Pereiti į pagrindinį turinį

Virš Miesto ūkio departamento direktoriaus galvos – juodi debesys

2013-04-03 05:00
Virš Miesto ūkio departamento direktoriaus galvos – juodi debesys
Virš Miesto ūkio departamento direktoriaus galvos – juodi debesys / Vytauto Petriko nuotr.

Virš Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos galvos susikaupė juodi debesys – juo nepatenkinta nei Klaipėdos savivaldybės vadovė Judita Simonavičiūtė, nei kai kurie politikai. Šie norėtų, jog valdininkas būtų išmestas iš darbo, – esą dėl jo iniciatyvos stokos gali nukentėti pačių politikų populiarumas.

Pažanga netenkino

Kritikos strėlės į L.Dūdą smigo pastarajame miesto tarybos posėdyje, kai Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė J.Simonavičiūtė pristatė savo ir pavaldinių praėjusių metų veiklos ataskaitą.

„Miesto ūkio departamentas ir pernai iš politikų gavo nemažai kritikos. Pažanga padaryta, bet ji nėra tokia, dėl kurios būčiau patenkinta“, – vertino direktorė.

Ji pabrėžė, jog Miesto ūkio departamentas yra tas, kuriame sudaryta daugiausiai sutarčių su rangovais – jų per 100. Beveik visos paslaugos yra perkamos.

„Viena vertus, tai yra gerai, nes rinkoje paslaugą galima nusipirkti pigiau. Tačiau ne viską įmanoma surašyti į sutartis, kad jomis būtų galima pasinaudoti bet kokiose situacijoje. Kažkada visas komunalines paslaugas, kurias teikė savivaldybės įmonės, atidavėme į laisvą rinką. Dabar matyti, jog kai kuriose srityse vėl būtų gerai turėti savo bendroves, nes jos paslaugas galėtų teikti kur kas pigiau, nei dabar yra perkama. Miesto ūkio departamento vadovai ir turi paieškoti tų instrumentų, pasiūlyti priemonių, kaip atpiginti paslaugas. Tačiau iniciatyvos pasigendu, vadovams reikia keisti mąstymą“, – pabrėžė J.Simonavičiūtė.

Turi išmokti programą

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila priminė, kad apie Miesto ūkio departamento vadovų mąstymo keitimą kalbama jau dvejus metus, o jis nesikeičia.

„Todėl galbūt reikėtų keisti ne vadovų mąstymą, o pačius vadovus“ – svarstė politikas.

J.Simonavičiūtė priminė, jog savivaldybės darbuotojai yra valstybės tarnautojai ir juos atleisti galima tik teisės aktuose numatyta tvarka.

„Jei vadovas pats nesupranta, tada ir įsijungia įstatymo normos. Norėčiau, kad Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas aiškiai išsakytų savo poziciją ir, manau, jis tai padarys“, – vylėsi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė.

„Klaipėdos“ paklaustas, ar artimiausiame komiteto posėdyje bus formuluojama pozicija dėl L.Dūdos tinkamumo eiti Miesto ūkio departamento direktoriaus pareigas, A.Vaišvila jau buvo kiek švelnesnis, nei kalbėdamas miesto tarybos posėdyje.

„Tikrai nesakau, kad L.Dūda nesusitvarko su savo pareigomis, tačiau gal atėjęs naujas žmogus būtų labiau iniciatyvus. Manau, kad direktorių pasikalbėti pasikviesime į savo frakciją. Esmė ta, kad savivaldybės administracijos departamentų direktoriai turi turėti mūsų partijos, valdančiosios koalicijos programą ir ją bent kartą per du mėnesius perskaityti, kad neužmirštų. Mes, o ne administracijos darbuotojai, turime atsiskaityti visuomenei. Rinkėjai vertina mūsų darbus, bet kaip galime ką nors padaryti, jei valdininkai nesiklauso?“ – guodėsi A.Vaišvila.

Prisiminė „Nežiniuką“

Jis vardijo iniciatyvas, kurias Miesto ūkio departamento direktorius L.Dūda esą atmetė.

„Mes nekalbame apie didelius dalykus, o tik apie naujų šiukšliadėžių, gėlynų, suoliukų mieste atsiradimą. Miesto veidas nesikeičia, o jį keisti ir turi Miesto ūkio departamentas. Tik ir girdime, kad negalima daryti to ir to, nėra pinigų. Tai labai primena filmą “Nežiniukas„, kai personažas klausdavo, kam apsirengti, jei vėl reikės nusirengti“, – vaizdžiai kalbėjo politikas.

Jis įsitikinęs, kad L.Dūdos mąstymas ir pasenęs, ir sustabarėjęs, todėl iniciatyvumas ir netrykšta.

„Komitetas ne tik pasigenda iniciatyvos, bet dar ir mūsų pateikti siūlymai blokuojami. Jau dvejus metus siekiu, kad paplūdimiuose būtų įrengti dušai – vis šis tas naujo. Tačiau jų vis nėra, nes esą trūksta pinigų. Manau, kad problema ir yra departamento direktorius, kuris nenori sukti galvos ir surasti 20 tūkst. litų, nors valdo apie 60 mln. litų asignavimų“, – skaičius dėliojo A.Vaišvila.

Jis pabrėžė, jog viešas klausimas apie tai, kad galbūt reikėtų pakeisti Miesto ūkio departamento vadovus, buvo tarsi pasiųstas signalas L.Dūdai, kad A.Vaišvilos vadovaujamam komitetui būtų teikiami įvairūs siūlymai dėl miesto ūkio gerinimo, o politikai juos galėtų arba palaiminti, arba atmesti.

Jaučiasi lyg tarp girnų

Pats L.Dūda miesto tarybos posėdyje jam išsakytos kritikos negirdėjo, nes buvo išvykęs į komandiruotę.

„Man pasisekė“, – vakar juokavo Miesto ūkio departamento direktorius.

Tačiau jis prisipažino nujautęs, kad ne visi yra juo patenkinti.

„Dėl ko užkliuvau? Darbo grupėse visko buvo. Jaučiu, kodėl esu viešai kritikuojamas, kodėl raginama mane atleisti. Tačiau priežasčių nenoriu viešinti, gal tyliai ramiai išsispręs, ir bus geriau. Tačiau tikrai nujaučiu, kodėl kilo tokios bangos“, – mįslingas išliko L.Dūda.

Kritikams, kaltinantiems jį prastu mąstymu ir iniciatyvos stoka, jis taip pat turėjo ką pasakyti.

„Kai bandai ką nors padaryti, iškart išlenda visokie dalykai, tada supranti, jog nenorima, kad tai būtų daroma. Suprantu – čia savivaldybė ir politika. Vienas tikrai nieko negaliu padaryti – nei pabloginti, nei pagerinti. Esu lyg tarp girnų – viena pusė nori, kad kažką keistum, o kita ranka neleidžia to daryti“, – aiškino L.Dūda.

Jis leido suprasti, jog nemalonę galbūt užsitraukė ir todėl, kad turi savo nuomonę ir jos laikosi.

„Kai visiems pritari, tada lyg ir gerai, o jei paprieštarauji, tada ir atsiranda tokie tekstai miesto tarybos posėdyje“, – konstatavo Miesto ūkio departamento direktorius.

Komentaras

Viačeslavas Karmanovas

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas, tiesioginis Miesto ūkio departamento direktoriaus viršininkas

Jau daug metų kaip savivaldybės administracijos direktoriaus ar direktorės pavaduotojas esu atsakingas už miesto ūkį ir nežinau kito tokio departamento, kaip Miesto ūkio, kuris yra taip arti gyventojų: jis atsakingas ir už transportą, ir būtų ūkį, ir aplinkosaugą, ir civilinę saugą. Esmė ta, kad jau penkti metai Miesto ūkio departamentui skiriamas beveik toks pat finansavimas, o problemų kasmet tik daugėja. Todėl manau, ypač svarbu, kad Miesto ūkio departamento direktorius girdėtų politikų norus, nebūtų užsispyręs. Reikia dirbti miestiečiams, tačiau kone kiekvieną žingsnį reikia derinti su politikais, kuriuos į miesto tarybą išrinko klaipėdiečiai. L.Dūda už praėjusių metų veiklą buvo įvertintas gerai. Miesto ūkio departamento direktorių įvertinti labai gerai yra beveik neįmanoma, nes problemų šioje srityje labai daug – kur dursi, ten rasi. Departamentas iš visų pusių gali sulaukti priekaištų. Aš, kaip tiesioginis L.Dūdos vadovas, tikrai nesvarstau galimybės, kad jis galėtų būti atleistas. Jei būtų už ką konkrečiai bausti, tai tik tarnybinę nuobaudą galima skirti. Bet ir bausti nėra už ką, jis niekada nėra padaręs tarnybinių nusižengimų. Pagrindinė Miesto ūkio departamento direktoriaus problema – nesusikalbėjimas su politikais. Jis turi išmokti girdėti, ko nori valdančioji dauguma. Tikiuosi, kad šiemet L.Dūda padarys išvadas ir pasitaisys.


Karjera ir faktai

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriumi L.Dūda pradėjo dirbti nuo 2009 metų rugsėjo. Jis laimėjo konkursą, kuriame dalyvavo keturi kandidatai.

Iki tapdamas Miesto ūkio departamento direktoriumi, L.Dūda anksčiau valstybės tarnyboje nėra dirbęs. Jis 13 metų vadovavo paties su kolega įkurtai statybos bendrovei „Statka“.

Miesto ūkio departamentas, kol jam nepradėjo vadovauti L.Dūda, buvo be direktoriaus, nes 2008 metų gegužę tuometį vadovą Alfonsą Šimkų teismas nušalino nuo pareigų. A.Šimkui buvo pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, kyšininkavimo.


Departamento atsakomybė

Miesto ūkio departamentas atsakingas už:

1. Miesto viešųjų erdvių, paplūdimių bei miesto kapinių priežiūrą ir tvarkymą.

2. Savivaldybei priskirtų aplinkos apsaugos funkcijų vykdymą.

3. Atliekų tvarkymo organizavimą.

4. Keleivių vežimą viešuoju transportu.

5. Vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrą ir saugų eismą.

6. Būsto energetiką, renovavimą ir eksploataciją.

7. Savivaldybės pastatų ir įrenginių eksploatacijos ir einamojo remonto darbų vykdymą.

8. Civilinės saugos valstybinių funkcijų vykdymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų