Šnipinėjimu Rusijai kaltinamo klaipėdiečio skundas – teisme

  • Teksto dydis:

Apeliacinis teismas antradienį pradėjo nagrinėti už šnipinėjimą Rusijai nuteisto klaipėdiečio Romano Šešelio skundą.

„Šiandien vyko pirmasis posėdis, byla pradėta nagrinėti. Posėdžio metu buvo sprendžiami procesiniai klausimai“, – BNS informavo teismo atstovė Vilma Budėnienė.

Kitas posėdis byloje numatytas rugsėjį.

R. Šešelis Klaipėdos apygardos teismo balandį buvo nuteistas septynerių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad rinko duomenis apie NATO karo laivus, bendrovę „Klaipėdos nafta“ ir kitus objektus.

Bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teismui, jis kaltės nepripažino.

Kaip skelbė Generalinė prokuratūra, 1974 metais Rusijoje gimęs ir Brianske gyvenęs vyras buvo užverbuotas Rusijos žvalgybos organizacijos ir vykdė užduotis, susijusias su informacijos rinkimu bei jos perdavimu šios užsienio valstybės žvalgybos organizacijai.

Prokuratūros duomenimis, Lietuvos pilietis nuo 2015 metų iki jo sulaikymo 2017 metų gruodį rinko ir perdavinėjo informaciją apie Lietuvos kariuomenės karines jūrų pajėgas, NATO karo laivus bei jais gabenamą karinę techniką, Klaipėdos mieste ir Klaipėdos jūrų uoste esančius objektus, įskaitant ir tuos, kurie turi strateginę reikšmę valstybės nacionaliniam saugumui.

Bylos duomenimis, vykdydamas Rusijos žvalgybos organizacijos užduotis R. Šešelis rinko informaciją apie suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, bendrovę „Klaipėdos nafta“, šių objektų infrastruktūrą, rezervuarus, apsaugos sistemas ir jų pasikeitimus.

Duomenys apie tai, kad šis asmuo galėjo vykdyti neteisėtą veiką rinkdamas ir perdavinėdamas informaciją jį užverbavusios organizacijos atstovui, gauti vykdant kontržvalgybinę operaciją.

Prokuratūros duomenimis, kad R. Šešelis nerinko ir neperdavinėjo įslaptintų dokumentų, tačiau jo veiksmai vertintini kaip nusikalstami, nes jis veikė vykdydamas užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduotis.

Turima duomenų, kad kaltinamajam buvo duota užduotis užmegzti draugiškus santykius su Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų darbuotojais bei įgyti jų pasitikėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kacapo snukis.

antram

antram portretas
o kas ne taip buvo pasakyta? Malačius ane, tas ruskelis?

Pasijuto vyriokas

Pasijuto vyriokas portretas
RGU išninku......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių