Klaipėdos gatvėse žmones terorizuoja baimę keliantys atvykėliai

Klaipėdoje – baimę keliančio elgesio atvykėlių invazija. Šį kartą lengvojo automobilio vairuotojas ir kartu važiavęs vyras kabinėjosi prie autobuso stotelėje stovinčios paauglės, o netrukus kėlė sumaištį tiesiog gatvėje.

Gąsdino nepilnametę

Į autobusą prie senosios turgavietės skubėjusi klaipėdietė su siaubu suvokė matanti, kad nepažįstami vyrai terorizuoja vaiką.

Tai buvo laikas, kai miesto centras yra itin judrus, vėliau įvykio liudytoja patikslino, kad tai vyko penktadienį, prieš 16 val.

Į autobusų stotelę prie turgavietės skubėjusi moteris pamatė kitapus gatvės keistai besielgiantį lengvojo automobilio vairuotoją ir keleivį.

Šalia stotelės stovėjo gal 12 metų mergaitė. Ties ja gatvėje stabtelėjo lengvasis automobilis "Volkswagen Golf", pažymėtas lietuviškais valstybiniais numeriais.

Keleivio pusėje sėdintis vyras kažką garsiai sakė mergaitei. Apie įvykį pasakojusi moteris buvo kitoje gatvės pusėje, todėl matė tik vaiko reakciją. Vyrai garsiai kalbėjo, šūkavo ir gestikuliavo.

Mergaitei buvo nemalonu dėl to, ką kalbėjo nepažįstamieji, – ji gūžėsi, traukėsi toliau nuo gatvės, o galiausiai paskubėjo įeiti į stotelės paviljoną.

Toks paauglės elgesys turėjo parodyti, kad mergaitė nenusiteikusi bendrauti su nepažįstamaisiais, tačiau jie nepaliko vaiko ramybėje. Automobilis kelis kartus staiga šoko į priekį, iškart po to staiga pavažiavo atbulas ir vėl staiga pajudėjo pirmyn, iškart po to – atgal.

Įvykio liudininkės teigimu, kitaip, kaip vaiko gąsdinimu, to pavadinti neįmanoma. Moteris stebėjo greitai besivystančią situaciją pasirengusi skambinti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Sustojo perėjoje

Po tokių nepilnametės atakų golfas įvažiavo į žiedinę sankryžą, kelis kartus apsuko ratą ir sustojo sankryžoje ties Galinio Pylimo gatvės pradžia. Iš mašinos išlipo tamsaus gymio vyras, skeryčiodamas rankomis, ir ėmė garsiai šūkauti.

"Jau buvau toli ir negirdėjau nei kokia kalba, nei ką rėkavo plačiai rankomis mojavęs vyras. Bet jau vien tai, kad vairuotojas pastatė mašiną ant perėjos, o kiti automobiliai buvo priversti jį aplenkti, pažeisdami taisykles, mano galva, yra pažeidimas", – pasakojo moteris.

Ji telefonu nufotografavo automobilį ir iš jo išlipusį vyrą.

Klaipėdietę nustebino ir tas faktas, kad vyrai automobilyje veidus dengė medicininėmis kaukėmis. Iš to galima spręsti, kad jie turėjo tikslą ne saugotis nuo užkrato, o slėpti savo veidus.

Situaciją stebėjusi klaipėdietė patikino paskambinusi bendruoju pagalbos telefonu ir pranešusi apie incidentą.

Ji teigė išgirdusi patikinimą, kad pareigūnai pasižvalgys minimo automobilio.

Elgetavo, bruko peilius

Šeštadienį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai, pabendravusi su policijos budėtojais, teigė, kad pareigūnai penktadienį jokio panašaus pranešimo nesulaukė.

Pirmadienį, patikslinus skambučio laiką, pareigūnai rado informaciją apie šį pranešimą.

Prikibo: praėjusią savaitę Liepų gatvėje prie vairuotojų įkyriai lindo vaikinas, bandęs įbrukti dėžes su kažkokiais indais. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Pranešime buvo nurodyta, kad du galbūt romų tautybės vyrai su kaukėmis siūlo kažką pirkti, užkabinėja praeivius. Patruliai buvo informuoti apie tai radijo ryšiu. Nurodyta pamačius tokio modelio automobilį patikrinti juo važiuojančius asmenis", – teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.

Ar tądien patruliai pamatė minėtą automobilį, duomenų nėra.

Komisariato atstovė patikslino, kad vien per praėjusią savaitę apie tamsaus gymio asmenis, besielgiančius neteisėtai, apskrities policijai pranešta septynis kartus, šešiais atvejais minėti įvykiai Klaipėdoje.

Keturis kartus pranešta apie šių asmenų elgetavimą, du kartus klaipėdiečiai pranešė apie įkyrius siūlymus pirkti peilius.

Šiuos atvykėlius miesto žmonės pastebėjo prie senosios turgavietės ir kelių didžiųjų Klaipėdos prekybos centrų.

Kibo prie vairuotojų

Užtat klaipėdiečiai virtualioje erdvėje dalijosi žiniomis apie šiuos ir kitus panašiai atrodančius ir besielgiančius žmones.

Šiomis dienomis uostamiesčio gyventojai pastebėjo panašiai apibūdinamus vyrus prie Liepų gatvėje neseniai pradėjusio veikti parduotuvių komplekso.

Jaunas, tvarkingos išvaizdos, tamsaus gymio vaikinas kalbino mašinose sėdinčius vyrus ir siūlė pirkti kažkokius daiktus. Jis laikė didelę kartoninę dėžę su kažkokiomis prekėmis, galbūt tai buvo puodų rinkinys.

Neįkalbėjęs vieno vairuotojo, jis rankomis mojavo kitam ir dar vienam, gestikuliuodamas bandė atkreipti į save dėmesį. Tąkart dauguma jo kalbintų žmonių gestai rodė nenorintys turėti su juo nieko bendro.

Klaipėdiečiai liudijo praėjusią savaitę daugelyje miesto vietų susidūrę su panašiai atrodančiais vyrais. Vienų žmonių jie klausė, kaip nuvažiuoti iki viešbučio, kitų klausė kelio į Palangą. Vos po kelių sakinių jie pradėdavo primygtinai siūlyti pirkti kažkokius daiktus.

Išgelbėjo močiutę

Klaipėdietė Simona prieš savaitę Kretingos gatvėje pamatė senutę, prie kurios privažiavo automobilis. Juo važiavę du vyrai pradėjo kalbinti pagyvenusią moterį.

"Stebėjau šią situaciją iš tolo ir jau žinojau, kaip įvykiai klostysis toliau. Artėdama girdėjau, kaip vyrai jos kažko paklausė, ir ji pradėjo rusiškai jiems aiškinti kelią. Netrukus, kaip ir tikėjausi, vienas vyrų įbruko močiutei į rankas puodą ir ėmė įkalbinėti ją pirkti visą rinkinį. Priėjau, paėmiau senolę už rankos, paprašiau, kad ji nieko nepirktų, nes bus apgauta. Tie vyrai labai supyko. Jaunas vaikinas, sėdėjęs automobilyje,  piktai paklausė: "Kokios problemos?" Pasakiau, kad aš neturiu jokių problemų, ir sulaukiau šiurkštaus paraginimo eiti iš čia", – pasakojo klaipėdietė.

Nueidama kartu su senole moteris kelis kartus atsisuko ir matė, kad automobilis vis dar stovi, kur stovėjęs. Vyrai, ko gero, laukė kitų aukų.

Ankstesnių metų patirtis rodo, kad tokie pardavėjai tikino pigiau parduodantys brangius įrankius ar buitinės technikos prietaisus, pjūklus ar indus. Iš tiesų tai būta pigių, nieko bendro su brangiais prekės ženklais neturinčių daiktų.

Prieš kelerius metus panašaus tamsiagymio asmens įkalbėtas nusipirkti prietaisą žmogus vėliau kreipėsi į policiją. Dėl sukčiavimo pareigūnai net buvo pradėję ikiteisminį tyrimą dėl apgavystės.

Pavogė santaupas

Dar vienas įvykis netoli Klaipėdos verčia manyti, kad uostamiestį užplūdo romai.

Ketvirtadienį Klaipėdos rajone, Pikteikių kaime, apvogta garbaus amžiaus moteris.

Tądien į 75-erių moters sodybos kiemą atėjo dvi nepažįstamos tamsaus gymio moterys.

Jos ėmė kalbinti šeimininkę. Taip beplepant viena atėjūnių pasišalino, o netrukus abi išėjo.

Pasak pikteikiškės, nepažįstamosios neprisistatinėjo nei pareigūnėmis, nei valdininkėmis, tik kalbino šeimininkę.

Kai moterys išėjo, pensininkė nusprendė patikrinti, ar namuose viskas kaip buvę.

Tada ji ir suprato, kad viena neprašytų viešnių buvo įlipusi pro langą į miegamąjį ir iš spintelės stalčiaus paėmė 600 eurų.

Panašūs atvejai pajūryje kartojasi ne pirmus metus.

Pastebėta, kad į pajūrį šie žmonės atkeliauja rudens pradžioje. Prieš kelerius metus jie apšnerkštė mišką ir aikštelę prie jūros, kur beveik savaitę buvo įsirengę sau buveinę.

Tokie – nepageidaujami

Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas patikino, kad šiemet skundų dėl tamsaus gymio žmonių apgavysčių dar negauta.

Kai žmonės išsitraukia telefonus ir pradeda juos filmuoti, tie veikėjai "vynioja meškeres".

Policija, pasak viršininko, stebi situaciją, bet informacija pareigūnus dažniausiai pasiekia per socialinius tinklus ir spaudą.

A. Motuzas svarstė, galbūt mūsų žmonės jau suprato, kad iš šių žmonių gero laukti neverta, ir vengia bendravimo su jais.

"Kyla problema tokius asmenis identifikuoti, nes jie dėvi kaukes. Jie labai uoliai kaukes dėvi būdami viešose vietose, kur tai daryti nėra privaloma. Jei koks įtartinas žmogus dėvi kaukę, gali spėti, kad jis yra sukčius. Būtų gerai, kad žmonės nepasiduotų provokacijoms ir nesileistų į pokalbius su šiais asmenimis, nes jie labai sugeba įtraukti į dialogą, sudominti žmogų, o tada nesunkiai juo pasinaudoti. O kai žmogus neužkimba, gali sulaukti ir agresijos proveržio", – informacija dalijosi komisariato vadovas.

Jis ragino klaipėdiečius fotografuoti šių asmenų mašinų valstybinius numerius.

Kol kas uostamiesčio policininkai neturi žinių, iš kur atvyko tamsiagymiai "svečiai".

Alfonsas Motuzas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

A. Motuzas primygtinai patarė apie kiekvieną bandymą brukti prekes ne prekybos vietoje pranešti policijai. Nesvarbu, ar pareigūnai spės atvažiuoti ir užfiksuoti įvykį. Jei reikės, policininkai pasiryžę prašyti prekybos centrų vaizdo stebėjimo kamerų įrašų.

"Geriau juos fiksuoti, kol žmonės nepatyrė didesnės žalos. Kai žmonės išsitraukia telefonus ir pradeda juos filmuoti, tie veikėjai "vynioja meškeres". Viešumo jie vengia", – kalbėjo policijos komisariato vadas.

A. Motuzas pats yra matęs panašių įvairius daiktus parduodančių asmenų Rietavo turgavietėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Www

Www portretas
Idomu,kodėl mūsų vyrai apsileide,negali susitvarkyt jau ikirėjusiais peiliu juodžiais...vau naglumas ...

Lp

Lp portretas
Ka ta polocija..,neigali ,muses gaudyt tokiai tik..

Valter

Valter portretas
Kiek daug kur apvaziavau dirbdmas tai dar Tarybiniais laikais galejomlygintis su kultura prieeuropieciu o dabar lietuviai neturi kulturos jie tik ziuri isnaudot apgaut na kaip ir musu seimas ir uztat daug firmu ir is pazystamu iskele iBaltarusija Rusija Vokietija
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių