„Grigeo Klaipėda“ marių taršos byla perduota teismui: kaltinimai pareikšti įmonei ir 14 asmenų

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apylinkės prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl Kuršių marių taršos – joje kaltinimai pareikšti kartono gamybos įmonei „Grigeo Klaipėda“ ir keturiolikai esamų bei buvusių įmonės darbuotojų.

„Byloje įtariamųjų turėjome daugiau, netgi 22 fizinius asmenis ir vieną juridinį, tačiau esant tam tikriems pagrindams, aštuoni asmenys buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės“, – žurnalistams pirmadienį sakė prokurorė Gina Skersinskytė.

Jie, pasak prokurorės, atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą arba kaip padėję atskleisti nusikalstamos veikos aplinkybes.

Tarp kaltinamųjų yra pagrindinis „Grigeo“ grupės akcininkas Gintautas Pangonis bei „Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas.

„Didžioji dalis yra vadovaujančias pareigas užimantys asmenys. Kaip žinia, tai yra G. Pangonis, generaliniai direktoriai na ir kiti atitinkamai kuruojantys tą sritį vadovai“, – sakė prokurorė.

Kaltinimai byloje pareikšti dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir disponavimo jais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų.

G. Pangonis, T. Eikinas ir dar trys ankstesni „Grigeo Klaipėdos“ vadovai kaltinami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, sistemingai pažeidinėjo teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles bei klastojo dokumentus.

G. Skersinskytė anksčiau sakė, kad už taršą atsakingiems asmenims gali grėsti iki šešerių metų nelaisvės, o „Grigeo Klaipėdai“ gresia iki 5 mln. eurų bauda.

Aplinkos apsaugos departamentas pernai sausį Klaipėdos apygardos prokuratūrai taip pat pateikė daugiau nei 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo. Ieškinys perduotas teismui ir nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla.

„Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo 2020 metų sausį – tuomet prokurorai pradėjo tyrimą.

Anot prokurorės, tyrimo metu buvo susipažinta su itin dideliu kiekiu dokumentų, apklausta dešimtys liudytojų. Ties tyrimu dirbo prokuratūros darbuotojai, Klaipėdos apskrities policijos tyrėjai, Finansinių nusikaltimų tyrimo ir Specialiųjų tyrimų tarnybų tyrėjai. Teismui perduota 105 tomai medžiagos. Byloje pareigūnams talkino dešimtys specialistų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

„Grigeo Klaipėda“ sieks bendradarbiauti su teisėsauga ir susitaikyti su valstybe

Dėl padarytos žalos aplinkai kaltinamos akcinės bendrovės „Grigeo Klaipėda“ laikinasis vadovas Vidmantas Mačiukas tikina, kad bendrovė neketina trukdyti teismui nagrinėti Kuršių marių taršos bylos, prisiims atsakomybę ir sieks susitaikyti su valstybe.

„Esame tikri, kad prasidėjęs teismo procesas leis teisingai nustatyti žalos gamtai faktą ir dydį bei sukurs sąlygas kuo greičiau atkurti gamtai padarytą poveikį. Esame prisiėmę teisinę atsakomybę dėl įvykusio incidento, todėl „Grigeo Klaipėda“ sieks susitaikyti su valstybe bei kuo greičiau pabaigti baudžiamąjį procesą“, – įmonės komentare teigia „Grigeo Klaipėda“ finansų direktorius V. Mačiukas, laikinai pavaduojantis generalinį direktorių.

Anot jo, „Grigeo Klaipėda“ bendradarbiauja su Aplinkos ministerija (AM), Aplinkos apsaugos departamentu (AAD) ir kt. aplinkosaugos institucijomis tam, kad įgyvendintų reikalaujamas aplinkosaugos priemones, kurias žada įgyvendinti.

„Dar iki teismo proceso pradžios, praėjusių metų birželį, AAD esame pateikę pasiūlymus dėl aplinkos atkūrimo priemonių įgyvendinimo. Nuo to laiko tęsiasi aktyvus dialogas ir bendradarbiavimas su AM, AAD, Aplinkos apsaugos agentūra ir kitomis institucijomis“, – teigia V. Mačiukas. Dalį jų, įmonės atstovo teigimu, „Grigeo Klaipėda“ jau pradėjo diegti, dėl kitų konsultuojasi mokslininkais ir atsakingomis institucijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kotas

kotas portretas
Kaltus vadovus už sąmoningą Kuršių marių teršimą derėtų paskandinti labiausiai užterštoje marių vietoje.

Naujas terminas

Naujas terminas portretas
.....susitaikyti su valstybe....susitaikai ir viskas nurašoma,įdomu.

Geriausia būtų

Geriausia būtų portretas
Manau būtų neprošalį, kad įmonė kuri teršė ne nendres kažkur pjautų, o pastatytu vandens valymo įrenginius ir pravalytų ten Danės upe Įlanka, kaip kitos šalys, iš tų 5 milijonų baudos nebūs naudos! Geriau 5 valymo įrenginiai 10 metų tegul veikia! Įmones sąskaita! Popierius tai geras! Pirksim toliau pati įmonė turi įrodyti klientams! Kad galime ja paiskliauti!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių