Vos padirbus – atostogauti

Tik prieš kelis mėnesius pradėję dirbti naujai išrinkti miesto, taip pat savivaldybės administracijos vadovai jau spėjo ir paatostogauti. Esą tokie dalykai neturėtų stebinti, nes įstatymas tai leidžia.

Susitarimo reikalas

Liepos pradžioje dvi savaites atostogauti susiruošė šių metų gegužės 23-iąją dirbti pradėjęs naujasis savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Jo atostogos truko liepos 1–12 d., tačiau faktiškai jis turėjo galimybę ilsėtis 16 kalendorinių dienų (nuo birželio 29 d., kuri buvo šeštadienis, iki liepos 14 d., sekmadienio).

Tuo laiku direktorių pavadavo vos kojas naujoje vietoje apšilęs jo pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Jis irgi jau spėjo paatostogauti, nors šiose pareigose dirba tik nuo birželio 10-osios.

Tiesa, A.Dobranskis atostogavo vos dvi dienas (rugpjūčio 1–2 d.), tačiau faktiškai poilsiui turėjo laisvas keturias kalendorines dienas.

"Darbo kodeksas numato, kad kasmetės atostogos už pirmus metus paprastai suteikiamos išdirbus 6 mėnesius, tačiau tai nėra imperatyvu. Galimi atvejai, kai neišdirbusiesiems 6 mėnesių kasmetės atostogos suteikiamos darbuotojui prašant ir darbdaviui, įvertinus aplinkybes, sutinkant", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Personalo skyriaus vedėja Inga Gelžinytė-Litinskienė.

Rotušėje – irgi poilsio metas

Balandžio 18 d. vėl iš naujo prisiekęs perrinktas miesto meras Vytautas Grubliauskas atostogauti susiruošė Velykų laikotarpiu.

Mero atostogos truko nuo balandžio 23 iki 29 d.

Mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis, šiame poste darbuotis pradėjęs irgi balandžio viduryje, atostogavo jau du kartus.

Tiesą, pirmą kartą (birželio 3 d.) jis pasiėmė tik vienos dienos atostogas, paskui atostogavo jau nuo liepos 8 iki 12 d.

"Žmogus po trijų mėnesių darbo išėjo penkių dienų atostogų, kas čia yra blogai? Įstatymas jam tai leidžia, kaip ir visiems viešojo ar privataus sektoriaus darbuotojams. Aš ir pats neseniai atostogavau tris dienas, nors, prisiekus naujai tarybai, buvau atleistas iš esamų pareigų ir priimtas vėl iš naujo. Ar turėčiau dėl to jaustis kaltas?" – klausė Klaipėdos miesto tarybos sekretorius Modestas Vitkus.

Kol kas kukliausias atostogų klausimu yra mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Jis liepos 19-ąją irgi buvo pasiėmęs vienos dienos atostogas, kurios jam kiek pailgino savaitgalį.

Vasarą valdininkai ilsisi

Tradiciškai vasaros poilsiui savivaldybės darbuotojai renkasi liepą, rugpjūtį. Birželį atostogaujančiųjų buvo kone perpus mažiau.

Paprastai didžiausio atostogų piko metu savivaldybėje ilsisi iki 100 žmonių, beveik kas ketvirtas valdininkas. Iš viso savivaldybėje yra 438 etatai.

Atostogų grafikai esą derinami taip, kad darbas ir toliau vyktų sklandžiai, o gyventojai nemažo atostogaujančiųjų skaičiaus nė nepajustų.

Darbo kodekse numatyta, kad visiems darbuotojams priklauso 20 darbo dienų kasmečių atostogų, išskyrus valstybės tarnautojus.

Jie poilsiu gali mėgautis ilgiau. Pernai Seimas priėmė naują Valstybės tarnybos įstatymą, kuriuo nustatė, kad tarnautojai turi atostogauti dviem dienomis ilgiau nei kiti dirbantieji, iš viso – 22 darbo dienas.

Be to, už kiekvienus penkerius darbo metus jų atostogos pailgės dar trimis dienomis. Iš viso kai kurie valdininkai galės atostogauti kone dvigubai ilgiau, nes jų maksimali atostogų trukmė gali būti 37 darbo dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Valdininkai turėtų užtikrinti nepertraukiamą darbą be trikdžių .Atostogauti visus metus, dalinant atostogas. Kaip atrodytų jeigu medikų didžioji dalis sugalvotų atostogauti tik vasarą?

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Dirbu mokykloje mokytojo padėjėju, tai vieną dieną, neišdirbus nei pusės metų, sužinau, kad JAU atostogauju, nei įsakymo nei prašymo pasirašyti, tipo avansu suteikė. Bespridelas,

Stirlicas

Stirlicas portretas
Gaila lietuvos ,jos zmoniu.Idomu iki kada tai tesis ,kada liaudis sugebes apibrezti valdininku darba ir juos padaryti zmoniu tarnais ,o ne karaliukais.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių