Žvejybos draudimai bliūkšta Vyriausybėje

Vyriausybė rengiasi pateikti Seimui išvadą nepritarti verslinės žvejybos Kuršių mariose pakeitimui.

Draudimus grąžina į Seimą

Pažymą apie nepritarimą žvejybos draudimui Kuršių mariose Vyriausybės vardu yra parengusi jos kanceliarijos Ekonomikos politikos grupė.

Ši pažyma jau suderinta su keliomis ministerijomis. Jai yra pritarusi ir Kuršių marių žvejus vienijanti žuvininkystės įmonių asociacija „Lampetra“.

Pastabų nepateikė tik keli už žvejybą tiesiogiai atsakingi departamentai ir tarnybos. Galima suprasti, kad žvejybos draudimo įvedimas yra pernelyg politizuotas, personalizuotas, jį palaiko rimti užtarėjai. Todėl mažesnės valstybės tarnybos linkusios lūkuriuoti, tarsi ir nebūti nei vienų, nei kitų pusėje. Vyriausybės kanceliarijos Ekonomikos politikos grupė pasiūlė grąžinti projektą į Seimą tobulinti. Tai darant siūloma atsižvelgti į Vyriausybės teisininkų pastabas.

Įsižeidę žvejai mėgėjai

Prieš kurį laiką kritiškas net kelių puslapių pastabas, patikslinimą buvo pateikusi Vyriausybės kanceliarijos teisės grupė. Be kitų nuostatų, ji siūlė dabartinius Kuršių marių žvejus verslininkus pervadinti žvejybos amatininkais.

Taip pat buvo siūlomi žymūs pakeitimai, susiję su žvejybos Baltijos jūros priekrantėje. Pagal įstatymo projektą siūlyta Baltijos priekrantėje įvesti žvejybos draudimo zonas 5 baruose prie uostų, visame pajūryje numatyti 300 metrų draudimo juostą nuo kranto. Vyriausybės teisininkai siūlė numatyti tik 50 metrų pakrantės žvejybos draudimo juostą, o draudimo zonas atskiruose baruose įvesti priklausomai nuo žuvų neršto laikotarpio.

Aiškinta, kad žvejybos draudimą atskiruose baruose įvesti netikslinga, nes nebebūtų galima gaudyti invazinių žuvų grundalų, kurių populiacija nuolat didėja. Viešai paskelbus tuos siūlymus, tai sulaukė žvejybos draudimo šalininkų arba žvejų mėgėjų diskusijų ir piktinimosi. Pasakyta, kad „žvejai mėgėjai nuleisti į unitazą galinga srove, kaip grupė su savais interesais“.

Tiesiogiai kliuvo kai kuriems Seimo nariams, kurie neva nesirūpinantys savo rinkėjų armija – žvejais mėgėjais, todėl priimami jiems nepalankūs sprendimai.

Nors realiai nieko neįvyko. Vyksta normalus itin svarbaus, visuomenėje didelio atgarsio sulaukusio įstatymo projekto derinimas. Tiesiog, kaip jau ne kartą yra buvę, kai kurios grupės į derinimo procesą reaguoja pernelyg opiai.

Draudimai lyg ant bangos

Vyriausybės kanceliarijos Ekonomikos politikos grupė aiškiai išdėstė, kodėl siūloma nepritarti žvejybos draudimui. Iš nurodytų priežasčių matyti, kad žvejybos draudimus buvo siekiama priimti greitai – gal ant patriotizmo bangos ir dėl naujų Seimo narių nesusigaudymo, o gal ant pandemijos bangos.

Pirma priežastis tai, kad žvejybos ribojimus buvo siekiama priimti nepateikus duomenų apie žuvų išteklių tyrimus valstybiniuose vidaus vandens telkiniuose. Tokie tyrimai būtinai turėjo vykti, nes siūlomas esminis pokytis apriboti žvejybą kaip ūkinę veiklą.

Antra priežastis tai, kad uždraudžiant ūkio subjektų veiklą ne tik nenumatyta nuostolių kompensavimo tvarka, bet ir nepaskaičiuota, kiek tai kainuos.

Trečia įvardyta priežastis – siūlymuose likę daug dviprasmybių, neaiškumo. Netgi nenumatyti įstatymo įsigaliojimo ir įgyvendinimo terminai, nenustatyta, kurios valstybės institucijos turi priimti įgyvendinimo aktus. Juo labiau kad nustatomi nauji draudimai, kurie susiję su ūkine veikla, paja



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zvejys

Zvejys portretas
Eropoje niekur nera verslininku zveju, tik zvejai megejai! Kurie politikai nores gauti zveju armijos( 200000 )balsus per rinkimus ,tures priimti zvejams megejams palankius istatymus!

Ung

Ung portretas
Jūs mé gėjai mažiau žiūrėkit kas ką maitina! Dabar pilni kioskai fermoje užaugintų žuvų nieko natūralaus neliko kas čia tikras rinkos iškraipymas,restoranai ir tie parduoda užaugintas kur natūralus produktai? Reikia tuos kurie sėdi aplinkos ministerijos kabinetuose atsakingi už priežiūra vyti lauk jaigu dirba po 10-30 metų ir taip nuvarė ūkį kad gėda apie tai kalbėti ir rašyti.Kur asmeninė ju atsakomybė? Ką ministras veike kad nemato šitų veikėjų kurie kaip inkarai blogina situacija už tai neatsako kuo jie tą motivuoja savo neveikluma, aišku malonūs pataikunai moka gi kaip pasireikšti.Ne draudimai o vyti lauk visus kurie nemoka ūkio tvarkyti,tuos kurie ale mokslu prisimete ežerus typo tyre tinklus kilometrais stato ir nieko nepagauna vyti lauk tokius nuo ežerų,.. Čia ir yravisa esmė nieko nepagauna reikia viską drausti nurašo verslui,kur dar.fntt.saugumas kur? Perkresti reikia ŽŪM žuvivaisos tarnybos veikėjus prametyti iš savo šiltų atidirbtu vietų!!! Aplinkos išvalyti kenkėjus...

aisku bliuks

aisku bliuks  portretas
taigi toks stogas gentvilinej
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių