Vieši kandidatų į Seimą turtai: deklaruotos metinės pajamos kelia nuostabą

Nė vienas milijonierius Vakarų Lietuvos regione į parlamentą šįkart nesiveržia. Didžioji dalis kandidatų į Seimo narius – dirbantys ir mokesčius mokantys piliečiai. Tačiau yra ir tokių, kurių deklaruotos metinės pajamos kelia nuostabą, o valstybei sumokėtų mokesčių grafa paženklinta nuliu ar tik simboline suma.

Turi, kuo pasigirti

Pajūrio vienmandatėje apygardoje kandidatuoja vienuolika politikų. Vienų jų turtai ir per metus gautos pajamos siekia įspūdingas sumas, kitų užgyventos gėrybės ir atlyginimai – itin kuklūs.

Pavyzdžiui, Krikščionių sąjungos kandidatės Olios Stulgaitienės (58 m.) turimas turtas siekia 372 tūkst. eurų.

Už 2019 m. politikės deklaruota ne individualios veiklos turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamų suma siekia beveik 53 tūkst. eurų, o mokesčių valstybei ji sumokėjo mažiau nei tūkstantį eurų.

Kiek kuklesniais turtais gali pasigirti Neringos savivaldybės tarybos narys, taip pat Pajūrio apygardos kandidatas socialdemokratas Vaidas Venckus (43 m.).

Jo deklaruotas turtas siekia 353 tūkst. eurų. Turimos piniginės lėšos sudaro beveik 26 tūkst. eurų.

Per metus jis deklaravo gavęs 53 tūkst. eurų pajamų, o sumokėjo tik 1 251 eurą ir 62 centus mokesčių, šis politikas yra gavęs ir 154 tūkst. eurų paskolą.

Solidžiai įvertintas ir dar vieno Pajūrio apygardos kandidato, dabartinio Seimo nario Liberalų sąjūdžio atstovo Simono Gentvilo (35 m.) įgytas turtas – 223 tūkst. eurų.

Politikas turi 10 tūkst. eurų piniginių lėšų, o jo gauta paskola siekia 130 tūkst. eurų.

Seimo narys pernai uždirbo 45 tūkst. eurų ir sumokėjo 8,7 tūkst. eurų mokesčių.

Dar vienas parlamentaras "valstietis" Dainius Kepenis (68 m.) taip pat sukaupė solidų turtą (143 tūkst. eurų vertės) ir nemenkas pinigines lėšas (43 tūkst. eurų).

Tiesa, politikas turi paskolą, bet ši labai kukli – vos 4,2 tūkst. eurų.

Noriu moku, noriu nemoku?

O štai toje pačioje Pajūrio rinkimų apygardoje Seimo nario mandato siekianti politikė Laisvės partijos atstovė Birutė Andruškaitė (29 m.) deklaravo, kad jokio turto neturi, tik vertybinių popierių ar juvelyrinių dirbinių už beveik 3 tūkst. eurų. Ir uždirbo ji pernai kuklius 1 989 eurus, iš kurių mokesčių valstybei nesumokėjo nė euro.

Dar vieno Pajūrio apygardos kandidato Lietuvos žaliųjų partijos nario Arvydo Ekčio (36 m.) turtas įvertintas 20 eurų, piniginių lėšų jis neturi, bet per metus uždirbo 31 tūkst. eurų, iš kurių sumokėjo 5,7 tūkst. eurų mokesčių.

Kiek didesnį turtą nei A. Ektis yra sukaupusi Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė 64 m. Tamara Šuklina.

Jos turtas įvertintas 3,5 tūkst. eurų, tačiau moteris turi sukaupusi 16 tūkst. eurų piniginėmis lėšomis.

Paskolų neturi ir iš kuklios 10,7 tūkst. eurų algos (neatskaičius mokesčių) ji valstybei sąžiningai sumokėjo 1,5 tūkst. eurų mokesčių.

Panašų turtą deklaruoja užgyvenusi ir T.Šuklinos konkurentė "socdarbietė", 41 m. Neringa Aleksandrovienė (4 tūkst. eurų). Tačiau ji per metus deklaravo uždirbusi 20 tūkst. eurų ir sumokėjusi 3,5 tūkst. mokesčių.

Konkurencija: šiemet į parlamentą patekti pretenduoja 1 754 kandidatai, daugiau nei 12 į vieną vietą. / Andriaus Ufarto / Fotobanko nuotr.

Remiantis pateiktomis deklaracijomis, matyti, kad dar vienas Pajūrio vienmandatės apygardos kandidatas "darbietis" Aleksandras Voronovas (61 m.) pernai nesumokėjo nė euro mokesčių valstybei, o jo pajamos siekė tik 4,2 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių.

Tačiau A. Voronovas deklaravo turįs vertybinių popierių ar juvelyrinių dirbinių už beveik 29 tūkst. eurų ir 3 tūkst. eurų sukauptų piniginių lėšų.

Mokesčius deklaravo visi

Bene gausiausia Klaipėdoje šįkart Marių rinkimų apygarda, kurioje į Seimą kandidatuoja net trylika politikų, beveik visų jų turtai ir pajamos tolygūs ir gerokai aukštesni už pragyvenimo vidurkį.

Turtingiausias iš visų čia "socdarbietis" Juozas Girčys (59 m.). Jo deklaruotas turtas siekia 164 tūkst. eurų., jo turimų vertybinių popierių ar juvelyrinių dirbinių vertė – beveik 20 tūkst. eurų, sukauptų piniginių lėšų suma – per 29 tūkst. eurų.

Nacionalinėje mokėjimo agentūroje dirbantis politikas per metus uždirbo 22 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių, kurių valstybei sumokėjo beveik 4 tūkst. eurų.

Dar vienas Marių apygardos kandidatas dabartinis Seimo narys Algimantas Kirkutis (66 m.), šįkart atstovaujantis jau ne "valstiečiams", o – Krikščionių sąjungai, deklaravo turįs turto už beveik 90 tūkst. eurų ir 38 tūkst. eurų pinigų.

Politikas pernai uždirbo beveik 72 tūkst. eurų ir sumokėjo 9 tūkst. eurų mokesčių.

Panašiai turtų sukaupė ir liberalų kandidatas 44 m. Edmundas Kvederis (turtas – 88 tūkst. eurų, piniginės lėšos – 20 tūkst. eurų), tiesa, jis turi paėmęs 27,5 tūkst. eurų paskolą.

Tačiau E. Kvederio uždarbis irgi gana solidus – per metus jis uždirbo apie 38 tūkst. eurų (sumokėjo 7,2 tūkst. eurų mokesčių).

"Valstiečių" kandidatė Marių rinkimų apygardoje Ligita Girskienė (41 m.) deklaravo turinti turto už 45 tūkst. eurų, tiesa, moteris tą pačią sumą skolinga bankui.

Bet jai pernai per metus pavyko uždirbti 36,6 tūkst. eurų (mokesčiai valstybei – 7 tūkst. eurų).

Iš visų Marių apygardos kandidatų turto neturinti deklaravo tik partijos "Laisvė ir teisingumas" atstovė Sandra Sirutienė (42 m.), tačiau moteris per metus uždirbo 15,7 tūkst. eurų ir valstybei sumokėjo 2,6 tūkst. eurų mokesčių.

O iš visų Marių apygardos kandidatų prie valstybės iždo papildymo kukliausiai prisidėjo Laisvės partijos atstovas Vaidas Šukys (41 m.), jis sumokėjo tik 362 eurus mokesčių.

Politikas deklaravo turįs turto už 130 tūkst. eurų, piniginių lėšų – beveik 34 tūkst. eurų, tačiau pernai jo pajamos siekė tik 3,7 tūkst. eurų.

Pats dosniausias iš visų šios apygardos kandidatų yra partijos "Lietuva – visų" atstovas Mindaugas Žilys (41 m.). Jis deklaravo suteikęs 150 tūkst. eurų paskolą, tiesa, pats gavo 102 tūkst. eurų paskolą.

Jo turtas siekia 26 tūkst. eurų, o piniginių lėšų suma – 81 tūkst. eurų.

Deklaruota apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų suma pernai sudarė 98 tūkst. eurų (mokesčiai – 5,5 tūkst.).

Kuklus indėlis į iždą

Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje yra dvylika kandidatų, dalis jų pasižymi itin kukliais mokesčiais valstybei.

O, pavyzdžiui, "valstiečių" atstovas šioje apygardoje 39 m. Mindaugas Bastakis savo deklaracijoje nurodė, kad pernai jo sumokėtų mokesčių suma siekia lygiai nulį.

Šio kandidato turtas vertinamas 107 tūkst. eurų, jis deklaravo uždirbęs 15 tūkst. eurų, tačiau mokesčių skiltis – tuščia.

Vos 10 eurų ir 71 centą į valstybės biudžetą pernai sumokėjo dar vienas šios apygardos kandidatas Krikščionių sąjungos atstovas Evaldas Jurkevičius (51 m.).

Politiko turtas vertinamas 90 tūkst. eurų, piniginių lėšų turi 61 tūkst. eurų, pernai jo pajamos siekė 5,7 tūkst. eurų.

Kiek daugiau nei E. Jurkevičius mokesčių pernai sumokėjo konservatorius Audrius Petrošius (32 m.), jis valstybės iždą papildė 45 eurais ir 26 centais.

A. Petrošiaus pernykštės pajamos sudarė 3,8 tūkst. eurų.

Lenkų rinkimų akcijai atstovaujantis Michailas Andrijanovas pernai sumokėjo 166 eurus mokesčių, o jo metinės pajamos siekė 6,3 tūkst. eurų.

Solidžiausiais turtais iš visų Baltijos apygardos kandidatų gali pasigirti septynias kadencijas Seime dirbanti buvusi socialdemokratė, dabar – "socdarbietė" Irena Šiaulienė (65 m.).

Moters deklaruotas turtas siekia 223 tūkst. eurų, piniginės lėšos – 123 tūkst. eurų, o pernykštės pajamos – per 70 tūkst. eurų, politikė sumokėjo 11,4 tūkst. eurų mokesčių.

Tiesa, I. Šiaulienė yra paėmusi 59,7 tūkst. eurų paskolą.

Nuo I. Šiaulienės kiek atsilieka Darbo partijos atstovas šioje apygardoje krepšininkas Simas Galdikas (33 m.).

Jo turtas įvertintas 215 tūkst. eurų, naujasis politikas deklaravo turįs 52 tūkst. piniginių lėšų, pernai gautos jo pajamos siekia 114 tūkst. eurų, sumokėti mokesčiai – 12 tūkst. eurų.

Pernelyg dideli skirtumai

Danės vienmandatėje rinkimų apygardoje dėl Seimo nario mandato rungsis 10 kandidatų.

Septynių iš jų turtas viršija 100 tūkst. eurų, o štai vieno kandidato deklaruoto turto suma siekia vos 1,3 tūkst. eurų.

Bemaž turtingiausias šioje plejadoje konservatorių kandidatas, buvęs diplomatas generolas Arvydas Pocius (63 m.). Jo viešai deklaruoto turto vertė siekia 300 tūkst. eurų.

Dar šešių kandidatų – liberalo Sauliaus Budino (56 m.) ir Lietuvos žaliųjų partijos atstovės Liudvikos Kuzminčiūtės (63 m.) deklaruotas turtas įvertintas po 153 tūkst. eurų, socialdemokrato Romaldo Sakalausko – 147 tūkst. eurų, "socdarbiečių" kandidato Rimvydo Kairio (55 m.) – 121 tūkst. eurų, centristo Seimo nario Naglio Puteikio turtas įvertintas 113 tūkst. eurų, "valstiečio" Antano Kontauto (60 m.) – 101 tūkst. eurų.

Mano deklaracijoje neįrašyti mokesčiai? Tai paimkite ir pasiskaičiuokite.

Daugiausia mokesčių iš visų Danės apygardos kandidatų pernai sumokėjo "darbietis" Giedrius Bindza (34 m.) – 10 tūkst. eurų, mažiausiai – L. Kuzminčiūtė (35 eurus, jos metinės pajamos siekė 3,7 tūkst. eurų).

Visai mokesčių nemokėjo Lenkų rinkimų akcijos kandidatas Aleksandras Michailovas (66 m.).

"Paimkite ir pasiskaičiuokite"

Gargždų rinkimų apygardoje dėl Seimo nario mandato rungiasi aštuoni kandidatai.

Tarp jų ir du dabartiniai Seimo nariai – Rasa Petrauskienė (44 m.) bei Petras Gražulis (61 m.).

Nežinia kodėl paties į kandidatus išsikėlusio P. Gražulio deklaracijoje nurodyta, kad jis pernai mokesčių į valstybės biudžetą visai nesumokėjo.

Pasiteiravus, kodėl politiko deklaracijoje mokesčių skiltyje įrašyti nuliai, kai visi kiti jo kolegos deklaravo sumas, sumokėtas į iždą, parlamentaras buvo labai nepatenkintas.

P. Gražulis / Redakcijos archyvo nuotr.

"Atlyginimą gauname ir mokesčius atskaito automatiškai. Jokių kitų pajamų neturėjau. Mano deklaracijoje neįrašyti mokesčiai? Tai paimkite ir pasiskaičiuokite. Visi žmonės žino, tik jūs nežinote, kad visi mokesčiai nuo atlyginimo yra sumokėti. Ten įrašytas nulis? Kitų Seimo narių mokesčiai nurodyti? Jeigu taip, tada mano deklaracijoje yra klaida. Pats jos nepildau, tai daro mano patarėjai", – galiausiai atlyžo P. Gražulis.

Kontrastai Mėguvoje

Remiantis Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktais duomenimis, mokesčių valstybei pernai visai nemokėjo Mėguvos apygardos Darbo partijos kandidatas Vilius Martusevičius (50 m.).

Nors tai yra bene pats turtingiausias šįkart į Seimą pretenduojantis politikas Vakarų Lietuvoje.

Jo pateiktoje turto ir pajamų deklaracijoje VRK puslapyje įrašyta, kad kandidato turtas siekia 655,5 tūkst. eurų, piniginių lėšų V. Martusevičius turi 50 tūkst. eurų, tačiau yra gavęs ir solidžią banko paskolą (158 tūkst. eurų).

Jo deklaruota apmokestinamų ir neapmokestinamų pajamų suma pernai sudarė 59 tūkst. eurų, o deklaruota mokėtina pajamų mokesčio suma – lygiai nulis.

Antras pagal turtus tarp Mėguvos apygardos kandidatų – ekonomikos profesorius, buvęs LR ambasadorius Vokietijoje (2000–2004), Krikščionių sąjungos atstovas Vaidievutis Ipolitas Geralavičius (68 m.).

Jo deklaracijoje įrašyta, kad politiko turtas siekia 240,7 tūkst. eurų, piniginės lėšos – 80 tūkst. eurų, pernai jis uždirbo 22 tūkst. eurų, sumokėjo 3,4 tūkst. mokesčių, paskolų neturi.

Tarp Mėguvos apygardoje kandidatuojančių politikų turto neturi du kandidatai.

Vienas jų – "Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai" atstovas Raimundas Latakas (58 m.), kurio pernai deklaruota apmokestinamų ir neapmokestinamų pajamų suma sudarė 112 tūkst. eurų, o sumokėti mokesčiai – 286 eurus.

Turto neturi ir dar vienas kandidatas Laisvės partijos atstovas Edgaras Maščinskas (30 m.), tačiau jis deklaravo sukaupęs vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių už 3,3 tūkst. eurų, taip pat – 10 tūkst. eurų piniginių lėšų. Bet pernykštės politiko pajamos ir sumokėti mokesčiai lygūs nuliui.

Pernai neuždirbo ir mokesčių nemokėjo dar viena Mėguvos apygardos kandidatė partijos "Laisvė ir teisingumas" atstovė Nijolė Požarskienė (66 m.), kuri yra jau pensinio amžiaus.

O štai Lietuvos žaliųjų partijos kandidato Dovydo Petrošiaus (34 m.) pernai deklaruota individualiosios veiklos pajamų suma siekė 24,5 tūkst. eurų ir sumokėti mokesčiai – tik 284 eurus ir 30 centų.

Tad, remiantis VRK pateiktais duomenimis, vieni į Seimą kandidatuojantys politikai Vakarų Lietuvos regione yra gana pasiturintys žmonės ir deklaruoja pernai uždirbę solidžias algas, kiti gi – nei uždirba, nei mokesčių moka.

Iki rinkimų į Seimą beliko mažiau nei dvi savaitės, jie vyks spalio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiandien visa opozicija

Šiandien visa opozicija  portretas
ir socdemai boikotavo valstybinių vaistinių steigimą. Broilerynas ir dėžutynas nestebina - jie visada gynė tik oligarchinio verslo darinius, bet socdemai...Tikrai nustebino. Išvada viena - jie mums, eiliniams piliečiams netinka. Jie net nevykdo savo darbo - balsuoti seime. Tad iškilo tik du pagrindiniai klausimai :1. Kodėl mes jiems mokame už darbą, kurio neatlieka( ir lieka nenubausti)?; 2. Ar ir spalio mėn. rinksime šitą mėšlą į valdžią?

Daina

Daina portretas
Valdžia lobo, valdžia lobs, kol lietuviai sustreikuos, kai lietuviai sustreikuos, valdžiai snukį išvanos (pagal ,,Vyrai gėrė, vyrai gers, kol žemelė apsivers...")

Blinda

Blinda portretas
Kada visi parazitai bus pasodinti su prigrobto turto konfiskacija?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių