Virš Kuršių marių – trūklių spiečiai

Dangų virš Kuršių marių šiltais vakarais dengia spiečiai uodų trūklių. Pasirodo, kad pamaryje gyvena net kelios šių vabzdžių rūšys. Jie nėra pavojingi, tik kelia nepatogumų.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos biologė Dalia Juškevičienė pasakojo, kad uodų trūklių spiečiais marios pasidengia, kai vandens ir oro temperatūra pasiekia tam tikrą tašką.

"Tai nėra mašalai, dėl kurių kenčia dzūkai. Tai uodai trūkliai, kurių daugiausia yra mūsų krašte. Su šiais vabzdžiais susiduriama Juodkrantėje, Preiloje, Nidoje, matyti ir Ventėje. Dažniausiai jie pasirodo gegužę, kai prasideda šių vabzdžių tuoktuvės", – pasakojo biologė.

Klaipėdos pusėje uodų trūklių dar nematyti, o kiek piečiau, ties Juodkrante, jų šiuo metu jau apstu.

Viskas dėl sekso.

"Kartais žmonės net stebisi atvažiavę, kad čia tiek daug uodų trūklių. Tai unikalus dalykas, būdingas mūsų kraštui", – patikino D.Juškevičienė.

Uodų trūklių tuoktuvės trunka porą savaičių.

"Viskas dėl sekso. Šie gyviai laukia momento, kada galės daugintis. Išgyvenę vos kelias valandas, jie miršta", – tvirtino Jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Remigijus Dailidė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jis tikino, kad uodų trūklių debesis matysime ne dvi savaites, o ilgiau.

"Jau ritasi antra jų partija. Mes juos matysime iki birželio vidurio. Kiekviena rūšis ritasi prie tam tikros vandens temperatūros. Jie net ir skraido tik tam tikrą laiko tarpą. Išsiritę net nesimaitina. Jie skraido tam, kad susituoktų ir padėtų kiaušinius. Visas tikras jų gyvenimas vyksta po vandeniu", – pasakojo R.Dailidė.

Dažniausiai uodų trūklių tuoktuvės sutampa su ešerių nerštu.

Skaičiuojama, kad pamaryje gali gyventi net šešios uodų trūklių rūšys.

Uodai trūkliai spiečiais matomi ne tik mariose, bet ir Kintuose, kituose pamario vandens telkiniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sanciu,,kibiras,,

Sanciu,,kibiras,, portretas
Gali visa vasara buti,ir dar kandziotis pradeti-Lietuvos,,elitui,,bloga krauja nuleistu,o tai labai is---ndeje.

Anonimas

Anonimas portretas
O LGBT atstovų tarp jų nėra ?

Pačiu laiku

Pačiu laiku portretas
Užgrauš gen.vilų šaiką mėginant apžergti net žemėtvarką. Bet taip jau buvo. Nepavyks ir šį kartą. Kas tebuvo surūdijusių viniukų kiosko nuomininkai be pastovios registracijos ...toliau ir nė per kur. Bus juokų. 150 cm ūgio nabagiukai žemėtvarkos lenda...niu niu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių