Po sukrečiančios kūdikio žūties – kaltųjų paieškos

Vos pustrečio mėnesio mergytės mirtis ir jos motinos bei sugyventinio elgesys ne tik sukrėtė klaipėdiečius, bet ir dar kartą privertė atgręžti žvilgsnius į vaikų teisėmis besirūpinančias tarnybas.

Mirusią apklojo ir paliko

Sekmadienį po pietų į uostamiesčio Minijos g. 129 namą atėjo 30-metės Alinos Sriebaliūtės mama ir pusseserė. Moterys jau bene ketvirtą dieną negalėjo su A. Sriebaliūte susisiekti, telefonas tylėjo.

A. Sriebaliūtės ir jos 32 metų sugyventinio Mykolo Ruikio nuomojamo kambario durų niekas neatidarė.

Moterys rado durų raktą pašto dėžutėje. Atrakinusios kambarį pajuto nemalonų tvaiką, vaiko lovelėje po apklotais gulėjo nebegyva mažylė.

Iš kūnelio spalvos ir kitų žymių buvo aišku, kad mirtis ją ištiko ne mažiau kaip prieš savaitę.

A. Sriebaliūtės giminaitės iškart iškvietė policininkus, greitai čia atvyko ir teismo medicinos ekspertas. Jis iš kūno suirimo laipsnio spėjo, kad kūdikis galėjo būti miręs prieš devynias dienas.

Prasidėjo mažylės motinos ir jos sugyventinio paieškos, žinia pasklido per įvairių žiniasklaidos priemonių tinklalapius bei socialinius tinklus.

Tą patį vakarą bendruoju pagalbos telefonu paskambino viename Kelmės rajono kaime gyvenantis ūkininkas ir pranešė, kad ieškoma pora – jo namuose.

Ūkio darbams reikalingus pagalbininkus šis žmogus atsivežė iš Kretingos rajono. Pora spaudoje rado darbo skelbimą.

Tikino – mirė pati

Atvykę Kelmės pareigūnai A. Sriebaliūtę ir M. Ruikį rado blaivius. Sugyventiniai suprato, kodėl policininkai pasibeldė į ūkininko namų duris.

Pareigūnams jie suskubo aiškinti, kad mažylę po vieno maitinimo tiesiog rado nebegyvą, juos ištiko šokas, todėl ir pabėgo.

Pirmadienį Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate vyko abiejų sugyventinių apklausos.

Pareigūnai nekantriai laukė teismo medicinos ekspertų išvadų. Buvo svarbu sužinoti, ar kūdikis nužudytas.

Tuo pat metu pareigūnai bandė kaip galima greičiau gauti medicininius duomenis apie motinos ir naujagimio sveikatą iš gimdymo namų bei mažylės medicininę kortelę. Ekspertai turės įvertinti, ar kūdikis turėjo patologijų, ar vystėsi sveikas.

Nuo tyrimo rezultatų priklausys, ar pareigūnai prašys teismą ilgesniam laikui suimti sugyventinius. Tai turėtų paaiškėti iki antradienio vakaro.

Uostamiesčio policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bejėgio asmens palikimo pavojuje, kai kilo grėsmė jo gyvybei. Įstatymas kaltam asmeniui numato bausmę nuo baudos iki dvejų metų nelaisvės.

Kalbėjo apie apsigimimą

"Mergytė gimė su vilko gomuriu. Gali būti, kad ji valgydama paspringo, o mama, pamačiusi ją mirusią, išsigando ir pabėgo. Aš netikiu, kad kas nors galėjo jai ką nors padaryti. Mano dukra turėjo daug problemų dėl alkoholio, tačiau mergytę mylėjo – man vis siuntė nuotraukas, pasakojo, kaip auga ir ką valgo. Sunku ją buvo maitinti, mat vis springo, – žurnalistams teigė A. Sriebaliūtės mama. – Ji buvo stipriai įklimpusi, bet kad bėgtų savo valia, aš netikiu. Gali būti, kad draugas iš išgąsčio paskatino."

Pasak A. Sriebaliūtės mamos, dabartinis dukros draugas atrodė geras, rūpestingas, net gimdyme dalyvavo. Moteris jį apibūdino ir kaip agresyvoką vyrą.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba primygtinai rekomendavo neapgyvendinti ten šeimų su vaikais.

Pažeidimų nefiksavo

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities atstovė Greta Bliutaitė pirmadienį pranešė, kad šeima vaiko teisių apsaugos skyriui buvo žinoma.

Kol kas neaišku, apie kokią šeimą atstovė kalbėjo, nes Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas teigė, kad A. Sriebaliūtė yra pagimdžiusi keturis vaikus, bene vieną jų augina buvęs moters vyras, kiti du auga įtėvių šeimose.

Kas yra mirusios mažylės tėvas, pasak pareigūno, nežino nė pati motina.

G. Bliutaitė teigė, kad su moterimi dirbo socialiniai darbuotojai.

Konstatavo grėsmę

Spalio 8 d. A. Sriebaliūtė išėjo iš Vaikų ligoninės, nors vaikelio gydymas dar nebuvo baigtas.

Apie tai buvo informuota Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba. Jos darbuotojai konstatavo 1-ąjį grėsmės vaikui lygį ir apsilankė Minijos g. 129 name. Jie įpareigojo ir įtikino motiną su kūdikiu grįžti į ligoninę.

Esą po to tarnyba grėsmės vaikui nebefiksavo, apie vaiko teisių pažeidimus signalų negauta.

Tarnybos atstovė akcentavo, kad informacijos apie moters sugyventinį vaiko teisių tarnyba neturi.

Neoficialiais duomenimis, Šeimos ir vaiko gerovės centro socialinė darbuotoja poros namuose paskutinį kartą lankėsi gruodžio 4 d. Šios įstaigos darbuotojai tikino negalintys ką nors komentuoti, taip esą saugomi asmens duomenys.

"Šeima buvo nuolat prižiūrima, joje lankėsi specialistai, jie darbo metu nefiksavo jokių vaiko teisių pažeidimų", – kalbėjo G. Bliutaitė.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tinkamos sąlygos vaikui?

Namo gyventojai, pažįstantys A. Sriebaliūtę, neslėpė dažną dieną ją ir jos sugyventinį esą matydavę girtus.

Kaimynai porą paskutinį kartą matė bene prieš savaitę išeinančius iš namo su maišais rankose. Jei tai tiesa, socialinė darbuotoja gruodžio 4 d. negalėjo matyti mergaitės gyvos.

Vaiko teisių specialistai konstatavo, jog motina jų dėmesį patraukė tuo, kad jai trūko socialinių įgūdžių.

Pasirodo, specialistams buvo žinoma, kad ji girtavo dar būdama nėščia, jau tada ji buvo prižiūrima specialistų.

Šilutės policijai ši moteris buvo žinoma dėl anksčiau jos pagimdytų vaikų nepriežiūros.

Klaipėdoje ji buvo nubausta už neblaivios pasirodymą viešoje vietoje, o prieš porą metų jai buvo inkriminuotas melagingas įskundimas, tačiau už grotų ši moteris dar nebuvo patekusi. Visi šie atvejai byloja apie asocialų įtariamosios gyvenimo būdą.

Nepaisant to, vaikų teisių saugotojai konstatavo, kad sąlygos šeimoje vaikui augti ir vystytis buvo tinkamos.

Įtariamoji kelerius pastaruosius metus gyveno ne vienoje vietoje, ji yra gyvenusi Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje – Šiauliuose, Šilutėje, Rietave, Plungėje, Klaipėdos rajone ir porą pastarųjų metų pačiame uostamiestyje.

"Apie moters asocialų gyvenimo būdą byloja faktas, kad jos trys vaikai iš jos buvo atimti. Neabejoju, kad tirdami nustatysime, kokia kiekvienam sugyventinių nusikalstama veika bus inkriminuota. Mūsų žiniomis, motinos sugyventinio tėvystė mirusiam vaikui nėra identifikuota. Paskutinėmis žiniomis, visai neaišku, kas yra vaiko tėvas, bent jau motina jo neįvardijo", – kalbėjo A. Motuzas.

Tirs ir tarnybų veiklą

Tyrimą koordinuojantis ir kontroliuojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Arūnas Saunorius tikino, kad bus tiriamos visos, ne tik tiesioginės kūdikio mirties aplinkybės.

"Aiškinsimės visas aplinkybes, domėsimės, kada tarnybų darbuotojai lankėsi šeimoje. Kol kas mūsų prioritetas – išsiaiškinti mirties priežastis ir spręsti klausimą dėl kardomųjų priemonių jiems skyrimo. Po to aiškinsimės ir visas kitas aplinkybes, bet kokiu atveju ir pačios tarnybos turės kažką paaiškinti", – teigė prokuroras.

Kaip iš siaubo filmo

Namas Minijos gatvėje, kuriame rastas miręs kūdikis, įvardijamas kaip bene baisiausias Klaipėdoje.

1958 m. statytame bendrabutyje yra 118 kambarių, aštuoniose patalpose (visos pirmajame aukšte) veikia parduotuvės. 110 kambarių – gyvenamosios paskirties.

Dar ne taip seniai 27 kambariai šiame bendrabutyje priklausė Klaipėdos miesto savivaldybei. Septynis pavyko parduoti, dabar liko 20, iš kurių dvylikoje dar gyvena žmonės.

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė teigė, kad bendrabučio kambarius šiame Minijos gatvės name savivaldybė ėmė pardavinėti dar prieš šešerius metus.

"Mes norime atsikratyti šito turto, nes labai niokojami ir tušti mūsų suremontuoti kambariai. Buvo įvykis, kai kažkas sudaužė šarvuotas duris, bet į kambarį pro duris patekti negalėjo. Tie vandalai išvertė sieną šalia durų ir nusiaubė kambarį – išplėšė laminatą, išdraskė elektros instaliaciją, todėl apsisprendėme į tuos kambarius daugiau nebeinvestuoti", – teigė D. Netikšienė.

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis tikino, kad Minijos g. 129 namas yra vienas baisiausių, jei ne pats baisiausias visame mieste.

Pasak viršininko, čia kasdien apsilanko policija, dažniausiai pastaruoju metu pareigūnams tenka aiškintis pranešimus apie triukšmą.

Tačiau čia ne kartą ieškota ne tik narkotikų, bet ir vogtų daiktų, policininkai lankėsi ir tirdami kitokius nusikaltimus.

Ypatumai: buvęs bendrabutis garsėjo kaip narkotikų prekybos irštva, todėl pareigūnai prieš kelerius metus jame surengė didelę operaciją. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Gyventi pavojinga

Prieš pusketvirtų metų uostamiesčio policininkai šiame bendrabutyje surengė operaciją, siekdami neutralizuoti narkotikų platinimu besiverčiančias romų tautybės moteris.

Esą kai miesto policijos pareigūnai išgujo iš parduotuvės "Juodkrantė" prieigų dešimtmečius čia kontrabandiniais rūkalais prekiavusias čigones, jos ėmėsi kitokios nelegalios veiklos.

Ne vieną vaiką auginančios moterys savo pačių namuose ėmė pardavinėti heroiną. Žinių apie mirtiną čigonių verslą tada pareigūnai gavo iš savo žvalgybos.

Per policijos operaciją 2016 m. kovą buvo sulaikytos ir į areštinę uždarytos keturios čigonės, viena jų – nėščia. Nutverta 15 narkotikų vartotojų.

Pagal savivaldybės nustatytą tvarką kambariai šiame bendrabutyje yra naudojami tik kaip laikinas būstas. Tokių būstų dažniausiai reikia socialiai pažeidžiamiausioms grupėms – vienišoms mamoms su vaikais, neįgaliesiems, senjorams.

Tačiau apgyvendinti jų šiame bendrabutyje, anot D. Netikšienės, kur jau daug metų vyksta visokie negeri dalykai, negalima.

"Vaiko teisių apsaugos tarnyba primygtinai rekomendavo neapgyvendinti ten šeimų su vaikais", – yra minėjusi D. Netikšienė.

Tačiau kai į tokią aplinką "socialinių įgūdžių stokojanti moteris" parsivežė savo naujagimį, tai neužkliuvo nei kūdikį prižiūrinčiai medikei, nei Vaiko teisių apsaugos darbuotojams, nei socialinei darbuotojai.

Liejo prakeiksmus motinai

Pasklidus žiniai apie šį kraupų įvykį, mirusio mažylio motinos feisbuko paskiroje pasipylė prakeiksmai.

"Dar, matai, nusprendė pabėgti, dirbti ir gyventi sau laimingiausiai, oi, moterie, nebus taip. Tokie dalykai neatleidžiami niekam. Visa Lietuva tave jau žino ir smerkia, gyvenk su tuo", – rašė viena internautė.

Žmonės piktinosi ir Klaipėdos policijos socialiniame tinkle, dėl šios tragedijos priekaištaudami ir Vaiko teisių apsaugos tarnybai:

"Iš tokių mamų kažkodėl nepaima vaikų. Paima iš šeimų, kur per garsiai verkė ar skurdžiau gyvena, bet tėvai nėra tokie nusigėrę. Aš esu už tokių moterų sterilizaciją", – rašė pasipiktinusieji.

Ir tai tik patys švelniausi pastebėjimai šios jau liūdnai pagarsėjusios motinos atžvilgiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tos vaikų teisės, hmm. Pažiūrėkit į jų arbūzinius pilvus nuo ŽIAURIAI sūnkaus dabo, tiesiog aria paromis!

To Nele

To Nele portretas
Tai gal ponia Nele padirbkit ta soc darbuotoja, atsineskit miegmaisi ir miegokit prie kiekvienu duru, bent suprantant kaip sistema veikia ir kokios yra soc darbuotoju pareigos, ir galimybes, galima padet kas nori pagalbos, o kas nenori ras budu.

Tikras siaubas

Tikras siaubas portretas
Tik sterilizuoti tokias! Kodel visur raso, kad si mergaite yra 4 vaikas? 2 pirmuosius vaikus augina ju tevas. Kitos 2 mergaites yra ivaikintos! O si yra 5! Ir kodel taip valdzia aplaidziai ziuri i tokias gegutes? Geriau tas vienkartines ismokas is karto atiduotu! Gal nors vaika butu palikusi ligoninei! O kas dabar gavosi? Tiesiog baisu!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių