Sprendimas: oro linijų bendrovė keleivei turės sumokėti už atidėtą skrydį

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose priimtas sprendimas, kuriuo nuspręsta priteisti iš oro linijų bendrovės 800 eurų kompensaciją S. J. už tai, kad ji iš Barselonos į Vilnių grįžo daugiau kaip 20 val. vėliau nei buvo nurodyta įlaipinimo kortelėje.

Pasak Klaipėdos apylinkės teismo, byloje nustatyta, kad 2018 m. rugpjūčio 18 d. iš Barselonos oro uosto 19.55 val. (vietos laiku) turėjęs įvykti skrydis į Vilnių buvo uždelstas. Lėktuvas laiku nepakilo dėl techninio gedimo. Įlaipinimo kortelėje atvykimo laikas į Vilnių buvo nurodytas 00.25val. (vietos laiku), tačiau Vilniuje minėtas lėktuvas nusileido praėjus daugiau kaip 20 val. nuo įlaipinimo kortelėje nurodyto laiko.

Oro linijų bendrovė per teismo nustatytą terminą nepateikė atsiliepimo į ieškinį.

Teismas, priimdamas sprendimą už akių, atliko formalų byloje pateiktų įrodymų vertinimą, t. y. įsitikino, kad pasitvirtinus šių įrodymų turiniui būtų pagrindas priimti tokį sprendimą.

Keleivių teisę gauti kompensaciją atidėjus skrydį reguliuoja 2004 m. vasario 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 261/2004. Pagal Reglamentą oro vežėjas neprivalo mokėti kompensacijos tuo atveju, jei gali įrodyti, kad skrydis buvo atšauktas dėl ypatingų aplinkybių, kurių nebūtų buvę galima išvengti net ir imantis visų pagrįstų priemonių. Šiuo atveju bendrovė teismui nenurodė ypatingų aplinkybių, sudarančių pagrindą nemokėti keleiviams kompensacijos už skrydžio atidėjimą.

Atsižvelgęs į tai, kad atstumas tarp Barselonos ir Vilniaus oro uostų yra didesnis kaip 1,5 tūks. km, S. J. iš oro linijų bendrovės teismas priteisė 800 eurų dydžio kompensaciją ir šešių procentų dydžio metines palūkanas už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo. Moteriai taip pat priteistos bylinėjimosi išlaidos.

Nepateikusi atsiliepimo šalis, dėl kurios priimtas sprendimas už akių, negali šio sprendimo skųsti apeliacine tvarka, tačiau ji turi teisę sprendimą už akių priėmusiam teismui per 20 dienų nuo šio sprendimo priėmimo dienos paduoti pareiškimą dėl sprendimo už akių peržiūrėjimo.

Ieškovė turi teisę per 20 dienų nuo šio sprendimo priėmimo dienos skųsti jį apeliaciniu skundu Klaipėdos apygardos teismui per Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių