Bėgliams policija nuolaidų netaikys

Bandydami išvengti paskirtos bausmės kai kurie nuteistieji slapstosi nuo policininkų, atvykusių juos išgabenti į pataisos namus. Ko gero, ne kiekvienas taip besielgiantis žino, kad taip jie patys sau užkerta kelią išeiti į laisvę pirma laiko.

Susekė kitame rajone

Šią savaitę Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus pareigūnai pasiuntė už grotų tris seniai to vengusius vyrus.

Jiems nepavyko išvengti teismo paskirtos bausmės, nors slapstydamiesi šie asmenys tikėjosi, kad pareigūnai jų neras o galiausiai pamirš.

Prieš kelerius metus per Lietuvą pasklido žinia apie penkių vienas kito nepažįstančių suaugusių vyrų netinkamus veiksmus bendraujant su 12-mete plungiške.

Vienas jų buvo aukštas pareigas ėjęs Kauno ugniagesys. Kiti vyrai nebuvo vieši asmenys, tad apie juos viešai kalbėta mažiau.

Klaipėdos apygardos teismas išnagrinėjo mergaitės tvirkinimo bylą ir paskelbė nuosprendį. Vienas nuteistųjų buvo 27-erių Plungės rajone gyvenantis Donatas Astrauskas.

Klaipėdos apygardos teismas jam skyrė lygtinę bausmę.

Tačiau byla tuo nesibaigė. Po skundo ją nagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas. Jo verdiktas buvo kur kas griežtesnis – vyras buvo pasiųstas atlikti realios laisvės atėmimo bausmės septynerius su puse metų.

Balandžio mėnesį D.Astrauskas privalėjo prisistatyti į policiją. Tačiau nuteistasis to nepadarė. Pareigūnams nesisekė jo rasti ir namuose.

Namiškiai tvirtino nežinantys, kur vyras yra. Padedami visuomenės antradienį pareigūnai sulaikė bėglį vienoje sodyboje Šilalės rajone.

Slėpėsi po vaiko lovele

Panaši istorija atsitiko 22 metų plungiškiui Ovidijui Remeikai. Jis teismo nuosprendžio sulaukė už narkotikų disponavimą bei plėšimą.

Teisėjas buvo įsitikinęs, kad vaikinas pasitaisys ir nepasiųstas už grotų, todėl skyrė lygtinio paleidimo bausmę.

Probacijos tarnybos pareigūnai, prižiūrintys, ar bausmės vykdymą atidėjus nuteistieji vykdo laisvės apribojimus bei kitus įpareigojimus, kreipėsi į teismą prašydami pasiųsti O.Remeiką į pataisos namus.

Konstatavęs, kad vaikinas nesilaikė teismo įpareigojimų, teismas pakeitė bausmės rūšį ir pasiuntė jį atlikti realios laisvės atėmimo bausmės trejus metus ir 20 dienų.

Kelis kartus atvykę į namus policininkai jo nerado. Netrukus sulaukta žinių, kad O.Remeika yra susiruošęs sprukti į užsienį.

Kai reikalo ėmėsi Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, sužinota, kad vaikinas slapstosi giminaičių sodyboje Krapštikių kaime Plungės rajone. Išaiškėjo, kad jis net neišeidavo į namų.

Šio jaunuolio sulaikymo istorija vyko lyg filme ir paliko neišdildomą įspūdį jo giminaičiams.

Policininkai prie sodybos, kurioje slapstėsi bėglys, atvyko apie ketvirtą nakties. Jiems talkino Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologas su šunimi bei Patrulinės tarnybos pareigūnai.

Sodyba buvo apsupta. Pro langus buvo matyti, kad bėglys blaškėsi, bandė pabėgti pro kitas namo duris. Galiausiai smulkaus sudėjimo vaikinas nusprendė pasislėpti po vaikiška lovele. Pareigūnai ištraukė jį už kojų.

Parsivežė iš Vokietijos

Dar vieną nuteistą ir nuo bausmės pasislėpusį asmenį pareigūnai šią savaitę pargabeno iš Vokietijos.

Klaipėdos rajone gyvenantis Vitalijus Filipovas 2009 m. balandį Klaipėdos apygardos teismo buvo nuteistas už turto prievartavimą.

Būdamas girtas su iki šiol nenustatytu asmeniu V.Filipovas sumušė žmogų ir reikalavo 3 tūkst. litų.

Nepripažinęs kaltės vyras buvo nuteistas ir pasiųstas už grotų ketveriems metams, o subendrinus su ankstesniu nuosprendžiu paskirta bausme, jam skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Apskundęs šį nuosprendį V.Filipovas nieko nelaimėjo ir turėjo važiuoti į pataisos namus, bet pasuko į užsienį.

Kad ir kiek kartų policininkai važiavo į šio vyro namus, jo nerasdavo. Artimieji tikino, kad jis veikiausiai valkatauja Klaipėdoje.

Tačiau tikroji tiesa išaiškėjo – nuteistasis slapstėsi Frankfurte prie Maino, kur gyveno jo sesuo.

Vokiečių pareigūnai kažkodėl buvo suabejoję, ar sulaikė tą asmenį, ir prašė paimti mėginį DNR tyrimui iš V.Filipovo mamos. Galbūt pagautas bėglys apsimetė esąs turkas, mat jo sesuo yra ištekėjusi už šios tautybės vyro.

Galiausiai sulaikytasis prisipažino kas esąs ir gegužės 12 d. buvo parskraidintas į Lietuvą pagal Europos arešto orderį.

V.Filipovas sutiko būti išduotas Lietuvos valstybei, todėl bėglio perdavimas neužtruko.

Vengimas atlikti bausmę yra dar vienas nusikaltimas, už kurį paskirta bausmė neapimama ankstesniąją, o prie jos pridedama.

"Bet tai nėra blogiausia, kas gali nutikti. Kur kas nemaloniau tai, kad pasislėpęs nuo bausmės atlikimo žmogus nebegali tikėtis į laisvę išeiti pirma laiko, jokios nuolaidos laisvės atėmimo vietoje jam netaikomos", – paaiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus vadovas Robertas Gurinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių