai, veido ir burnos organų žaizdos, uždegiminės veido ir kaklo audinių ligos, galvos ir kaklo srities audinių onkologinės ligos ir taip toliau.

Įgimtos veido anatomijos yra labai specifinės psichosocialiniu požiūriu, kadangi paciento negalia dažniausiai gerai matoma aplinkiniams, į ją ne visada adekvačiai reaguojama.

Sumažėjo traukų skaičius

Per metus skyriuje gydoma 1 200–1 300 pacientų iš visos Lietuvos. Apie 70–80 proc. pacientų atliekamos įvairios apimties operacijos.

Prieš 10 metų pusė skyriaus pacientų būdavo nukentėję dėl traumų. Šiuo metu tokių pacientų skaičius siekia apie 25 proc.

Akcentuojama, kad tai lemia ir demografinė šalies padėtis. Lietuvoje mažėjant gyventojų, proporcingai traukiasi ir sužeidimų skaičius.

Jaunų žmonių mažėja, todėl būna bangos: vasarą, kai visi grįžta, ir tada, kai būna visų emigrantų atostogos. Tada fiksuojamas traumų protrūkis.

Šalina ir protinius dantis

Kiti pacientai gydomi dėl uždegiminių ar onkologinių susirgimų. Per metus skyriuje gydoma apie 260 pacientų dėl izoliuotų ir kombinuotų veido traumų. Pavyzdžiui, per metus buvo atlikta per 200 įvairios apimties chirurginių intervencijų.

Nesant pirminės dantų ligų profilaktikos ir visiems prieinamo gydymo, o kartais ir dėl gydytojų profesinės kvalifikacijos stokos, pacientai su uždegiminėmis burnos, veido ir kaklo ligomis sudaro apie 30 proc. visų pacientų.

Pernai dėl uždegiminių ligų gydyta apie 500 pacientų. Dėl išplitusių veido ir kaklo pūlinių ir pūlynų operuota apie 150 pacientų. Daugumai kitų atliktos mažesnės apimties chirurginės intervencijos.

Per metus daugiau nei 230 pacientų pašalinami neišdygę tretieji krūminiai, vadinamieji protiniai dantys. LDuboso teigimu, pacientų, kuriuos kamuoja įvairios su protiniais dantimis susijusios problemos, ligoninėje niekada netrūksta.

Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriuje gydomi tie Vakarų Lietuvos gyventojai, kuriems ambulatoriškai šalinant dantis galėtų kilti daug problemų.

Šalinami tie dantys, kurie niekada neišdygs dėl anatominių kliūčių – pačių dantų, jų padėties, pozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PACIENTE

PACIENTE portretas
TEKO atsigulti pries keleta metu pas gerb DUBOSA paskui telo rasyti gerb JANUSONIU apie jo darbus ir apsiejima su ligoniais butu isoperaves DUBOSAS gal ir papjoves . Padare tomografija nesulaukes radiologo konsultacijos norejo operuoti pazande. ACIU D ievui o gal man kad nesutikau operuotis. N UVYKAU PAS GYD NAVICKA paeme biopsija padare tyrimus nuramino pasake ne puline ne vezine liga persalimas ir padidejes linfmazgis. IKI siol ese dekinga gyd NAVICKUI o ligos kaip nebuta. DUBOSIU PINIGAI IR DAR KARTA PINIGAI KADA JI ISVARYS IS MUSU KLAIPEDOS ATGAL I KAUNA

Anonimas

Anonimas portretas
Labai gražus straipsnis. Personalas nuostabus. Didelis ačiū visoms seselėms, slaugėms ir valytojoms! O štai skyriaus vedėjas L.Dubosas pasižymėjo visiškai atsainiu ir neprofesionaliu požiūriu į pacientą. Matyt tiesą rezidentai kalba, jog nedavei L.Dubosui pinigų, tai nesitikėk, kad sulauksi profesionalios pagalbos. Gal šiam skyriui reiktų naujo vadovo? O ir šventinę dieną budinčio gydytojo iš namų niekas taip ir neiškvietė...

Jonas

Jonas portretas
Žmonės dirba savo darbą, tikrai geriau jî išmano nei jūs savājī, didieji komentatoriai! Jei tokie "kieti" esate, tai ko anonimiškai komentuojate?..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių