Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj kalėjimo nuteistajam už nužudymą – laisvė

2013-05-22 09:11
Vietoj kalėjimo nuteistajam už nužudymą – laisvė
Vietoj kalėjimo nuteistajam už nužudymą – laisvė / Vytauto Petriko nuotr.

Už mylimosios nužudymą nuteistas gargždiškis ne tik nesėdo į kalėjimą, bet džiaugėsi gyvenimu laisvėje, – nevaržomas lankėsi masiniuose renginiuose, ieškojo naujos draugės pažinčių svetainėse, kol pagaliau dingo kaip į vandenį.

Dukart pripažintas kaltu

Už Kauno gatvėje gyvenusios jaunos medikės Dainos Juškevičiūtės nužudymą nuteistas gargždiškis 30-metis Vytautas Albokas pasislėpė nuo pareigūnų, kurie pagaliau turėjo nugabenti jį į pataisos namus.

Nors šis jaunas vyras visą laiką deklaravo, kad neketina slėptis ir uoliai vykdė visus teismo įpareigojimus, vos įsiteisėjus teismo sprendimui jį įkalinti 11 metų, dingo.

Dabar V.Alboko pavardė papildė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Paieškos skyriaus pareigūnų ieškomų asmenų sąrašą.

Vien uostamiestyje šiuo metu ieškoma per du šimtus nusikaltimus padariusių asmenų.

Pernai kovo pabaigoje Klaipėdos apygardos teismas V.Alboką pripažino kaltu nužudžius D.Juškevičiūtę ir skyrė jam laisvės atėmimo bausmę.

Po metų šį nuosprendį patvirtino Lietuvos apeliacinis teismas.

Abiejų teismų sprendimuose teigiama, kad merginos paliktas V.Albokas su tokiu jos noru negalėjo susitaikyti ir buvo įsižeidęs, todėl bet kokiomis priemonėmis siekė išlaikyti santykius su buvusia drauge. 2010-ųjų sausio 22 d. žmogžudystė esą įvykdyta iš keršto ir neapykantos.

Leido gintis laisvėje

Tiriant bylą ir vėliau ją nagrinėjant teisme, kaltinamasis du kartus buvo suimtas, bet vėliau išleistas. Įrodinėjant jo kaltę rasta itin nedaug įkalčių, o ir policijos pareigūnai padarė klaidų.

Nors kaltu pripažintam asmeniui skirtas ilgas įkalinimas, jis nebuvo suimtas teismo salėje motyvuojant tuo, jog viso proceso metu aktyviai naudojosi teisėtais būdais gintis, nesislėpė nuo pareigūnų. Tad ir paskelbus nuosprendį jam palikta teisė išnaudoti visus būdus aktyviai gynybai.

Savo skunde Aukščiausiajam Teismui V.Albokas prašė atidėti bausmės vykdymą, kol bus išnagrinėtas kasacinis skundas.

Stebėjo „Meridiano“ tempimą

Kol teisėtai buvo laisvas, šis vyras skelbėsi pažinčių portaluose, nevengė rodytis viešuose renginiuose, šventėse.

Dienraščio žurnalistai po teismo jį ne kartą užfiksavo masiniuose renginiuose uostamiestyje ir Gargžduose. Pernai vasarą jis dalyvavo Klaipėdos gimtadienio šventėje. V.Albokas buvo ir „Meridiano“ tempimo į remonto doką iškilmėse, Gargždų miesto šventėje, dalyvavo renginiuose Klaipėdos rajone.

Kai kuriems klaipėdiečiams jis įsiminė todėl, jog į renginius jis visada atvykdavo nešinas fotoaparatu ir juo stengdavosi užfiksuoti visa tai, kas vyksta. Susidarė įspūdis, jog vyriškis kažkam fotografuoja, lyg gavęs užduotį profesionalus fotografas.

Kadangi šį pavasarį V.Alboko kasacinis skundas nebuvo priimtas, kaltininkas privalėjo būti suimtas. Tačiau pareigūnams jo rasti nepavyko.

Nuteistasis turi galimybę dar kartą rašyti skundą Aukščiausiajam Teismui. Visų galimų būdų gintis jis dar nėra išnaudojęs.

Apnuogino įstatymo spragas

Paieškos skyriaus viršininkas Robertas Gurinskas tikino, kad V.Alboko dingimo istorija apnuogina seną problemą.

Maždaug pusė policijos ieškomų asmenų yra bausmę atlikti vengiantys nuteistieji.

„Bausmių vykdymo kodekse yra spraga. Pagal įstatymą, bausmę vykdyti turi Viešojo saugumo tarnyba, bet tokia institucija yra tik Vilniuje ir Kaune. Visose kitose vietovėse šį darbą atlieka Viešoji policija. Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl vengimo atlikti bausmę nėra aiškiai reglamentuotas. Nėra tiksliai apibrėžta, kaip nuteistas žmogus turi atvykti atlikti bausmę, o nusikaltėliai tuo ir naudojasi, – pasakojo R.Gurinskas. – Labai dažnai atvažiavę suimti nuteisto asmens pareigūnai randa užrakintas duris, jų niekas neįsileidžia, artimieji tikina nieko nežinantys. Atsakomybės už tai jokios nėra. Tada darbo imasi Paieškos skyrius, o tai visai bereikalingas darbas.“

Policijai nurodyta rasti ne mažiau 41 proc. nuo teisėsaugos pasislėpusių asmenų. R.Gurinsko manymu, būtų kur kas paprasčiau, jeigu nuteistas asmuo gautų tikslią instrukciją, kaip privalo toliau elgtis.

Klaipėdoje pasislėpusių nusikaltėlių ieško keturi pareigūnai. Jų patirtis byloja, kad daugelis bėglių dingsta užsienyje.

Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Zigmas Pocius tikino, kad V.Albokui situacija buvo aiški, vargu ar jis tiesiog nežino, kaip turėtų elgtis.

„Mano akimis, paskelbtoji V.Alboko paieška yra standartinė procedūra. Ne vienas ir ne du panašiai pasielgia. Kokių motyvų vedami jie taip pasielgia, galime tik spėlioti. Policijos pareigūnai turi instrukcijas, kuriomis vadovaujasi vykdydami teismų sprendimus“, – tikino teisėjas.


Statistika ir faktai

2012 m. Klaipėdoje ieškota 316 nusikaltėlių,

šiuo metu ieškoma 217 tokių asmenų.

Šiemet pradėta 64 pasislėpusių nuo teisingumo asmenų paieška.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų