Pereiti į pagrindinį turinį

Mergaitės nužudymo byloje – nuotolinės apklausos

2016-06-21 09:35

Visą Norvegiją sukrėtusios aštuonmetės lietuvės nužudymo bylos detalės aistras kaitino ir Kretingos rajono apylinkės teisme. Čia surengta nuotolinė liudytojos apklausa.

Teismas liudininkus gali apklausti nuotoliniu būdu.
Teismas liudininkus gali apklausti nuotoliniu būdu. / Vytauto Petriko nuotr.

Atnaujino bylą

Tarptautinį pagalbos prašymą atsiuntė Nordhordland apygardos teismas, kuris nagrinėja baudžiamąją lietuvio Donato Lukoševičiaus bylą. Vyras įtariamas buvusios sugyventinės aštuonmetės dukters Monikos Sviglinskajos nužudymu.

Mergaitė buvo rasta smaugvirvės kilpoje nebegyva 2011 metų lapkričio 14-ąją.

Ši byla sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą, nes iš pradžių byla buvo nutraukta, konstatavus, kad mergaitė esą pati nusižudė.

Įtarimai – sugyventiniui

Tik mažametės motinos atkaklumo dėka byla buvo atnaujinta. Ėmus nagrinėti bylą iš esmės, aiškėjo daugybę mįslingų aplinkybių. Įtarimai krito ant moters buvusio sugyventinio, kuris nužudymo dieną aiškino važiavęs iš Kalndseido miesto, kuriame pora buvo įsikūrusi, į Bergeno centrą.

Vyras aiškino, kad keliavo su tikslu broliui pervesti pinigų. Tačiau ši sugyventinio alibi turėjusi patvirtinti istorija sukėlė daugybę klausimų.

Paaiškėjo, kad vyras neturi jokio dokumento patvirtinančio kelionę.

Norvegijoje net ir autobuso keleiviai yra registruojami, nebent tais atvejai, kai mokama grynaisiais pinigais, asmens duomenys gali likti nežinomi.

Lietuvis teisme liudijo, kad už bilietą mokėjo grynaisiais. Tačiau oficialiai šiame reise nebuvo neregistruotų keleivių. Po tokių faktų paviešinimo, lietuvis mėgino teigti, kad autobusu važiavo kaip zuikis, neva įsmukęs į autobusą be bilieto.

Ieškojo socialiniais tinklais

Teismui tęsiant liudininkų apklausas, Norvegijos teisėsauga kreipėsi į Kretingos rajono apylinkės teismą.

„Buvo prašoma surasti apklausai nužudytos mergaitės mamos draugę. Moteris anksčiau gyveno Norvegijoje, tačiau dabar yra sugrįžusi į Lietuvą. Buvo prašyta surasti ir dar vieną liudininką, tačiau paaiškėjo, kad jis jau nebegyvena čia, žmogus grįžo atgal į Norvegiją“, – tikino Kretingos rajono apylinkės teismo Ryšių su visuomene specialistė Violeta Jurginaitė.

Siekiant padėti Norvegijos teismui, buvo kreiptasi į policijos pareigūnus, kurie galėjo operatyviau nustatyti liudytojų gyvenamąsias vietas ir iškviesti juos į Kretingos rajono apylinkės teismą.

„Pakėlėme visą giminę. Su vienu iš liudytojų pavyko susisiekti per socialinį tinklą Facebook. Jam apie posėdį buvo pranešta tą pačią dieną, kai jis turėjo įvykti, nes prašyme nurodytu adresu jis negyveno“, – tikino V.Jurginaitė.

Emocijų proveržis

Tai ne pirma nuotolinė apklausa vykusi Kretingos rajono apylinkės teisme. Tačiau šis kretingiškės liudijimas įsiminė visam apklausoje dalyvavusiam teismo personalui.

Tris valandas moteris tramdė emocijas. Liudydama Norvegijos teismui apie bičiulės mergaitės nužudymo aplinkybes moteris negalėjo kartkartėmis sutramdyti ašarų.

Klausimus bylos liudininkei pateikė įvairūs Norvegijos institucijų atstovai – teisėjai, prokuroras, gynėjai ir tarėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų