Veikiančios rusų burlaivio patrankos – negrėsmingos?

Į Jūros šventę Klaipėdoje šiandien atplauksiantis "Baltic Regatta 2021" lenktynių dalyvis rusų burlaivis "Štandart", kaip skelbia laivo atstovai, denyje turi aštuonias veikiančias senovines patrankas. Lietuvių pasieniečiai ramina, kad laivas Klaipėdoje vieši ne pirmą kartą ir jokių problemų kilti neturėtų.

Susirinks lenktynių dalyviai

Dėl pandemijos atšaukus prestižines burlaivių lenktynes "The Tall Ships Races 2021", surengtos mažesnės – "Baltic Regatta 2021", kuriose dalyvauja 22 burlaiviai iš septynių šalių – Lenkijos, Estijos, Danijos, Rusijos, Nyderlandų, Ispanijos ir Lietuvos.

Uostamiesčio ir Lietuvos garbę gina net du Klaipėdos universiteto laivai – didžiausias plaukiojantis šalies burlaivis "Brabander" ir mokomoji jūrinė jachta "Odisėja".

Burlaiviai į Klaipėdą turi susirinkti šiandien iki vidurdienio. Jie plaukia pirmąjį lenktynių etapą iš Talino į Klaipėdą.

Antrasis lenktynių ruožas – Klaipėda–Ščecinas Lenkijoje.

Atplauks ginkluotas

Dar prieš atvykstant į šventės organizatorius Klaipėdoje kreipėsi lenktynių dalyvių – rusų mokomojo burlaivio "Štandart" kapitonas ir paskelbė, jog renka komandą klaipėdiečių, norinčių plaukti į Ščeciną.

Iš visų regatoje dalyvaujančių burlaivių tik "Štandart" kviečia norinčiuosius prisijungti prie plaukimo.

Laivai Klaipėdoje bus iki sekmadienio. Tądien apie 17 val. jie rikiuosis į paradą ir ruošis išvykti.

Jūroje bus paskelbtas startas antrajam lenktynių etapui.

Burlaivis "Štandart" yra Baltijos laivyno, 1703 m. pastatyto Petro I paties pirmojo laivo, tiksli kopija.

Teigiama, kad jame yra veikiančios aštuonios patrankos ir viskas, ko reikia saugiai kelionei: navigacija, radijo ryšys.

Žmonėms kilo klausimų

Kaip bus dėl patrankų, nepaisant to, kad jos istorinės (tačiau, kaip tikina burlaivio atstovai, yra veikiančios), juk įplaukiama į NATO valstybės uostą?

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės Uosto užkardos laikinai vado pareigas einantis Nerijus Gasparavičius teigė, kad mokomieji istoriniai laivai dažniausiai turi valstybinio laivo statusą, tad jų priėmimui yra nustatyta tvarka.

Atplaukiantys mokomieji, kad ir karo, laivai, turintys valstybinio laivo statusą, turi gauti iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos leidimą atvykti.

Pasak pasieniečių, jei laivas turi tokį leidimą, vadinasi, grėsmės Lietuvos Respublikai ir ES nekelia.

"Džiaugiamės, kad piliečiai rūpinasi ir užduoda tokius klausimus, bet mes atitinkamus sprendimus priimame atvykus laivui, atlikdami pasienio tikrinimą. Jei matytume, kad laivas gali kelti grėsmę, turime teisę išprašyti jį iš uosto. Tačiau tas burlaivis jau ne sykį yra pas mus lankęsis, problemų dėl jo nėra buvę ir, manau, ateityje nebus", – tvirtino N.Gasparavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesupratau

Nesupratau portretas
tai LTU įsileido neužvirinus vamzdžių ???? Net Salantų neveikiantį tanką liepė užvirinti, nes gali iššauti??? Visi muziejai eina iš proto, kad turi senus ginklus užvirinti, nes jie gali iššauti, o čia prašau, veikiančios patrankos. Dar Memelį užims :D

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Astute, paskubėjote. Rašyti reikėtų taip, kad ir paskutinis durnius suprastų. Skaitytojai nežino konteksto, nejaučia aliuzijų, nesupranta pavadinimo ironijos. Matot, kiek šunaujos sutraukėte į komentarus?

lape

lape portretas
perskaisciau antraste,viespatie koks asilas cia taip raso,ant kiek istyzusios smegenys to padaro kuris taip nusikliedejo
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių